Naujasis NATO vadovas M. Rutte lankosi Kyjive

  • Teksto dydis:

Naujasis NATO generalinis sekretorius Markas Rutte ketvirtadienį lankosi Kyjive, informuoja naujienų agentūros AFP žurnalistai.

M. Rutte sakė, kad jam svarbu apsilankyti Ukrainos sostinėje savo kadencijos pradžioje, jog visiems stebėtojams būtų „labai aišku“, kad NATO palaiko Ukrainą.

Kalbėdamas šalia Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, M. Rutte nurodė, kad Ukrainos „kova už laisvę“ atspindi pagrindinius NATO principus ir vertybes.

„Ukraina yra arčiau NATO nei bet kada anksčiau ir toliau eis šiuo keliu, kol taps mūsų aljanso nare“, – pridūrė M. Rutte.

M. Rutte nurodė, kad pasirinko Kyjivą savo pirmajai kelionei norėdamas „jums, Ukrainos žmonėms ir visiems stebėtojams labai aiškiai pabrėžti, kad NATO palaiko Ukrainą“. „Mano prioritetas ir privilegija yra toliau teikti šią paramą (...) bendradarbiauti su jumis siekiant užtikrinti, kad Ukraina nugalėtų“, – kalbėjo M. Rutte.

V. Zelenskis anksčiau yra sakęs, kad Ukraina neturi šansų laimėti karą be Vakarų pagalbos. Tačiau jis taip pat yra sukritikavęs vėluojančias siuntas ir apribojimus, kurie, jo teigimu, riboja Kyjivo galimybes duoti atkirtį. Jis šias pastabas ketvirtadienį pakartojo M. Rutte pašonėje.

„Mums reikia pakankamo kiekio ir kokybės ginklų, įskaitant tolimojo nuotolio ginkluotę, kurią, mano nuomone, mūsų partneriai jau vilkina“, – tvirtino V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas taip pat paragino NATO nares imtis aktyvesnio vaidmens padedant jo šaliai atremti Rusijos oro atakas. „Mes ir toliau įtikinėsime savo partnerius dėl poreikio numušinėti Rusijos raketas ir bepiločius orlaivius“, – sakė V. Zelenskis.

„Suprantame, kad tai yra sudėtingas sprendimas (...) jie dar nepasiruošę“, – kalbėjo Ukrainos vadovas.

M. Rutte NATO vairą oficialiai perėmė prieš dvi dienas.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeMarkas Ruttevizitas Kyjive

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių