V. Zelenskis Ukrainai vadovauja penkmetį: karas jį labai pakeitė

  • Teksto dydis:

Skeptikų buvo, Lietuvoje – taip pat. Šalis kariauja, o prezidentu išsirenka juokdarį. Tačiau jeigu Volodymyras Zelenskis pradžioje ir buvo sutinkamas su kreiva šypsenėle, vėliau su juo Vakarų lyderiai norėjo ir fotografuotis, ir glėbesčiuotis, praneša LNK.

Kaip ir dera tautos tarnui, V. Zelenskis į parlamentą ėjo pėsčiomis. Jo kalba truko vos 17 minučių. Čia pasakė žymiąją frazę: „Kiekvienas iš mūsų yra prezidentas“. Priesaika vyko prieš penkerius metus – 2019 m. gegužės 20 d.

V. Zelenskiu patikėjo 13,5 mln. rinkėjų t. y. beveik penkios Lietuvos.

„Jeigu šis prezidentas gebės pasinaudoti tuo palaikymu, gebės pasinaudoti susiklosčiusia situacija ir galiausiai sutraiškyti oligarchinę sistemą, kokia buvo įkurta ir veikia Ukrainoje beveik 30 metų“, – prieš penkis metus sakė Dalia Grybauskaitė.

Po metų naujojo valstybės vadovo laukė pirma rimta krizė – COVID-19 pandemija. O praėjus 1011 dienų nuo inauguracijos – Rusijos invazija. V. Zelenskio palaikymas šoko iki 90 proc. Bet dabar dešimtys tūkstančių žuvusių, fronto linija vos pajudėjusi ir daug nuovargio. Paskutiniais duomenimis V. Zelenskio reitingai sumažėjo iki 60 proc.

„Pas mus dabar tokia korupcija padvigubėjusi. Ji dvigubai didesnė per visą Ukrainos nepriklausomybės laikotarpį“, – kalbėjo Ukrainos lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Makarova.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Pagal Ukrainos įstatymus, prezidentas eina pareigas tol, kol šalyje bus panaikinta karo padėtis, o ją panaikinus, naujo šalies vadovo rinkimai vyksta po dviejų mėnesių. Tad net jeigu V. Zelenskis ir būtų norėjęs naujų rinkimų, reikėtų keisti Konstituciją. Be to, milijonai ukrainiečių pasitraukė į užsienį, dešimtys tūkstančių karių turėtų balsuoti mūšio zonoje.

„Su daug kuo pakalbėjus, žmonės išreiškia nuomonę, kad rinkimai šiuo metu yra neįmanomi“, – teigė D. Makarova.

Apklausos rodo, kad taip masto 70 proc. ukrainiečių. Bet Rusijos propaganda jau žaidžia gegužės 21 d. kortą. Teigia, kad nuo šiol V. Zelenskis – neteisėtas vadovas. O Baltarusijos Aleksandras Lukašenka suabejojo, ar V. Zelenskis galėtų pasirašyti bet kokį būsimą taikos susitarimą.

„Žmogus, kuris yra laisvės, kovos simbolis. Net neabejoju, kad jis nesvyruos, bet kokią sunkią minutę priims tuos sprendimus, kurie yra naudingi Ukrainai“, – įsitikinęs Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

Man reikia amunicijos, o ne pavėžėjimo.

Karas V. Zelenskį akivaizdžiai pakeitė. Ne tik todėl, kad nustojo skustis ir dėvėti kostiumą – jį vėl užsivilks po karo. Olena Zelenska yra sakiusi, kad 46 metų vyro veidas išduoda stresą ir nuovargį.

Per savo kadenciją V. Zelenskis Lietuvoje lankėsi penkis kartus. Du kartus iki plataus masto karo ir tris per jį.

Net jeigu V. Zelenskio žvaigždės valanda ir pasibaigs, kai kurie lyderiai įeina į istoriją vien dėl savo retorikos. Teigiama, į amerikiečių pasiūlymą evakuotis, V. Zelenskis atsakė: „Man reikia amunicijos, o ne pavėžėjimo“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių