Naujai kadencijai prisaikdintas Indijos premjeras N. Modi

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi (Narendra Modis) sekmadienį buvo prisaikdintas trečiajai kadencijai.

Ceremonija surengta po pusantro mėnesio trukusių rinkimų, pasibaigusių N. Modi hinduistų nacionalistų partijos „Bharatiya Janata“ (BJP) pergale. Visgi politinė jėga gavo kur kas mažiau mandatų nei prieš penkerius metus, ir dėl tokių rinkimų rezultatų ji bus priklausoma nuo koalicijos partnerių.

Tačiau N. Modi Nacionalinio demokratinio aljanso koalicija laimėjo pakankamai vietų, kad suformuotų vyriausybę, kuriai jis vadovautų.

Per prezidentės Droupadi Murmu (Drupadi Murmu) vadovaujamą ceremoniją N. Modi, lydimas savo hinduistų nacionalistų partijos pareigūnų ir koalicijos partnerių lyderių, pažadėjo sergėti Indijos konstituciją.

Prie prezidentūros laiptų išsirikiavo garbės sargyba, o N. Modi duodant priesaiką grojo karinis pučiamųjų orkestras.

Taip pat prezidentūroje prisaikdinti ministrų kabineto nariai.

Sekmadienį prieš ceremoniją savo interneto svetainėje paskelbtame straipsnyje N. Modi apibūdino pastarąsias dienas kaip „labai įtemptas“, sakydamas, kad yra „pačiame pasirengimo vyriausybės formavimui įkarštyje“.

Ceremoniją stebėjo minia ištikimų BJP šalininkų, taip pat keli Pietų Azijos lyderiai, Bolivudo įžymybės, tokių kaip Shahrukhas Khanas (Šahruchas Chanas), ir N. Modi sąjungininkai milijardieriai magnatai Gautamas Adani (Gautamas Adanis) ir Mukeshas Ambani (Mukešas Ambanis).

73-ejų populiarus, bet poliarizuojantis lyderis yra tik antrasis Indijos ministras pirmininkas po Jawaharlalo Nehru (Džavaharlalo Nehraus), išlaikęs valdžią trečiajai penkerių metų kadencijai.

Ministras pirmininkas yra prisiekęs hinduistų nacionalistas ir laikomas šalies hinduistų daugumos, kuri sudaro 80 proc. iš 1,4 mlrd. Indijos gyventojų, gynėju.

Nuo pat atėjimo į valdžią N. Modi šalininkai jam priskiria nuopelnus dėl spartaus ekonomikos augimo ir Indijos padėties pasaulyje gerinimo.

Tačiau kritikai sako, kad jis pakenkė Indijos demokratijai ir jos, kaip pasaulietinės valstybės, statusui, nes hinduistų nacionalistai puola šalies mažumas, ypač musulmonus, ir mažina erdvės kitaminčiams ir laisvai žiniasklaidai.

N. Modi politiniai oponentai abejoja jo vyriausybės ekonominiais rezultatais, atkreipdami dėmesį į didelį nedarbą ir didėjančią nelygybę, nepaisant spartaus ekonomikos augimo.

N. Modi vyriausybė atmeta tokius kaltinimus ir teigia, kad demokratija klesti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių