Prancūzijoje protestuojantys ūkininkai žada blokuoti pagrindinius sostinės greitkelius

  • Teksto dydis:

Prancūzijos ūkininkai, reikalaujantys geresnių darbo sąlygų, pirmadienį pradėjo judėti Paryžiaus link, žadėdami blokuoti pagrindinius greitkelius ir paralyžiuoti sostinę.

Visoje Prancūzijoje, didžiausioje Europos Sąjungos žemės ūkio produktų gamintojoje, jau kelias dienas vyksta protestai. Ūkininkai piktinasi nepakankamomis pajamomis, biurokratija ir aplinkosaugos politika, kuri, jų teigimu, mažina galimybes konkuruoti su mažiau reikliomis kaimyninėmis šalimis.

Daugybėje Prancūzijos vietovių ūkininkai jau yra blokavę kelius ir stabdę eismą traktoriais ir sunkvežimiais.

„Mums reikia atsakymų“, – sakė Karine Duc (Karin Diuk), ūkininkė iš pietvakarinio Lo ir Garonos departamento, prisijungusi prie traktorių kolonos, važiuojančios Paryžiaus link.

„Tai paskutinis mūšis už ūkininkavimą. Tai išlikimo klausimas“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Ant vieno iš traktorių kolonos užkabintame plakate buvo parašyta: „Mes nemirsime tylėdami“.

Pirmadienio popietę jie planuoja didinti spaudimą šalies vyriausybei ir pagrindiniuose keliuose, vedančiuose į Paryžių, surengti blokadas aštuoniose vietose.

Oro uostų veiklai įtakos neturės

Reaguodama į tai, vyriausybė įsakė dislokuoti 15 tūkst. policijos pareigūnų ir žandarų.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas (Žeraldas Darmanenas) paprašė ūkininkų daugiau santūrumo ir neblokuoti strategiškai svarbių vietų.

„Neketiname leisti, kad būtų apgadinti vyriausybiniai pastatai, mokesčių surinkimo pastatai, maisto prekių parduotuvės ar sustabdyti sunkvežimiai, vežantys užsienio produkciją. Akivaizdu, kad tai nepriimtina“, – nurodė jis.

Pasak ministro, ūkininkų protestas neturės įtakos Paryžiaus Charles'io De Gaulle'io (Šarlio De Golio) ir Orly (Orli) oro uostų, taip pat į pietus nuo Paryžiaus esančio tarptautinio didmeninio maisto produktų turgaus „Rungis“, kuriame pirmadienį buvo dislokuotos šarvuotos policijos mašinos, veiklai.

Policijai ir žandarams taip pat įsakyta užkirsti kelią bet kokiam protestuotojų patekimui į patį Paryžių, pridūrė G. Darmaninas.

Valdantieji deda visas pastangas, kad ūkininkų nepasitenkinimas neišplistų prieš birželį vyksiančius Europos Parlamento rinkimus, kurie laikomi svarbiu išbandymu prezidento Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Makrono) vyriausybei.

Tai paskutinis mūšis už ūkininkavimą. Tai išlikimo klausimas.

Sekmadienį ministras pirmininkas Gabrielis Attalis (Gabrielis Atalis) apsilankė viename ūkyje ir vėl bandė rasti problemų sprendimą po to, kai penktadienį jo paskelbtos nuolaidos nepadėjo sušvelninti krizės.

„Noriu, kad viską išsiaiškintume ir sužinotume, kokių papildomų priemonių galime imtis“, kad patenkintume ūkininkų skundus, jog jie susiduria su nesąžininga konkurencija, sakė jis.

Spaudimas vyriausybei

Vienos pagrindinių ūkininkų profsąjungų FNSEA vadovas Arnaud Rousseau (Arno Ruso) nurodė, kad vėliau pirmadienį turėtų susitikti su premjeru.

„Mūsų tikslas – ne erzinti prancūzus ar apsunkinti jų gyvenimą, bet daryti spaudimą vyriausybei“, – transliuotojui RTL sakė jis.

Savaitgalį kai kurios kelių blokados buvo panaikintos, tačiau pirmadienį ūkininkai pajudėjo sostinės link.

FNSEA ir „Jaunieji ūkininkai“ protestą aplink Paryžių planuoja pradėti apie 14 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku.

Ankstų pirmadienio rytą apie 30 aplinkosaugos organizacijos „Greenpeace“ aktyvistų paleido dūmines granatas Paryžiaus Santarvės aikštėje netoli Eliziejaus laukų.

Jie išskleidė protestuojančius ūkininkus palaikantį transparantą, bet policija juos išvedė. Didesnių incidentų nekilo.

Pirmadienį sostinėje kilo dar didesnis chaosas, kai taksi vairuotojai taip pat nusprendė protestuoti. Jie teigia, kad užmokestis, kurį jie gauna už pacientų vežimą Prancūzijos sveikatos priežiūros tarnybose, yra nepakankamas.

Dėl protestų susidarė spūstys šalies greitkeliuose, įskaitant A13 kelią į Paryžių.

Belgijos ūkininkų protestai

Kaimyninėje Belgijoje ūkininkai irgi suintensyvino savo kampaniją ir sekmadienį užblokavo svarbų greitkelį, taip pat reikalaudami geresnių sąlygų.

Dešimtys traktorių lėtai važiavo per sankryžą ir stabdė eismą E42 greitkelyje į šiaurę nuo Namiūro šalies pietuose.

Rungtynės tarp „Racing Genk“ ir „Sint-Truiden“ komandų buvo atidėtos 30 minučių dėl ūkininkų protestų prie Belgijos futbolo stadiono.

Pastarosiomis savaitėmis panašūs ūkininkų protestai kilo Vokietijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Rumunijoje ir Nyderlanduose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baikit

Baikit portretas
Skelbti nesamones,buvo svenciama ukininku diena visose salyse,todel ir vazinejo traktoriu paradas!!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių