Pasaulis aktyviai investuoja į žaliąją energiją

Tarptautinė bendruomenė investicijas į atsinaujinančius išteklius per praėjusius metus kilstelėjo rekordine pinigų suma, skelbia energetikos analitikai. Žaliosios investicijos jau du kartus didesnės nei investicijos į įprastus iškastinius išteklius.

Tokį šuolį lėmė besivystančios šalys, kurios iki šiol besiderėdamos dėl taršos mažinimo paprastai pabrėždavo, kad neturi galimybių taip greitai atsisakyti iškastinio kuro kaip išsivysčiusios šalys.

Pagal saulės energijos plėtrą su japonais anksčiau varžėsi tik vokiečiai, amerikiečiai ir italai. O dabar tarp pirmūnių – Kinija. Tai pastebi pasaulinį energetikos sektorių kasmet analizuojantys tarptautinės organizacijos „Ren21“ analitikai.

Kinijos investicijų šuolis į atsinaujinančius išteklius per pastaruosius metus – didžiausias. Į pirmūnių penketuką taip pat pateko Indija, kurios, kaip ir Kinijos, didieji miestai pastaruoju metu itin kenčia nuo smogo.

Besivystančios šalys paprastai derybose dėl taršos mažinimo skundžiasi negalinčios taip greitai persiorientuoti kaip išsivysčiusios, tačiau pernai visų besivystančių valstybių investicijos pirmą kartą istorijoje viršijo išsivysčiusių ir nulėmė pasaulinį žaliųjų investicijų rekordą.

286 milijardai dolerių išleisti žaliajai energijai – jau du kartus daugiau nei tarptautinė bendruomenė vis dar išleidžia iškastiniam kurui ir lygiai tiek, kiek reikėtų energija aprūpinti visą Afrikos žemyną. Tačiau „Ren21“ analitikai pastebi, kad žaliųjų investicijų šuolio dar nesulaukia transporto sistema. Viena išimčių – Čilės sostinės Santjago metro projektas.

„Statomas Santjago metro du trečdalius energijos gaus iš atsinaujinančių išteklių. 42 procentus iš saulės energijos, 18 iš vėjo energijos. Ar prieš kelerius metus kas galėjo įsivaizduoti metro, varomą vėjo ir saulės?“, – klausia Čilės lyderė Michelle Bachelet.

Europos Sąjunga jau dabar 42 procentus elektros gauna iš atsinaujinančių išteklių, tačiau analitikai pastebi, kad investicijos šioje srityje pernai visame žemyne sumažėjo penktadaliu, palyginti su metais prieš tai.

Lietuvą „Ren21“ analitikai pastebėjo kaip pirmūnę, investuojančią į vėjo energiją, o labiausiai gyrė skurdžias šalis – Mauritaniją, Hondūrą, Jamaiką ir Tunisą, kurios, palyginti su ekonomikos dydžiu, į žaliąją energiją investuoja santykinai daugiausiai ir iš išsivysčiusių šalių joms prilygsta tik Urugvajus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių