Naujasis popiežius – argentinietis Pranciškus

Argentiniečių kardinolas Jorge Mario Bergoglio trečiadienį netikėtai tapo pirmuoju per visą Katalikų Bažnyčios istoriją popiežiumi iš Vakarų pusrutulio ir pasivadino Pranciškumi.

Prancūzijos kardinolas Jeanas Louis Tauranas tai paskelbė iš Šv.Petro bazilikos balkono.

„Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus papam! (Skelbiu jums didį džiaugsmą. Turime popiežių!)“ - pasakė J.L.Tauranas, kuris taip pat paskelbė Katalikų Bažnyčios vadovu išrinkto kardinolo vardą ir jo pasirinktą pontifiko vardą.

76 metų J.Bergoglio, kaip manoma, per praėjusią konklavą liko antras po Benedikto XVI.

Pranciškus I, kuris dabar yra dvasinis 1,2 mlrd. pasaulio katalikų tėvas, paveldi Bažnyčią, besigrumiančią su virtine problemų, kurios suintensyvėjo valdant jo pirmtakui: pradedant kunigų trūkumu, didėjančia evangelikų Bažnyčių įtaka Pietų pusrutulyje, kur gyvena dauguma pasaulio katalikų, ir baigiant lytinio išnaudojimo krize bei paties Vatikano valdymo sunkumais.

Naujojo popiežiaus vardo nekantriai buvo laukiama nuo pat tos akimirkos, kai iš Siksto koplyčios kamino anksčiau trečiadienį pasirodė balti dūmai.

Kardinolų kolegijos užduotis buvo išrinkti įpėdinį Benediktui XVI. Kad būtų išrinktas, kandidatui reikėjo mažiausiai dviejų trečdalių kardinolų elektorių balsų.

115 kardinolų elektorių, užsidariusių į slaptą konklavą Siksto koplyčioje, sprendimas buvo priimtas greičiau nei daugelis tikėjosi, nes prieš konklavą buvo minimi keli galimi favoritai.

Pranciškus I tapo 266-uoju popiežiumi per Katalikų Bažnyčios 2 tūkst. metų istoriją.

Nors yra konservatorius, jis laikomas reformuotoju. Prieš konklavą jo vardas nebuvo minimas tarp favoritų, be to, jis neatitinka vienos pagrindinių prieš naujo popiežiaus rinkimus keltų prielaidų, kad naujasis Bažnyčios lyderis bus palyginti jaunas.

Pranciškus I buvo vyriausias iš daugumos galimų kandidatų ir jo vardas nebeik nebuvo minimas prieš konklavą karštligiškai spėliojant, kas gali tapti naujuoju pontifiku.

Be to, jis yra pirmasis popiežiumi tapęs jėzuitas.

Kardinolai turėjo keblią užduotį rasti tokį lyderį, kuris galėtų įveikti krizes dėl kunigų pedofilijos ir slaptų popiežiaus dokumentų nutekinimo, atskleidusio korupciją ir konkurenciją Romos kurijoje - Bažnyčios „vyriausybėje“.

Ši problemų lavina, kaip manoma, iš dalies paskatino Benedikto XVI sprendimą tapti pirmuoju per 700 metų savanoriškai atsistatydinusiu popiežiumi.

Kaip sakė Vatikano atstovas Frederico Lombardi (Federikas Lombardis), pats Benediktas XVI, kuris dabar yra pontifikas emeritas, didžiąją antradienio dalį per televiziją stebėjo pasirengimą konklavai ir privačiai meldėsi.

Tūkstančiai žmonių, kurie nuo smarkaus lietaus slėpėsi po skėčių jūra, Šv.Petro aikštėje kardinolų sprendimo laukė visą dieną. Kai tik pasirodė balti dūmai, minia aikštėje išaugo.

Iš paprasto kamino, įrengto ant Siksto koplyčios stogo, virstant baltiems dūmams ir aidint Šv.Petro bazilikos varpams, žmonės džiūgavo, bėgo prie bazilikos.

Dar garsesni džiaugsmo šūksniai pasigirdo balkone pasirodžius Pranciškui I - pirmajam popiežiui tokiu vardu. „Viva il Papa (Tegyvuoja popiežius)“, - skandavo jie.

„Aš to nesitikėjau, bet esu visiškai patenkintas. Tai - unikalus momentas. Čia stipriai jaučiama vienybė. Puiku, kad jie rado sprendimą dėl to, kas vadovaus Bažnyčiai“, - sakė škotų kunigas Johnas Mcginley iš Glazgo, kuris atvažiavo pasižiūrėti konklavos.

„Tai didi istorijos akimirka, apie kurią galiu papasakoti mamai, - sakė 30-metis Davidas Braschas iš Brisbano Australijoje. - Jis turi pažaboti vaikų (lytinį) išnaudojimą ... Nežinau, kaip jie tai padarys. Jis turi suvienyti 1,2 mlrd. žmonių“.

Visiško slaptumo sąlygomis vykusi konklava prasidėjo antradienį vakare, kai buvo surengtas pirmasis balsavimas.

Trečiadienį Renesanso didybe dvelkiančioje Siksto koplyčioje įvyko dar keturi balsavimai.

Galiausiai 19 val. 08 min. vietos (20 val. 08 min. Lietuvos) laiku pasirodę balti dūmai pranešė, kad naujas popiežius per penktą konklavos balsavimą surinko reikiamus du trečdalius elektorių balsų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tomas

tomas portretas
Speju bus JUODAODIS o jei taip tai tada cia pakutinis popiezius nes pagal pranasyte tai paskutinis popiezius ir pasaulio pabaiga...

Luka

Luka portretas
Vajei kaip greit išrinko, nei pasimėgauti "vištų" peštynėmis nespėjau.

to TOMAS

to TOMAS portretas
kaip tik norejau ta pati rasyti.bet tu pirmas parasei.as taip pat manau kad bus juodaodis.jeigu taip tada pranasyste pildosi.ir man neramu tikrai
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių