Šaltinis: CŽA vadovas W. Burnsas lankysis Paryžiuje, kad atnaujintų derybas dėl Gazos

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų žvalgybos vadovas Williamas Burnsas (Viljamas Bernsas) Paryžiuje turi susitikti su Izraelio atstovais, siekdamas atgaivinti derybas dėl paliaubų Gazos Ruože, penktadienį sakė vienas su šiuo klausimu susipažinęs Vakarų šaltinis.

CŽA vadovo vizitas į Prancūzijos sostinę numatomas penktadienį arba šeštadienį.

Izraelis sutiko atnaujinti derybas dėl įkaitų, kuriuos Gazos Ruože laiko islamistų grupuotė „Hamas“, paleidimo mainais į ugnies nutraukimą.

Ankstesnės derybos Kaire ir Dohoje, kuriose Kataras ir Egiptas dalyvavo kaip „Hamas“ tarpininkai, šį mėnesį nutrūko, tiek Izraeliui, tiek palestiniečių kovotojų grupuotei nesutikus su kitos pusės sąlygomis.

Kol kas neaišku, ar derybose Paryžiuje dalyvaus Kataro ir Egipto atstovai.

Laikraštis „The New York Times“ rašė, kad W. Burnsas susitiks su izraeliečių kolega, Izraelio žvalgybos agentūros „Mossad“ direktoriumi Davidu Barnea (Davidu Barnėja).

Amerikiečių naujienų svetainė „Axios“ citavo šaltinį, teigusį, kad W. Burnsas taip pat susitiks su Kataro ministru pirmininku Mohammedu bin Abdulrahmanu al Thani (Mohamedu bin Abdulrahmanu Taniu) ir D. Barnea.

Karas Gazos Ruože prasidėjo po to, kai spalio 7-ąją „Hamas“ prieš Pietų Izraelį surengė išpuolį, per kurį, Izraelio duomenimis, žuvo 1 170 žmonių, daugiausia civilių.

Per šią ataką „Hamas“ kovotojai taip pat pagrobė 252 įkaitus, iš kurių maždaug pusė, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 37 Izraelio kariuomenės žuvusiais laikomus įkaitus.

Izraelio atsakomojo puolimo metu Gazos Ruože žuvo mažiausiai 35,8 tūkst. žmonių, daugiausia moterų ir vaikų, pranešė „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

„Axios“ teigė, kad Izraelio derybininkai pastarosiomis dienomis parengė naują pasiūlymą dėl įkaitų paleidimo, kuriame, palyginti su vėliausiu derybų raundu Kaire, numatyta keletas kompromisų dėl Izraelio pozicijos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių