V. Putinas per armėnų genocido minėjimą: masinės žudynės negali būti pateisinamos

  • Teksto dydis:

Prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pareiškė, kad Rusija gedi armėnų genocido aukų ir kad masinės žudynės niekada negali būti pateisinamos.

„Nėra ir negali būti jokio pateisinimo masinėms žmonių žudynėms“, – sakė V.Putinas per ceremoniją Jerevane, skirtą paminėti Osmanų imperijoje vykusių armėnų žudynių, galėjusių nusinešti iki pusantro milijono žmonių gyvybių, pradžios 100-ąsias metines.

„Šiandiem mes gedime kartu su armėnų tauta“, – pridūrė jis.

Rusija yra viena iš daugiau kaip 20 šalių, kurios yra pripažinusios armėnų genocidą, kaip tą tragediją siūlo vadinti daugelis istorikų.

Armėnija ir didžiulė pasaulio armėnų diaspora dešimtmečius kovojo, kad Osmanų pajėgų 1915–1917 metais vykdytos žudynės būtų pripažintos tikslingu genocidu.

Tačiau šiuolaikinė Turkija, susikūrusi ant subyrėjusios Osmanų imperijos pamato, iki šiol atsisako tai padaryti, o Ankaros ir Jerevano santykiai tebėra įšaldyti.

Ankara sako, kad argumentuodama, kad 300–500 tūkst. armėnų ir ne mažiau turkų žuvo per civilinius neramumus, kai osmanų armija kovojo su Rusijos imperijos pajėgomis ir jas palaikiusiais armėnais dėl rytinės Anatolijos kontrolės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių