Link paskutinių stiklinių lubų JAV: kas yra viceprezidentė K. Harris

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų viceprezidentė Kamala Harris ne vienerius metus susidūrė su kritika, kad ji nėra tinkama darbui, būdama per plauką nuo JAV prezidento posto. Dabar demokratai ją mato kaip didžiausią viltį sustabdyti Donaldą Trumpą.

Nepaisant to, kad 59 metų demokratė tapo pirmąja šalies istorijoje moterimi, juodaode ir pietų azijiečių kilmės viceprezidente, jos reitingai ilgą laiką buvo tokie pat prasti ar dar prastesni nei prezidento Joe Bideno.

Tačiau per pastaruosius 12 mėnesių K. Harris pasikeitė.

Po to, kai J. Bidenas, sekmadienį apstulbindamas pasaulį, atsiėmė savo kandidatūrą, ji staiga atsidūrė ant istorijos slenksčio.

Pareiškime, kuriame negailėjo pagyrų J. Bideno nuopelnams einant šias pareigas, „neturintiems sau lygių šiuolaikinėje Amerikos istorijoje“, K. Harris pažadėjo „užsitarnauti ir laimėti“ nominaciją.

„Padarysiu viską, ką galiu, kad suvienyčiau Demokratų partiją ir suvienyčiau mūsų tautą, kad nugalėčiau Donaldą Trumpą“, – pareiškė K. Harris.

Ji tiki atlikusi sunkų darbą, kad politinės krizės įkarštyje pelnytų visos partijos paramą.

Pastaraisiais metais, kai senstantis J. Bidenas pastebimai blėso, jo viceprezidentė tapo ryžtinga jėga rinkimų kampanijoje, pasisakanti už teisę į abortus ir besikreipianti į kertinius rinkėjus, įskaitant priemiesčiuose gyvenančias moteris ir juodaodžius vyrus.

Nevengianti nusikeikti ir plačiai žinoma dėl šeimyninės pravardės „Mamala“, ji taip pat pagaliau pradėjo sulaukti daugiau dėmesio iš rinkėjų.

K. Harris partijos sluoksniuose sulaukė pagyrų, nes liko ištikima 81 metų prezidentui net tada, kai virš jo kandidatūros ėmė telktis tamsūs debesys.

Dabar atrodo, kad su D. Trumpu susirungs būtent ji: laukia žiauri kova su kandidatu, kuris 2016 metais nugalėjo Hillary Clinton, siekusią tapti pirmąja moterimi prezidente.

„Pasiruošusi tarnauti“

Tėvų imigrantų – iš Jamaikos ir Indijos – dukra K. Harris užaugo Ouklande, Kalifornijoje, aktyvistų šeimoje, todėl pirmuosius mitingus ji matė dar vežimėlyje.

Daug dėmesio skirdama teisėms ir teisingumui, ji susikūrė įspūdingą gyvenimo aprašymą, tapo pirmąja juodaode Kalifornijos generaline prokurore ir pirmąja Pietų Azijos kilmės moterimi, išrinkta į JAV Senatą.

2020-ųjų pirminiuose rinkimuose K. Harris stojo prieš J. Bideną. Viename iš aštrių išpuolių ji kritikavo jį už tai, kad jis neva priešinosi mokinių vežimui autobusais į segreguotas mokyklas.

„Kalifornijoje buvo maža mergaitė, kuri priklausė antrajai klasei, integravusiai valstybines mokyklas, ir ji kiekvieną dieną į mokyklą buvo vežama autobusu. Ir ta mergaitė buvau aš“, – sakė ji, kandžiai užsipuldama savo būsimą viršininką.

Tačiau būdama jo bendražygė, ji sustiprino koaliciją, kuri padėjo nugalėti D. Trumpą 2020 metais.

Visgi jos perėjimas į Baltuosius rūmus pasirodė sudėtingas.

Kritikai teigė, kad ji buvo nepakankamai įtikinama ir linkusi į paslydimus pareigose, kurios niekada nebuvo lengvas riešutėlis daugeliui pareigūnų.

Kol jai sunkiai sekėsi išsiryškinti savo vaidmenį, J. Bidenas pavedė jai gilintis į šalies nelegalios migracijos problemos sprendimą, tačiau per vizitą Meksikos pasienyje ji pasimetė ir atsakydama į klausimą perėjo į gynybą.

Neįprastai didelė darbuotojų kaita Baltuosiuose rūmuose paskatino gandus apie nepasitenkinimą viceprezidento kabinete.

Respublikonai, dažnai pasitelkdami stereotipus, kuriuos K. Harris rėmėjai laiko seksistiniais ir rasistiniais, nepaliaujamai kaltino ją kaip netinkamą perimti valdžią, jei vyriausiam istorijoje amerikiečių prezidentui nutiktų blogiausia.

Vasarį K. Harris teigė laikraščiui „The Wall Street Journal“: „Esu pasiruošusi tarnauti. Dėl to nekyla jokių abejonių.“

„Mamala“

Prasidėjus 2024 metų rinkimų kovai situacija ėmė keistis.

J. Bideno kampanija ne kartą siuntė K. Harris į svarbias rinkimuose valstijas, kad įtvirtintų partijos žinią apie teisę į abortus; ji tapo pirmąja viceprezidente, apsilankiusia abortų klinikoje.

Palaipsniui ji ėmė burti vis labiau įsitraukusias ir užsidegusias minias.

Vis dėlto kartais jos bendravimas vertė susigėsti. Šių metų pradžioje ji buvo pajuokta po to, kai pokalbių laidos vedėjai Drew Barrymore pasakė, kad jos šeima kartais ją vadina „Mamala“, o D. Barrymore atsakė: „Mums reikia, kad tu būtum šalies Mamala.“

Tačiau rinkėjai, regis, ėmė telktis.

Klipas, kuriame ji cituoja savo motiną, dažnai sakančią: „Manai, kad ką tik iškritai iš kokospalmės?“, tapo memu, o rėmėjai vis garsiau kalbėjo, kad dabar gali ateiti jos laikas.

Jei būtų išrinkta, K. Harris įveiktų vienas iš aukščiausių stiklinių lubų moterims Jungtinėse Valstijose – užimti aukščiausią šalies postą.

Jos vyras Dougas Emhoffas taip pat galėtų pasižymėti istorijoje ir iš dabartinio „antrojo pono“ tapti šalies „pirmuoju ponu“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Flurona [TRUMP 2024]

Flurona [TRUMP 2024] portretas
Kumelė yra nekompetencijos įsikūnijimas

O mano nuomone

O mano nuomone portretas
Amerikai reikia prezidento respublikono. Bet ne nukriošėlio ir nupušėlio chamo Trampo

Senelis

Senelis portretas
Čia tai demokratija, ne putka ir bulbašas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių