Moters laisves riboja „šeimos galva“

Nors gyvename XXI amžiuje, kai civilizacija yra pasiekusi aukštą lygį, pasaulyje pažengusi ekonomika, atrodo, niekas nebegali nustebinti, tačiau kai kuriose šalyse moterys vis dar turi atsiklausti savo vyrų, kad galėtų mokytis, dirbti, keliauti.

Konservatyvių tradicijų šalyse smarkiai ribojamos merginų teisės, sudaromi net draudžiamų profesijų sąrašai, tokių darbų skaičiai siekia ir kelis šimtus.

Katare gyvenančios moterys turi gauti tėvo ar vyro – „šeimos galvos“ leidimą tuoktis, siekti aukštojo išsilavinimo, dirbti daugelyje valstybinių darbų ar net keliauti į užsienį.

Norint gauti medicinos, sveikatos priežiūros paslaugų, taip pat tenka atsiklausti vyro.

Nesusituokusioms, jaunesnėms nei 25 metų amžiaus katarietėms, norinčioms išvykti už Kataro ribų, reikalingas vyro ar tėvo leidimas, vyrai gali prašyti teismo uždrausti savo žmonoms ir kitoms giminaitėms keliauti.

Nesusituokusioms, jaunesnėms nei 30 metų amžiaus katarietėms uždrausta net savarankiškai užsiregistruoti į viešbučius.

Kirgizijoje ir Kazachstane daugiau nei 40 metų galioja moterims draudžiamų profesijų sąrašas.

Į šį sąrašą įtraukta daugiau kaip 400 įvairių profesijų. Pavyzdžiui, suvirintojo, dailidės, ugniagesio ar vadovaujančiosios pozicijos ir kitos kritinio mąstymo ar fizinio pajėgumo reikalaujančios profesijos moterims – uždraustos.

Dar 2017 m. Tadžikistane moterims buvo uždrausta dirbti 334 profesijas 28 šalies ekonomikos sektoriuose, tačiau nuo praeitų metų gruodžio draudžiamų profesijų sąraše skaičius nukrito iki 194 darbų ir dabar tadžikistanietės gali dirbti tik dviejuose šalies ekonomikos sektoriuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Labai gera tvarka. Reikia tokios ir pas mus. Pritarčiau.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių