Popiežiaus aukojamose Mišiose Rytų Timore dalyvavo šimtai tūkstančių žmonių

Popiežiaus Pranciškaus aukojamose šv. Mišiose Rytų Timore antradienį dalyvavo šimtai tūkstančių žmonių.

Vietos institucijų duomenimis, į pamaldas po atviru dangumi netoli sostinės Dilio suplūdo per 600 000 tikinčiųjų. Viešasis gyvenimas šalyje buvo praktiškai paralyžiuotas. Iš viso Rytų Timore gyvena apie 1,5 mln. žmonių.

2002 m. nepriklausomybę nuo Indonezijos paskelbęs Rytų Timoras kartu su Filipinais yra vienintelės šalys Pietryčių Azijoje, kuriose gyventojų daugumą sudaro katalikai. Dėl popiežiaus vizito čia trims dienoms užsivėrė visos valstybinės institucijos, taip pat nedirbo mokyklos ir praktiškai visos parduotuvės.

Prieš popiežiaus vizitą būta kritikos, kad valstybė dėl Mišių atviroje teritorijoje konfiskavo kelis hektarus žemės. Nevyriausybinių organizacijų duomenimis, buvo perkelta daugiau kaip 180 čia gyvenusių šeimų. Protestai vyko ir dėl milijoninių kaštų. Rytų Timore didelė gyventojų dalis gyvena skurde. Savo pamoksle Pranciškus įspėjo nepalikti vargšų likimo valiai.

Mišiose dalyvavo ir prezidentas José Ramosas Horta, kuris 1996 m, kartu su vyskupu Carlosu Filipe Ximenesu Belo gavo Nobelio taikos premiją. Vyskupas tuo tarpu yra tapęs nepageidaujamu asmeniu: po kaltinimų seksualiniu vaikų išnaudojimu jis sulaukė Vatikano sankcijų ir beveik nesirodo viešumoje. Nepaisant to, C. F. X. Belo vis dar yra mėgstamas didelės dalies gyventojų. Pranciškus savo pamoksle apie skandalą neužsiminė.

Trečiadienį 87 m. popiežius vyks toliau į Singapūrą, o penktadienį jau grįš atgal į Romą. Jis per šią 12 dienų kelionę jau lankėsi Indonezijoje ir Papua Naujojoje Gvinėjoje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių