V. Zelenskis „įsitikinęs“, kad Ukraina vieną dieną įstos į NATO

Prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį pareiškė esąs įsitikinęs, kad Ukraina galiausiai įstos į NATO, po Aljanso pareiškimo, kad Rusijos užpulta šalis eina „negrįžtamu“ keliu į narystę.

„Turime tvirtą formuluotę dėl Ukrainos judėjimo į NATO negrįžtamumo. Kiekvienas žingsnis iš tiesų artina mus prie narystės“, – sakė V. Zelenskis spaudos konferencijoje NATO aukščiausiojo lygio susitikime kartu su Aljanso vadovu Jensu Stoltenbergu.

„Mes darome ir toliau darysime viską, kad ateitų diena, kai Ukraina bus pakviesta ir taps NATO nare, ir esu įsitikinęs, kad tai pasieksime“, – sakė jis.

V. Zelenskio reakcija buvo pastebimai šiltesnė nei prieš metus Lietuvoje vykusiame NATO viršūnių susitikime, kur jis buvo akivaizdžiai nusiminęs, kad nebuvo duotas tvirtesnis pažadas dėl narystės.

Šaltojo karo metais sukurta NATO yra kolektyvinės gynybos paktas, pagal kurį vieno sąjungininko užpuolimas yra laikomas visų užpuolimu.

JAV ir Vokietija labiausiai nerimauja dėl greito Ukrainos priėmimo į NATO, nes mano, kad dėl to faktiškai joms tektų kariauti su branduolinį ginklą turinčia Rusija.

Vašingtone vykstančiame NATO 75-mečio aukščiausiojo lygio susitikime trečiadienį paskelbtoje deklaracijoje teigiama, kad vadovai remia Ukrainą „jos negrįžtamame kelyje į visišką euroatlantinę integraciją, įskaitant narystę NATO“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Ukrainos siekius prisijungti prie NATO įvardijo kaip priežastį pulti šią buvusią sovietinę respubliką, atmesdamas idėją, kad ši šalis turi atskirą istorinę tapatybę.

V. Zelenskis paragino NATO šalių vadovus atsisakyti visų apribojimų smogti Rusijai

V. Zelenskis Vašingtone vykstančiame aukščiausiojo lygio susitikime paragino NATO šalių vadovus atsisakyti visų apribojimų Kyjivui smogti Rusijos teritorijai vakarietiškais ginklais.

„Jeigu mes norime laimėti, jeigu norime nugalėti, jei norime išgelbėti savo šalį ir ją apginti, turime panaikinti visus apribojimus“, – sakė V. Zelenskis žurnalistams.

Kai kurios NATO šalys, pavyzdžiui, Lietuva, teikia Ukrainai ginklus be jokių apribojimų, išskyrus nustatytus tarptautinėje teisėje. Tačiau kitos nustato griežtas taisykles, kaip jie gali būti naudojami, ypač kai kalbama apie smūgius į taikinius Rusijoje.

Pavyzdžiui, JAV leidžia smūgius tik kitapus sienos su Rusija, kad Ukraina galėtų atsakyti ugnimi Charkivo prieigose. O Italija savo ginklus leidžia naudoti tik prieš taikinius Ukrainos teritorijoje.


Šiame straipsnyje: Volodymyras ZelenskisNATOkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių