Naujasis JK premjeras K. Starmeris surengė derybas su Šiaurės Airijos lyderiais

  • Teksto dydis:

Naujasis Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Keiras Starmeris pirmadienį apsilankė Šiaurės Airijoje, abiem pusėms puoselėjant dideles viltis, kad po kelerius metus trukusios „Brexito“ sumaišties santykiai pagerės.

K. Starmeris premjeru tapo penktadienį, Leiboristų partijai laimėjus visuotinius rinkimus. Pirmadienį Stormonte – parlamente – buvo surengtos jo derybos su Šiaurės Airijoje valdžią besidalijančia vadovybe: Airijos vienybę remiančios partijos „Sinn Fein“ pirmąja ministre Michelle O'Neill ir partijos pirmininke Mary Lou McDonald bei pirmosios ministrės pavaduotoja Emma Little-Pengelly iš probritiškos Demokratinės junionistų partijos (DUP).

Premjeras taip pat surengė derybas su kitų pagrindinių JK provincijos partijų vadovais. Vėliau pirmadienį J. Starmeris turėtų apsilankyti Kardife, kur susitiks su partijos sąjungininkais, vadovaujančiais Velso decentralizuotai administracijai.

Šiaurės Airijoje didžiosios partijos tikisi, kad naujasis JK premjeras užtikrins didesnį stabilumą, glaudesnį bendradarbiavimą ir geresnius santykius su Dublinu.

Po susitikimo su ministru pirmininku M. L. McDonald žurnalistams sakė, kad derybos buvo labai konstruktyvios, ir pasidžiaugė, kad į valdžią atėjo leiboristai.

„Sinn Fein“ pirmininkė sakė norinti priminti K. Starmeriui, kad „referendumai, nuostatos dėl referendumų ir mūsų bendros ateities planavimas“ yra „svarbiausio taikos susitarimo, kurį 1998 metais sudarė Tony Blairo (Tonio Blero) leiboristų vyriausybė, esmė“.

„Norime, kad ši Jungtinės Karalystės vyriausybė laikytųsi šio susitarimo ir vykdytų visas jo dalis“, – pridūrė M. L. McDonald.

Pagrindiniai reikalavimai

Ketvirtadienį vykusiuose rinkimuose „Sinn Fein“ išlaikė septynias vietas ir tapo didžiausia Šiaurės Airijos partija JK parlamente Londone.

Rinkimuose ji aplenkė savo pagrindinę varžovę DUP, kuri neteko trijų iš aštuonių vietų, o dvi iš jų atiteko konkuruojančioms partijoms.

Analitikai teigia, kad šis rezultatas leidžia manyti, jog „Sinn Fein“, nors jos parlamento nariai atsisako ten užimti savo vietas, ir toliau sieks surengti referendumą dėl Šiaurės Airijos suvienijimo.

Ji taip pat yra didžiausia partija Šiaurės Airijos tarybų lygiu ir decentralizuotoje Šiaurės Airijos asamblėjoje.

Tačiau Karalienės universiteto Belfaste politikos dėstytojas Jamesas Powas naujienų agentūrai AFP sakė, kad pagrindiniai dalykai nepasikeitė, ir pabrėžė, kad per rinkimus nacionalistų ir junionistų partijos surinko maždaug vienodą balsų skaičių.

Jis pridūrė, kad K. Starmeris ir jo naujai paskirta Šiaurės Airijos sekretorė Hilary Benn „nesijaus priversti įtraukti į darbotvarkę apklausą dėl sienos, nebent bus daromas tam tikras spaudimas išdėstyti procedūrinius kriterijus, kad balsavimas įvyktų“.

„Turi galimybę įgyvendinti reikšmingus pokyčius“

Junionistai istoriškai palaikė gerus santykius su JK konservatorių partija ir atsargiai vertino leiboristus, tačiau tik nedaugelis jų jaučia apmaudą dėl torių pralaimėjimo po 14 metų valdymo.

„Jis turi galimybę padaryti reikšmingų pokyčių ir teigiamai pasistūmėti į priekį“, – sakė DUP lyderis Gavinas Robinsonas po jo partijos atstovės susitikimo su premjeru.

Prekybos po „Brexito“ taisykles, dėl kurių susitarta su DUP, kai kurie junionistai laiko faktiškai sukuriančiomis jūros sieną tarp JK ir provincijos.

J. Powas nurodė, kad junionistai tikisi, jog K. Starmeris teiks pirmenybę glaudesniam bendradarbiavimui su ES, o tai savo ruožtu galėtų sušvelninti, jei ne panaikinti, jūros sienos poveikį.

Tuo metu leiboristų programoje įsipareigojama atsisakyti prieštaringai vertinamo Paveldėjimo įstatymo, dėl kurio Dublinas padavė Londoną į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT).

Gegužės mėnesį įsigaliojusiu įstatymu sustabdyti nusikaltimų, įvykdytų per neramumus Šiaurės Airijoje, įskaitant daugelį nusikaltimų, kuriuose, kaip įtariama, dalyvavo britų saugumo pajėgos, tyrimai, o kaltinamiesiems suteiktas sąlyginis imunitetas.

„Šiuo klausimu nėra jokių galimybių išsisukti, leiboristai privalo jį panaikinti“, – AFP sakė Liverpulio universiteto politikos profesorius Jonas Tonge'as.



NAUJAUSI KOMENTARAI

D.

D. portretas
O juk Š.Airija,- tai JK okupuota Airijos dalis...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių