OPEC nepavyko sustabdyti JAV skalūnų revoliucijos

  • Teksto dydis:

Dabartinė naftos kainų situacija sėja galingą atoveiksmio ir galimos atsargų krizės dešimtmečio pabaigoje sėklą, tačiau „prizas“, Tarptautinės energetikos agentūros vertinimu, gali atitekti JAV skalūnų pramonei, o ne OPEC. Taip rašo britų interneto dienraštis „The Telegraph“.

Amerikos skalūnų pramonė ir Kanados devingieji smėlynai grįš riaumodami 2017-ųjų pabaigoje, kai baigsis dabartinis naftos gavybos ciklo brutalus etapas.

„Kiekvienas, kuris tiki, kad JAV skalūnų revoliucija sustojo, turėtų galvoti iš naujo. Mes esame nustebę, kokia ji yra atspari“, – sako Tarptautinės energetikos agentūros naftos rinkos skyriaus vadovas Neilas Atkinsonas.

Agentūra prognozuoja, kad JAV gavyba smuks 600 tūkst. barelių per dieną šiais ir 200 tūkst. barelių per dieną – kitais metais, kol pasaulinė rinka „atsikratys“ 1 mln. barelių per dieną siekiančio gavybos perviršio. Tačiau skalūnai „grįš į gyvenimą“ per šešis mėnesius po to, kai žaliavos kaina pasieks 60 JAV dolerių. Manoma, kad skalūnai naujas aukštumas pasieks 2021-aisiais – naftos iš jų esą bus išgaunama apie 5 mln. barelių per dieną.

Tai turėtų padidinti bendrą JAV naftos ir jos produktų gavybą 1,3 mln. barelių per dieną iki kažkada neįsivaizduojamo 14,4 mln. barelių per dieną kiekio, kuris suteiks JAV pranašumą prieš Saudo Arabiją ir Rusiją.

Tarptautinės energetikos agentūros vykdantysis direktorius Faithas Birolis tikina, kad, turint mintyje esamų gręžinių išsekimą bei pavojingai mažus pasaulinius atsargų kiekius, vien skalūnų atsigavimas nepadės išvengti gręsiančios strateginės naftos krizės.

F. Birolis pažymėjo, kad investicijos į naftos žvalgybą ir gavybą visame pasaulyje smarkiai sumažėjo – 24 proc. praėjusiais metais ir, manoma, 17 proc. jos sumažės šiemet. „Tokio investicijų į naftos žvalgybą ir gavybą sumažėjimo dvejus metus iš eilės nematėme pastaruosius 30 metų. Toks istorinis investicijų sumažėjimas kelia nemalonių staigmenų tikimybę netolimoje ateityje toms pasaulio ekonomikoms, kurioms daug įtakos turi naftos rinkos pokyčiai.


Šiame straipsnyje: OPECJAVskalūnairevoliucija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių