Rumunijos prezidentas ketvirtadienį paskelbs pareiškimą dėl savo kandidatūros į NATO vadovo pareigas

Rumunijos prezidentas Klausas Johannisas pranešė, kad ketvirtadienį paskelbs pareiškimą dėl savo kandidatavimo į NATO generalinio sekretoriaus postą.

Jis pradžioje informuosiąs Nacionalinę gynimo tarybą, o ketvirtadienio popietę – visuomenę, trečiadienį Bukarešte sakė K. Johannisas. Aljanse Rumunijos prezidentui daromas didelis spaudimas atsiimti savo kandidatūrą ir taip atverti kelią kadenciją baigiančiam Nyderlandų premjerui Markui Ruttei.

Antradienį jau Vengrija ir Slovakija atsisakė savo pasipriešinimo M. Ruttės kandidatūrai. Jos tai argumentavo olando duotais pažadais. Rumunija dabar yra vienintelė iš 32 NATO šalių, neparėmusi M. Ruttės kandidatūros. 57-erių M. Ruttė spalį NATO generalinio sekretoriaus poste nori pakeisti Jensą Stoltenbergą.

JAV, Vokietija, Didžioji Britanija ir Prancūzija jau vasarį pareiškė savo paramą M. Ruttei. Tada kovą, praėjus kelioms savaitėms, apie savo siekį tapti NATO vadovu pranešė K. Johannisas. Jis argumentavo, kad rytų europiečiai Aljanse nepakankamai atstovaujami.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių