Stebėtojų diena praėjo taikiai

Misija įmanoma. ES stebėtojai Gruzijoje vakar pateko į Rusijos kontroliuojamas buferines zonas, užmezgė pirmą kontaktą su vietos gyventojais ir apžiūrėjo rusų patikrinimo postus.

Stebėtojai pateko visur

Vakar ES misijos atstovai Gruzijoje pirmą kartą išvyko į Rusijos kontroliuojamas šalies teritorijas. Jų misijos tikslas – stebėti, kaip čia laikomasi ugnies nutraukimo, ir prižiūrėti, ar Rusija laikosi pajėgų išvedimo grafiko.

Keturios ES vėliavomis pažymėtos šarvuotos transporto priemonės, kurių kiekvienoje buvo po du stebėtojus, maždaug 9 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku iš lauko štabo Bazaletyje netoli Tbilisio išvažiavo patruliuoti. Dar šešios transporto priemonės, kuriomis važiuoja daugiausia prancūzų žandarai, patruliuoti prie separatistinės Pietų Osetijos respublikos išvyko iš Gorio miesto.

Stebėtojų komandos taip pat pradėjo patruliuoti šalies vakaruose esančiuose Počio ir Zugdidžio miestuose netoli kito atsiskyrusio regiono – Abchazijos.

Palaimino misiją

Dieną prieš tai misiją palaimino Tbilisyje apsilankęs ES užsienio politikos vadovas Javieras Solana. Jis išreiškė įsitikinimą, kad Rusija gerbs taikos planą ir iki spalio 10 d. atitrauks savo pajėgas. "Tikiuosi visos šalys laikysis susitarimo sąlygų", – sakė jis.
Mėnesius didėjusi įtampa tarp Gruzijos ir Rusijos rugpjūčio pradžioje virto tikru karu dėl Maskvos remiamos atsiskyrusios Pietų Osetijos. Kremlius tvirtina, kad gynė tame regione gyvenančius Rusijos piliečius nuo gruzinų agresijos, bet Tbilisis apkaltino Rusiją, kad ši išprovokavo konfliktą, norėdama įtvirtinti kontrolę regione ir destabilizuoti Gruziją.

Po karo Maskva pripažino Pietų Osetiją ir Abchaziją nepriklausomomis valstybėmis. Be Rusijos separatistinių respublikų, nepriklausomybę dar pripažino Nikaragva ir pažadėjo pripažinti Somalis.

Gruzinai džiaugiasi

Stebėtojų darbo pradžia džiaugiasi ir Gruzijos pareigūnai. Jie tikisi, kad bent dabar Rusija nutrauks nepilotuojamų lėktuvų skrydžius Gruzijos oro erdvėje. Vienas toks lėktuvas, anot Gruzijos vidaus reikalų ministerijos pareigūnų, antradienį nukrito netoli Odisio kaimo, esančio Achalgorio rajone. "Rusijos nepilotuojamas lėktuvas nukrito, matyt, dėl techninio gedimo. Bent jau be mūsų įsikišimo", – vakar sakė Gruzijos VRM oficialus atstovas Šota Utiašvilis.

Rusijos taikos palaikymo pajėgų Gruzijos ir Pietų Osetijos zonoje laikinojo spaudos centro viršininkas papulkininkis Vitalijus Manuška šią informaciją suskubo paneigti. "Aš šios informacijos nepatvirtinu", – sakė jis.


Šiame straipsnyje: Gruzija

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių