Rusijoje teisiamas rinkimų stebėjimo organizacijos „Golos“ vadovas

  • Teksto dydis:

Rusijoje trečiadienį prieš teismą stojo uždraustos nepriklausomos rinkimų stebėjimo grupės „Golos“ vadovas Grigorijus Melkoniancas, kaltinamas „nepageidaujamos“ organizacijos darbo organizavimu.

Jei G. Melkoniancas bus pripažintas kaltu, jam gresia laisvės atėmimo bausmė iki šešerių metų. G. Melkoniancas atmetė kaltinimus kaip politiškai motyvuotus.

Jam iškelta byla yra dalis ilgus mėnesius trunkančio susidorojimo su Kremliaus kritikais ir teisių gynėjais, kurį vyriausybė suintensyvino po to, kai Rusija 2022 metų vasarį pasiuntė karius į Ukrainą.

2000 metais įkurta organizacija „Golos“ stebėjo ir atskleidė pažeidimus per visus svarbiausius rinkimus Rusijoje. Bėgant metams ji susidūrė su vis didėjančiu valdžios spaudimu.

Ši organizacija 2013 metais jau buvo paskelbta „užsienio agente“, o tai reiškia papildomą vyriausybės priežiūrą. Šią etiketę, primenančią sovietinių laikų terminą „liaudies priešas“, Maskva naudoja Kremliaus kritikams tildyti.

Po trejų metų Rusijos teisingumo ministerija liepė uždaryti šią nevyriausybinę stebėtojų organizaciją.

„Golos“ ir toliau veikė kaip neregistruota nevyriausybinė organizacija, atskleisdama pažeidimus įvairiuose rinkimuose, kol 2021 metais ji buvo įtraukta į naują „užsienio agentų“ registrą, kurį Teisingumo ministerija sukūrė grupėms, neįregistruotoms kaip juridiniai asmenys Rusijoje.

Ji pati nebuvo pripažinta „nepageidaujama“ – pagal 2015 metų įstatymą dalyvavimas tokių organizacijų veikloje laikomas nusikalstama veika. Tačiau anksčiau ji priklausė Europos rinkimų stebėjimo organizacijų tinklui – grupei, kuri 2021 metais Rusijoje buvo paskelbta „nepageidaujama“.

Nepriklausomi žurnalistai, kritikai, aktyvistai ir opozicijos veikėjai Rusijoje pastaraisiais metais patiria vis didesnį valdžios spaudimą, kuris labai sustiprėjo prasidėjus plataus masto karui Ukrainoje.

Rusijoje buvo uždaryta daug nepriklausomų žiniasklaidos priemonių ir teisių gynimo grupių, kurios buvo įvardytos „užsienio agentais“ arba uždraustos kaip „nepageidaujamos“. Šimtams aktyvistų ir Kremliaus kritikų buvo iškeltos baudžiamosios bylos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Vyt tas visas užsienio finansuojamas organizacijas iki paskutinės. Neišsinėšdins pačios - tupdyt i kalejimą. Galėtų atgaivinti kaip prie caro Sibiro tremtį. Būtų sveika.

.

.  portretas
Eilinė diena mordore
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių