Xi Jinpingas atvyko į Kazachstaną valstybinio vizito

  • Teksto dydis:

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas antradienį atvyko į Kazachstaną valstybinio vizito, kurio metu jis taip pat dalyvaus susitikime su Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) narėmis.

Devynių narių ŠBO, kuri apima platų Žemės rutulio ruožą nuo Maskvos iki Pekino, priklauso maždaug pusė pasaulio gyventojų.

Jos nuolatiniai nariai yra šių metų šeimininkas Kazachstanas, Indija, Kinija, Kirgizija, Pakistanas, Rusija, Tadžikistanas, Uzbekistanas ir nuo praėjusių metų – Iranas.

Tikimasi, kad šiemet prie jų prisijungs Baltarusija. 2023 metų ŠBO viršūnių susitikime, nuotoliniu būdu surengtame Indijos, buvo pranešta, kad ji taps nuolatine nare.

„Kinijos prezidentas Xi Jinpingas antradienį atvyko čia į 24-ąjį Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos valstybių vadovų tarybos susitikimą ir valstybinio vizito į Kazachstaną“, – iš Astanos pranešė valstybinė kinų naujienų agentūra „Xinhua“.

Kinijos valstybinis transliuotojas CCTV sakė, kad Xi Jinpingo lėktuvas buvo lydimas dviejų Kazachstano naikintuvų, kai pasiekė šalies oro erdvę.

„Xinhua“ pranešė, kad Xi Jinpingą lydi aukščiausio rango Kinijos komunistų partijos narys Cai Qi ir užsienio reikalų ministras Wang Yi.

Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning pirmadienį pareiškė, kad Pekinas tikisi, jog ŠBO aukščiausiojo lygio susitikimas „padės pasiekti daugiau sutarimo tarp visų šalių ir prisidės prieš šalių narių saugumo, stabilumo ir vystymosi skatinimo“, taip pat prisidės prie „ilgalaikės taikos ir bendros gerovės pasaulyje“.

Išsamios derybos

Per savo penktąją kelionę į Kazachstaną Xi Jinpingas dalyvaus įvairiuose valstybiniuose renginiuose, įskaitant įvairias ceremonijas bei banketą.

Mao Ning kalbėjo, jog prezidentas, anot jos, surengs išsamias derybas su Kazachstano prezidentu Kassymu-Jomartu Tokayevu „dėl dvišalių santykių, bendradarbiavimo svarbiose srityse ir regioninės bei tarptautinės padėties“.

Pasak atstovės spaudai, Xi Jinpingas paskui vyks į Tadžikistaną savo antrojo valstybinio vizito į vakarinę Kinijos kaimynę, kur su prezidentu Emomali Rahmonu „parengs naujus Kinijos ir Tadžikistano santykių plėtros planus“.

Pekinas deda vis daugiau diplomatinių pastangų Vidurinėje Azijoje. Xi Jinpingas paragino stiprinti ekonominius ryšius per aukščiausiojo lygio susitikimą, kurį Kinija surengė praėjusių metų gegužę ir kuriame dalyvavo kelių regiono šalių vadovai.

Vidurinė Azija yra labai svarbi Kinijos tarptautinio infrastruktūros plėtros projekto „Juosta ir kelias“ grandis.

Pekinas siekia užpildyti vakuumą regione, atsiradusį dėl Maskvos 2022 metų invazijos į Ukrainą.

Praėjusių metų gegužę vykusiame Vidurinės Azijos aukščiausiojo lygio susitikime Kinija pažadėjo plėsti transporto ryšius su regionu ir tęsti Vidurinės Azijos ir Kinijos dujotiekio tiesimą.

Po susitikimo Astanoje Kinija pirmininkaus ŠBO rotacijos tvarka 2024–2025 metų laikotarpiu.


Šiame straipsnyje: Kinijakazachstanasvizitas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių