Rastas pasikėsinimu į D. Trumpą įtariamo vyro laiškas, kuriame rašoma apie sąmokslą

  • Teksto dydis:

Vyras, įtariamas rengęs sąmokslą nužudyti Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) golfo aikštyne, prieš kelis mėnesius parašė laišką apie nepavykusį pasikėsinimą į buvusį JAV prezidentą, rodo teismo dokumentai.

Šie dokumentai buvo paskelbti pirmadienį, paskyrus kardomąjį kalinimą įtariamajam.

Laiškas buvo paviešintas Ryanui Wesley Routhui (Rajenui Vesliui Rautui) stojus prieš teisėją Floridoje. Šioje valstijoje jam buvo pateikti kaltinimai dėl šaunamųjų ginklų laikymo. Prokurorai nurodė, kad planuoja pateikti dar vieną kaltinimą dėl pasikėsinimo nužudyti.

58 metų R. W. Routhas buvo sulaikytas rugsėjo 15 dieną, kai, kaip įtariama, bandė išvažiuoti iš „Trump International Golf Club“ golfo aikštyno.

Teismui pateiktame preliminariame pareiškime teigiama, kad JAV Slaptosios tarnybos agentas, D.Trumpo golfo aikštyne Vest Palm Biče pastebėjęs iš krūmų kyšantį šautuvo vamzdį, atidengė ugnį į vyrą, kuris vėliau pabėgo savo automobiliu.

Dokumente teigiama, kad R. W. Routhas į nenustatyto asmens namus prieš kelis mėnesius numetė dėžę su šaudmenimis, metaliniu vamzdžiu, statybinėmis medžiagomis, telefonais ir įvairiais laiškais.

Tvirtinama, kad sužinojęs apie pasikėsinimą nužudyti, liudininkas atidarė dėžę ir rado joje laišką, adresuotą visam pasauliui.

„Tai buvo pasikėsinimas į Donaldo Trumpo gyvybę, bet labai atsiprašau, kad man nepavyko“, – sakoma laiške.

„Tikrai labai stengiausi ir atidaviau visas savo sukauptas jėgas. Dabar jūs turite pabaigti šį darbą, už kurį siūlau 150 tūkst. dolerių (135 tūkst. eurų) tam, kuris sugebės jį užbaigti“, – priduriama jame.

Nebuvo aišku, ar jis turėjo omenyje ankstesnį pasikėsinimą į D. Trumpo gyvybę, ar nuspėjo, kad pasikėsinimas golfo aikštyne gali baigtis nesėkme.

Per teismo posėdį Vest Palm Biče R. W. Routhui buvo paskirtas kardomasis įkalinimas.

Jis buvo apkaltintas kaip nuteistas nusikaltėlis laikęs šaunamąjį ginklą, taip pat šaunamojo ginklo su nutrintu serijos numeriu laikymu. Prokurorai teigė, kad, pateikdami bylą didžiajai žiuri, sieks apkaltinti jį ir pasikėsinimu nužudyti.

Maksimali bausmė už tai – laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

„Tarsi pliaukštelėjimas per ranką“

D. Trumpas apkaltino Teisingumo departamentą ir Federalinį tyrimų biurą (FTB) „šališkumu ir incidento golfo aikštyne sumenkinimu“.

Tai buvo antras pasikėsinimas į D.Trumpą po liepą paleistų šūvių Pensilvanijoje vykusiame mitinge.

Tuomet šaulys buvo nukautas įvykio vietoje. Nemanoma, kad jis kažkaip susijęs su nauju įtariamu sąmokslu.

„Žudikui maniakui pareikšti kaltinimai yra tarsi pliaukštelėjimas per ranką“, – sakė D. Trumpas rašytiniame pareiškime, kuris galėjo būti parengtas dar prieš paaiškėjant, kad gali būti pateikti papildomi kaltinimai.

Pareiškime, kuriame daug netiesos ir nepagrįstų sąmokslo teorijų apie įvairias jo baudžiamąsias bylas, D. Trumpas paragino R. W. Routho bylą perduoti Floridos valstijos, kuriai vadovauja gubernatorius Ronas DeSantisas, griežtosios linijos konservatorius, pareigūnams.

Detektyvai mano, kad R. W. Routhas golfo aikštyne D. Trumpo galėjo laukti apie 12 valandų. Jis buvo sulaikytas po to, kai policija pastebėjo jo automobilį važiuojantį netoliese esančiu greitkeliu.

Pareigūnai teigia, kad likus mėnesiui iki sulaikymo R. W. Routhas atvyko į Floridą, pradėjo stebėti golfo aikštyną ir pravažiavo pro D. Trumpo namą prie vandenyno.

Internete R. W. Routhas rašė, kad 2016 metais balsavo už Trumpą, tačiau prezidentas esą jį nuvylė.

„Visi žmonės visame pasaulyje, nuo pačių mažiausių iki seniausių, žino, kad D. Trumpas niekuo netinka būti, o juo labiau JAV prezidentu“, – rašė R. W. Routhas laiške.

„JAV prezidentai turi bent jau minimaliai laikytis Amerikoje priimtų moralės normų, būti malonūs, rūpestingi, nesavanaudiški ir visada ginti žmogiškumą. Trumpui visi šie dalykai nebūdingi“, – pažymėjo jis.

R. W. Routho gynybos komanda pripažino, kad praeityje jis buvo sulaikytas dėl mažiau rimtų kaltinimų, tačiau apibūdino jį kaip įstatymus gerbiantį pilietį, biografijoje neturintį įrašų apie smurtinį elgesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių