Ukraina ragina teismą liepti Rusijai išmontuoti Krymo tiltą

  • Teksto dydis:

Ukraina ketvirtadienį paragino seniausią pasaulio arbitražo teismą liepti Rusijai išmontuoti tiltą, pastatytą sujungiant Rusijos teritoriją su okupuotu Krymu.

Nesutaikomos priešininkės susirėmė Nuolatiniame arbitražo teisme (PCA) Hagoje, toli nuo fronto linijų Rytų Ukrainoje.

Dvi savaites Ukrainos ir Rusijos teisininkai kovojo dėl naudojimosi vandenimis aplink Krymą, kurį Maskva aneksavo 2014 metais.

„Šis tribunolas privalo nurodyti Rusijai išmontuoti ir pašalinti vadinamąjį Kerčės tiltą“, – apibendrindama Kyjivo argumentus sakė Oksana Zolotariova, Užsienio reikalų ministerijos tarptautinės teisės padalinio vadovė.

„Tilto išmontavimas yra vienintelis būdas atkurti kelią visų šalių laivams, kurie praeityje naudodavosi (Kerčės) sąsiauriu, ir laivams, kaip tikimasi, besinaudosiantiems šiuo sąsiauriu ateityje“, – pridūrė ji.

Ukraina sako, kad Rusija tiltą pastatė labai žemą, todėl strateginę reikšmę turinčiu sąsiauriu negali vykti tarptautinė laivyba, o tai trukdo prekybai.

„Rusija neteisėtai pastatė šį tiltą, o dabar jį turi pašalinti, kad Kerčės sąsiauriu būtų galima plaukti pagal tarptautinę teisę“, – sakė O. Zolotariova.

Nuo 2022 metų vasario, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, Kyjivas ne kartą rengė atakas prieš Krymo tiltą.

Šis tribunolas privalo nurodyti Rusijai išmontuoti ir pašalinti vadinamąjį Kerčės tiltą.

PCA byla buvo iškelta dar 2016 metų rugsėjį, kai Ukraina patraukė Maskvą į teismą, kad „apgintų savo, kaip pakrantės valstybės, teises“.

1899 metais įsteigtas PCA yra seniausias pasaulyje arbitražo tribunolas. Jis sprendžia ginčus tarp šalių ir privačių dalyvių dėl kontraktų, specialių susitarimų ir įvairių sutarčių, pavyzdžiui, Jungtinių Tautų jūrų teisės konvencijos (UNCLOS).

Rugsėjo 23 dieną dėstydamas Rusijos įžanginius argumentus, Maskvos atstovas Genadijus Kuzminas pareiškė, kad Kyjivo byla „visiškai neturi pagrindo ir yra visiškai beviltiška“.

Po Krymo aneksijos ginčijami vandenys tapo vidaus vandenimis, todėl jiems netaikytini tarptautiniai laivybos įstatymai, sakė G. Kuzminas.

Pasak jo, Kerčės tiltas buvo pastatytas siekiant palengvinti Ukrainos Krymui taikomą blokadą ir netrukdo laivybai.

„Visi Ukrainos teiginiai neturi pagrindo, nepatenka į jūsų jurisdikciją ir turėtų būti visiškai atmesti“, – teigė G. Kuzminas.

Rusija baigiamuosius argumentus pateiks šeštadienį. PCA sprendimų priėmimas dažnai užtrunka ne vieną mėnesį ar net ne vienus metus.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojepasaulio arbitražo teismasrusijaiišmontuoti tiltąKrymo tiltas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių