Tinklų sutrikimas jau paveikė akcijų rinkas

  • Teksto dydis:

Azijos ir Europos akcijų rinkų indeksai penktadienį nusidažė raudonai po to, kai pasaulines kompiuterių sistemas sukrėtė gedimas, o nuotaikas taip pat paveikė netikrumas dėl JAV rinkimų bei nerimas dėl Kinijos ekonomikos.

Londono vertybinių popierių biržoje dėl sutrikimų, kurie taip pat paveikė oro uostus, aviakompanijas, uostus, geležinkelius, bankus, parduotuves ir net gydytojų kabinetus, prekyba prasidėjo vėliau.

„Vėl imta vengti rizikos, kai pasirodė žinios, kad... bankai, oro uostai, traukinių kompanijos, televizijos stotys, įskaitant „Sky News“, vertybinių popierių biržos, įskaitant Londono, nukentėjo dėl „Microsoft“ debesų kompiuterijos paslaugos ir kibernetinio saugumo paslaugų kokybės – visi jie patyrė rimtų sutrikimų“, – sakė XTB tyrimų direktorė Kathleen Brooks.

„Tikėtina, kad dėl to nukentės ir didžiosios technologijų bendrovės, kurioms taip pat padaryta žala – „Microsoft“ akcijų kursas krito... prieš prekybą“, – pridūrė ji.

Aviacijos pareigūnai Jungtinėse Valstijose trumpam buvo sustabdę visus skrydžius, o kitur aviakompanijos atšaukinėjo arba atidėjo skrydžius, nes sutriko sistemų, kuriose veikia „Microsoft Windows“, darbas.

Bendrovė „Microsoft“ pranešė, kad problema prasidėjo ketvirtadienį 19 valandą Grinvičą ir paveikė jos debesijos platformos „Azure“, kurioje veikia kibernetinio saugumo programinė įranga „CrowdStrike Falcon“, naudotojus.

Technologijų milžinė teigė, kad reaguodama į paslaugų problemas ėmėsi „švelninimo veiksmų“.

„Pasaulis, sustojęs dėl pasaulinio IT gedimo, rodo tamsiąją technologijų pusę ir tai, kad pasikliovimas kompiuteriais ne visada palengvina gyvenimą“, – pažymėjo finansų maklerio ‚AJ Bell‘ investicijų analitikas Danas Coatsworthas.

„Kalbama, kad kibernetinio saugumo įmonė „Crowdstrike“ paleido atnaujinimą, kuris neveikė „Microsoft“ operacinėje sistemoje ir dėl to sistemos sugedo. Atsižvelgiant į tai, kad nežinome visų detalių, investuotojams dar per anksti spręsti, kokį finansinį ar reputacinį poveikį tai turės šioms įmonėms“, – sakė analitikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių