Prancūzijos ministrams – įtarimų ir kaltinimų lavina

Po garsių skandalų virtinės prancūzams belieka tik juoktis iš prezidento Nicolas Sarkozy rinkiminių pažadų išvalyti valtstybę nuo piktnaudžiavimo valdžia.

Skandalas po skandalo

Tuo metu, kai prezidentas ir vyriausybė prašo visuomenės solidarumo ir kantrybės veržiantis diržus, kai kurie pareigūnai toliau gyvena lyg inkstai taukuose ir švaisto valstybės pinigus. Per pastaruosius mėnesius net keletas ministrų smarkiai susigadino reputaciją.

Neseniai paaiškėjo, kad pramonės ministras Christianas Estrosi naudojosi dviem tarnybiniais butais. Viename politikas gyveno pats, o kitame apsistojo jo dukra studentė. Sostinės regiono plėtros valstybės sekretorius Christianas Blancas turėjo grąžinti į biudžetą 12 tūkst. eurų (41 tūkst. litų), kuriuos išleido cigarams. Į skandalą įsivėlė netgi prancūzų mylima sporto sekretorė Rama Yade, kuri nuvykusi į Pasaulio futbolo čempionatą Pietų Afrikoje nusprendė savęs neskriausti ir Džordžtaune užsisakė prabangų viešbučio numerį, per parą kainavusį Prancūzijos biudžetui 667 eurų (2300 litų).

Įtartini ryšiai

Pastarosiomis dienomis žiniasklaidos dėmesio centre atsidūrė Prancūzijos darbo ministras Ericas Woerthas, iki šiol turėjęs nepriekaištingą reputaciją ir minėtas kaip galimas kandidatas į šalies prezidento postą.

Pasigirdo įtarimų, kad šis politikas padėjo kosmetikos imperijos "L’Oreal" valdytojai Liliane Bettencourt vykdyti finansines machinacijas ir išsisukinėti nuo mokesčių.

87 metų milijardierę išdavė liokajus, ilgus metus įrašinėjęs jos ir finansų konsultanto Patrice'o de Maistre'o pokalbius, kuriuose minimas ir E.Woertho, tuo metu vadovavusio biudžeto ministerijai, vardas.

P.de Maistre'as nebuvo vienintelis L.Bettencourt konsultantas. Toje pačioje bendrovėje dirbo ir milijardierės finansus tvarkė E.Woertho žmona Florence.

Įrašai liudija, kad P.de Maistre'as bandė užmegzti ryšius su "reikiamu žmogumi" vyriausybėje, ir todėl pasamdė jo žmoną.

"Jums dirbančios Madam Woerth vyras yra biudžeto ministras. Jis labai mielas žmogus. Jis yra mūsų draugas", – 2009 m. lapkritį milijardierei sakė P.de Maistre'as, praėjusiais metais iš E.Woertho rankų gavęs aukščiausią Prancūzijos apdovanojimą – Garbės legiono ordiną.

Ministras kratosi kaltinimų

Slapta daryti įrašai taip pat atskleidžia, kad L.Bettencourt vengė mokėti mokesčius, slėpdama savo turtus dviejuose Šveicarijos bankų sąskaitose. Milijardierė taip pat bandė nuslėpti, kad jai priklauso viena Seišelių sala.

Paviešinus įrašus, E.Woertho užgriuvo kaltinimų lavina. Kritikai tvirtina, kad jis negalėjo nežinoti apie L.Bettencourt machinacijas. Tačiau ministras tai atkakliai neigia ir kaltina opoziciją, kad ši pradėjo raganų medžioklę, norėdama dar labiau pakurstyti visuomenės pyktį.

Per pastaruosius mėnesius Prancūzijoje atmosfera smarkiai įkaito. Protestų bangą buvo sukėlęs vyriausybės sprendimas padidinti pensinį amžių iki 62 metų. Šią reformą, beje, vykdo tas pats E.Woerthas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių