V. Orbanas paskelbė laišką ES valstybių lyderiams

  • Teksto dydis:

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas ketvirtadienį paskelbė laišką, kurį parašė Europos Sąjungos šalių lyderiams ir kuriame išdėstė savo įspūdžius iš pastarojo meto vizitų, papiktinusių daugelį jo sąjungininkų.

Laiške, kurį liepos 12 dieną nusiuntė Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charles'iui Micheliui, V. Orbanas pateikia savo vertinimą apie susitikimus, surengtus per jo „taikos misija“ vadinamus šio mėnesio vizitus, įskaitant apsilankymus Maskvoje ir Pekine.

Šiuos vizitus Vengrijos premjeras vadina bandymu tarpininkauti dėl Rusijos karo Ukrainoje užbaigimo, bet jie labai nepatiko ES lyderiams. V. Orbanui buvo priekaištaujama dėl susitikimų su Rusijos ir Kinijos prezidentais Vladimiru Putinu ir Xi Jinpingu (Si Dzinpingu), surengtų nepasitarus su partneriais Europoje.

V. Orbanas taip pat buvo kritikuojamas dėl kenkimo ES vienybei Ukrainos klausimu ir dėl klaidingo įspūdžio, kad jis atstovavo blokui.

Vengrijos premjero 10 punktų laiške, kurį jis ketvirtadienį paskelbė savo interneto svetainėje, sakoma, kad V. Putinas ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, su kuriuo jis taip pat susitiko, tikriausiai nesiims iniciatyvos dėl ugnies nutraukimo ar taikos derybų.

Kariaujančios šalys „nepradės ieškoti kelio iš konflikto be reikšmingo dalyvavimo iš išorės“, rašė V. Orbanas. Jo teigimu, ES drauge su JAV ir Kinija yra vienintelės pasaulio galios, galinčios paveikti karo eigą, tačiau Europa kopijuoja karui palankią JAV politiką, nors turėtų nusigręžti nuo Vašingtono ir siekti ugnies nutraukimo.

V. Orbanas jau seniai glumina savo partnerius Vakaruose palaikydamas šiltus santykius su V. Putinu. Šie santykiai dar didesnį nerimą ėmė kelti Maskvai 2022-ųjų vasarį pradėjus didelio masto invaziją į Ukrainą. Vengrų lyderis taip pat energingai agitavo už Kinijos investicijas ir Kinijos atžvilgiu palankesnę ekonominę politiką, nors dauguma ES šalių stengiasi apriboti Pekino įtaką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

saulius

saulius portretas
Ši šūdo gabala reikia vyti iš ES.

Emigr.

Emigr. portretas
V.Orbanas padarė teisingą žingsnį ir negalima jo smerkti.Turi būti užbaigtas karas Ukrainoje ir ne tokiu rezultatu kaip nori globolistai..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių