TVF suteiks Pakistanui 7 mlrd. JAV dolerių paskolą ekonomikai stabilizuoti

Pakistanas ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF) sudarė susitarimą dėl naujos 7 mlrd. JAV dolerių paskolos, kuria siekiama stabilizuoti gležną šios Pietų Azijos šalies ekonomiką.

Naująją 37 mėnesių trukmės sutartį „dar turi patvirtinti TVF vykdomoji valdyba“, teigiama TVF pranešime.

„Šia programa siekiama pasinaudoti pernai sunkiai iškovotu makroekonomikos stabilumu, tuo tikslu toliau dedant pastangas sustiprinti viešąjį finansavimą, sumažinti infliaciją, naujai suformuoti išorines apsaugos priemones ir panaikinti ekonomikos iškraipymus, kad būtų paskatintas augimas, kuriam vadovautų privatusis sektorius“, – paaiškinama pranešime.

Pakistano valdžia susitarė dėl reformų, skirtų išplėsti mokesčių bazę ir panaikinti lengvatas, tuo tarpu skiriant daugiau išteklių svarbiausiai plėtrai ir socialinėms išlaidoms finansuoti.

Pristačiusi biudžetą, kuriame daug vietos skiriama mokesčiams, ministro pirmininko Shehbazo Sharifo vyriausybė sulaukė kritikos, o opozicinė buvusio ministro pirmininko Imrano Khano vadovaujama partija nesutiko jo patvirtinti.

Apie su TVF vykstančias derybas dėl naujos paskolos Pakistanas pranešė netrukus po to, kai buvo įgyvendinti 3 mlrd. JAV dolerių programa, pernai padėjusi šaliai išvengti su valstybės skola susijusių įsipareigojimų nevykdymo.

Sh. Sharifo komanda naujajai programai ruoštis pradėjo netrukus po vasarį įvykusių rinkimų. Vyriausybė priėmė ne vieną nepopuliarų sprendimą, pavyzdžiui, padidino elektros kainas, tuo sukeldama protestų bangą.

Sh. Sharifo vyriausybė teigia iš I. Khano vyriausybės paveldėjusi ekonominę krizę, mat dėl buvusiojo premjero vykdytos politikos šalis atsidūrė ant katastrofos slenksčio.

Vyriausybei sunkiai sekasi suvaldyti milžinišką infliaciją, didelę skolų naštą, nedarbą ir aukštas elektros ir degalų kainas.

 


Šiame straipsnyje: TVFPakistanaspaskola

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių