Prie JAV Kapitolijaus – tūkstančiai protestuojančiųjų prieš B. Netanyahu

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai žmonių trečiadienį susirinko Vašingtone protestuoti prieš žydų valstybės ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų) ir reikalauti nutraukti ugnį Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ kare.

Trečiadienį B. Netanyahu kreipsis į Kongresą, sakydamas istoriškai svarbią kalbą JAV vyriausybei, kuri yra tvirta Izraelio sąjungininkė kare su „Hamas“.

Minios su palestiniečių vėliavomis ir plakatais su kairuoliškais šūkiais ar eilutėmis iš Biblijos prie Kapitolijaus ragino nutraukti ugnį ir suimti B. Netanyahu, kritikavo jo pasirodymą Jungtinėse Valstijose.

Prokurorai šiuo metu siekia, kad Tarptautiniame baudžiamajame teisme (TBT) būtų išduotas jo arešto orderis.

„Mūsų (JAV) politikų veidmainystė šiandien peržengė visas ribas“, – naujienų agentūrai AFP sakė 58 metų protestuotojas Mo.

Padidėjus civilių aukų skaičiui Gazos Ruože, santykiai tarp Vašingtono ir Izraelio tapo įtempti, dėl to JAV kilo protestai, o prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija vis dažniau reiškė kritiką, nors JAV karinė parama beveik nepasikeitė.

„Siek taikos iš visos širdies“, – rašoma viename plakate, cituojančiame Biblijos eilutę. Kituose B. Netanyahu vaizduojamas kaip suimtas nusikaltėlis ir užrašyta „ieškomas“.

„Suimkite tą karo nusikaltėlį“, – rašoma kitame plakate.

„Esame pasibaisėję dėl sveikatos sistemos naikinimo“ Gazos Ruože, AFP teigė organizacijos „Gydytojai prieš genocidą“ atstovė Karameh Kuemmerle (Karamė Kiumerlė).

„Esame čia tam, kad išreikštume savo nepritarimą tam, kad nusikaltėlis B. Netanyahu atvyktų į mūsų sostinę ir būtų pasveikintas politikų, kurie siuntė jam ginklus žudyti vaikus“ Gazos Ruože, sakė iš Bostono į Vašingtoną atvykusi gydytoja.

Pastaruoju metu Izraelis suintensyvino Gazos Ruožo puolimą, o B. Netanyahu tvirtina, kad tik didindamas karinį spaudimą gali išlaisvinti įkaitus ir įveikti „Hamas“

Karą sukėlė „Hamas“ spalį surengtas išpuolis Izraelio pietuose, per kurį žuvo 1 197 žmonės, daugiausia civiliai, rodo AFP turimi duomenys.

„Hamas“ taip pat pagrobė pustrečio šimto įkaitų, iš kurių maždaug pusė tebėra Gazos Ruože, įskaitant 44 Izraelio kariuomenės žuvusiais laikomus įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. Per jį, „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šioje palestiniečių teritorijoje žuvo per 39 tūkst. žmonių, taip pat daugiausia civiliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

uztai

uztai portretas
lt valdzia tyli. matyt palaiko zydo vykdoma genocida

Anonimas

Anonimas portretas
Teroristu ir lgbt protesto akcija. Geda!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių