Rekordiniai karščiai Europoje: kokios viso to pasekmės?

  • Teksto dydis:

Kroatiją svilinant 40 laipsnių karščio bangai ir vietiniai, ir turistai į paplūdimius traukia tik vakarais. Negana to, šalis neseniai užfiksavo visų laikų rekordinę jūros vandens temperatūrą, dėl kurios gali prasidėti tropinių jūrų gyvūnijos migracija.

Dabar Kroatijos pajūrio miestelyje Duga Uvala turėtų būti vasaros sezono pikas, tačiau miestelio paplūdimiai tušti. Taip yra todėl, kad eiti į lauką yra tiesiog per karšta.  

Praėjusią savaitę aplink populiarų atostogų kurortą Dubrovniką užfiksuota rekordinė vandens temperatūra – beveik 30 laipsnių.  

Dėl tokio oro vietiniai ir poilsiautojai jau kuris laikas laukia vakaro, kad galėtų išeiti iš namų. 

Saulėlydis – paros metas, kai Kroatijoje žmonės maudosi jūroje ar ilsisi paplūdimyje. 

„Karštis yra siaubingas tikrai. Tai blogiausia, ką esu patyręs per 32 gyvenimo metus. Niekada nebuvo taip karšta ir niekada karščio banga netruko taip ilgai – net apie dvi savaites. Geriausias laikas eiti į paplūdimį yra 19 ar 20 valandą“, – teigė vietinis gyventojas Mateo.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Šiuo metu Kroatijos Adrijos pakrantėje atostogauja kone milijonas žmonių.  

Tiesa, intensyvus karštis tvyro ne tik Kroatijoje, bet ir daugelyje kitų Pietų Europos regionų. Graikijos valdžia praėjusią savaitę kelioms valandoms uždarė Akropolį, o du ugniagesiai, tvyrant svilinančiai temperatūrai, žuvo gesindami gaisrą Bazilikatos regione Pietų Italijoje. 

„Šie ekstremalios kaitros periodai tapo beveik nuolatiniai. Karščio bangos trunka ilgiau nei kada nors anksčiau. Tokie reiškiniai veikia ir žmonių sveikatą ir, be abejo, jūros gyvybę bei augalus. Jūra taip pat yra daug šiltesnė nei įprastai. Manau, tai gali iššaukti tropinių jūrų gyvūnijos migraciją“, – sakė poilsiautojas iš Zagrebo Robertas Sako. 

Prognozuojama, kad netrukus Kroatijoje temperatūra nukris iki 25 ar 30 laipsnių ir žmonės pagaliau sulauks palengvėjimo.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių