V. Putinas įteisino į karą užverbuotų teisiamųjų paleidimą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pasirašė įstatymą, pagal kurį teisiamieji gali būti atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, jei jie pasirašys karinės tarnybos sutartį arba bus mobilizuoti, praneša „Laisvės radijas“.

Rugsėjo mėnesį šio įstatymo projektui pritarė Valstybės Dūma.

Karinės tarnybos laikotarpiu teisminis procesas bus sustabdytas, o kardomoji priemonė – panaikinta. Teisminis procesas taip pat gali būti sustabdytas asmenims, kurie nusikalto, atlikdami karinę tarnybą, karinės padėties laikotarpiu arba karo metu.

Teisiamieji gali būti visiškai atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, jei gaus valstybinį apdovanojimą arba bus paleisti iš karinės tarnybos (dėl amžiaus, sveikatos būklės, pasibaigus mobilizacijos laikotarpiui, atšaukus karinę padėtį ar pasibaigus karo metui).

Anksčiau Rusijos įstatymai neleido sudaryti karinės tarnybos sutarties su kaltinamaisiais, jei jų bylos jau buvo perduotos teismui. Galimybę išvengti atsakomybės pasirašius sutartį ir išvykus į karą turėjo tie, kurių bylos dar nebuvo perduotos teismui, ir tie, kurie jau buvo nuteisti.

Pirmasis verbuoti kalinius į karą Ukrainoje dar 2022 metais pradėjo privačios karinės kompanijos „Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas. Vėliau verbavimo ėmėsi Rusijos gynybos ministerija, o pats verbavimas buvo įteisintas.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVladimiras Putinasteisiamiejibaudžiamoji atsakomybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių