Lenkijoje atmetus pasiūlymą dekriminalizuoti pagalbą atliekant abortą kilo protestai

  • Teksto dydis:

Lenkijoje tūkstančiai žmonių antradienį išėjo į miestų gatves protestuoti prieš parlamento sprendimą atmesti įstatymo projektą, kuriuo šioje tradiciškai katalikiškoje šalyje būtų dekriminalizuota pagalba atliekant abortą.

Valdančioji koalicija pažadėjo liberalizuoti Lenkijos abortų įstatymus, kurie yra vieni griežčiausių Europoje. Pagal juos už pagalbą atliekant abortą gresia laisvės atėmimo iki trejų metų bausmė.

Naujausias bandymas sušvelninti šias taisykles žlugo šį mėnesį, kai įstatymų leidėjai 218 balsais atmetė įstatymo projektą, kuriuo siekta panaikinti nuostatą, draudžiančią pagalbą atliekant abortą. Už įstatymo projektą balsavo 215 parlamentarų.

Lenkijos moterų teisių gynimo grupės apkaltino valdantįjį aljansą, kad šis nevykdo savo rinkimų pažadų, ir paragino surengti protestus visoje šalyje. Pagrindinis mitingas vyko prie parlamento pastato Varšuvoje.

Svilinant karščiams, per garsiakalbius skambėjo popmuzika, o apie tūkstantis dalyvių skandavo: „Laisvi ir legalūs abortai“ bei mojavo plakatais „Laikykitės atokiau nuo mūsų kūnų“.

26-erių doktorantė Aleksandra Socha iš Varšuvos nešėsi plakatą su užrašu „Aš vis tiek tau negimdysiu“, nes, kaip sakė naujienų agentūrai AFP, „bijo pastoti Lenkijoje“.

Šiuo metu abortai leidžiami tik tuo atveju, jei nėštumas yra seksualinės prievartos ar kraujomaišos pasekmė, arba kelia tiesioginę grėsmę motinos gyvybei ar sveikatai.

Tačiau teisių gynimo grupės teigė, kad įstatymas padarė šalutinį poveikį gydytojams ir lėmė keletą nėščiųjų mirties atvejų, nes jų nėštumas nebuvo nutrauktas laiku.

Prie Varšuvoje vykusios demonstracijos protestavo ir saujelė prieš abortus nusiteikusių aktyvistų. Jie vos už kelių metrų nuo policijos atitverto mitingo šaukė: „Žudikai“.

„Palieka likimo valiai“

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas antradienį, prieš prasidedant protestams, pareiškė, kad jaučiasi „labai blogai, neradęs argumentų, kurie įtikintų“ tuos, kas balsavo prieš įstatymo projektą.

D. Tuskas atleido vieną įstatymo projektui nepritarusį viceministrą ir paragino imtis sankcijų prieš kitą įstatymų leidėją.

„Mano sąžinė švari, nes darau viską, ką galiu, kad šis moterų pragaras baigtųsi“, – pabrėžė D. Tuskas.

Partija „Kairė“ (Lewica) pareiškė, kad neatsisakys savo pažado kovoti už reprodukcines teises, ir pažadėjo dar kartą pateikti tą patį įstatymo projektą, numatantį dekriminalizuoti pagalbą atliekant abortą.

„Teiksime jį tol, kol pavyks“, – valstybinei naujienų agentūrai PAP sakė įstatymų leidėja Anna Maria Zukowska.

Kiti trys įstatymų projektai, kuriais įvairiu mastu siūloma palengvinti abortų prieinamumą, vis dar svarstomi parlamento komitete.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, dešiniojo sparno opozicinės partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) sąjungininkas ir konservatyvių pažiūrų katalikas, nurodė, kad vetuotų visus šiuos įstatymų projektus, jei jie būtų priimti.

23-ejų medicinos studentė Maria Kozlowska iš Varšuvos, prisijungusi prie mitingo sostinėje, AFP sakė esanti labai supykusi, nes nemato jokios pažangos liberalizuojant abortų įstatymus.

„Valdančioji koalicija nugalėjo moterų dėka [...], o dabar mus vėl palieka likimo valiai“, – sakė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių