Ūkininkų protestai vyksta ir Rumunijoje

Ir Rumunijoje ūkininkų bei vežėjų protestai trikdo eismą. Jie reikalauja mokesčių lengvatų, didesnių subsidijų ir kompensacijų, be kita ko, už žalą, kurią esą patiria dėl grūdų importo iš Rusijos užpultos kaimyninės Ukrainos.

Pirmadienį policija pranešė apie demonstracijas ir blokadas 27 šalies administraciniuose vienetuose iš 41. Žiniasklaida skelbė apie blokadas traktoriais ir kitomis transporto priemonėmis mažiausiai aštuonių miestų, įskaitant sostinę Bukareštą, apylinkėse bei pasienio su Vengrija ir Serbija kontrolės punktuose. Policija pradėjo 24 baudžiamąsias bylas dėl protestuotųjų raginimų socialiniuose tinkluose imtis smurto.

Pirmieji tokie protestai prasidėjo jau prieš savaitę. Derybos su vyriausybe netenkino ūkininkų sąjungų. Jiems esą pažadėtas tik atleidimas nuo mokesčių už reinvestuojamą pelną. Sąjungos pateikė 14 reikalavimų, tarp kurių, be kita ko, yra palankesnės paskolos bei automobilių draudimo kaštų sumažinimas.

Ministras pirmininkas Marcelas Ciolacu pabrėžė, kad nuo 2023 m. spalio iš Ukrainos į Rumuniją nebuvo įvežta grūdų. Jie esą kerta šalį tik kaip tranzitinė prekė ir yra toliau eksportuojami per Rumunijos Juodosios jūros Konstantos uostą.

Ateinančiomis dienomis laukiama tolesnių protestų ir derybų tarp ūkininkų ir vyriausybės.


Šiame straipsnyje: ūkininkų protestaiRumunijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių