Šaltinis: Sirijos cheminių ginklų gamybos įranga sunaikinta (papildyta)

  • Teksto dydis:

Visa Sirijos deklaruota cheminių ginklų gamybos įranga buvo sunaikinta dar iki šeštadienio termino, sakė šaltinis pasaulinėje cheminių ginklų stebėjimo organizacijoje.

"Sirija užbaigė savo cheminių ginklų gamybos ir surinkimo įrengimų pavertimą nenaudojamais", - sakė šaltinis Cheminio ginklo uždraudimo organizacijoje (OPCW). Jis prašė neskelbti jo pavardės, nes oficialus pranešimas turi būti padarytas vėliau ketvirtadienį.

Inspektoriai iki penktadienio turėjo apsilankyti visuose Sirijos cheminių ginklų objektuose ir sunaikinti visą gamybos bei užpildymo įrangą pagal grafiką, kurį sudarė Hagoje įsikūrusi OPCW ir kurį paremia praėjusį mėnesį priimta Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucija.

Dėl tos rezoliucijos susitarė JAV ir Rusija, norėdamos išvengti karinių smūgių Sirijai po rugpjūtį netoli Damasko įvykdytų mirtinų cheminių ginklų atakų, dėl kurių Vakarai apkaltino prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimą.

Pirmąją nuo spalio 1-osios mėnesinę inspektorių ataskaitą JT vadovas Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) nusiuntė Saugumo Tarybai.

OPCW vykdomoji taryba remdamasi Sirijos deklaracija iki lapkričio 15-osios nuspręs dėl "naikinimo gairių" Sirijos arsenalui.

Sirija taip pat pateikė deklaraciją apie savo veiklą, susijusią su cheminiais ginklais ir objektais, įvykdydama įsipareigojimus kaip nauja Cheminių ginklų konvencijos narė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių