Alpėse sudužo vokiečių lėktuvas, žuvo 150 žmonių

  • Teksto dydis:

Vokietijos oro bendrovės laineriui antradienį vidurdienį sudužus Prancūzijos Alpių pietinėje dalyje netoli vieno slidinėjimo kurorto, žuvo, kaip manoma, visi jame buvę 150 žmonių.

Vokietijos oro bendrovės laineriui antradienį vidurdienį sudužus Prancūzijos Alpėse, žuvo, kaip manoma, visi jame buvę 150 žmonių.

Tarp žuvusiųjų – 67 vokiečiai

Vokietijos skrydžių bendrovei „Lufthansa“ priklausančios pigių skrydžių firmos „Germanwings“ lėktuvas „Airbus 320“ antradienį nukrito atokiame Alpių rajone. Skelbiama, kad lėktuve buvo 67 vokiečiai ir 45 asmenys, kurių pavardės buvo ispaniškos arba panašios į jas.

Pasak „Germanwings“, lėktuvas iš saugaus aukščio aštuonias minutes gana sparčiai leidosi, kol sudužo kalnuotoje Prancūzijos pietvakarių vietovėje netoli slidinėjimo kurorto Barseloneto.

„Tai tragedija, nauja oro linijų tragedija. Mes nustatysime, kokia buvo šios katastrofos priežastis“, – sakė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransau Holandas).

Anot jo, be vokiečių ir ispanų, lėktuve galėjo būti ir turkų, o Belgijos pareigūnai pažymėjo, kad lėktuve galėjo būti bent vienas belgas.

Rasta juodoji dėžė

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as (Bernaras Kazenevas) patvirtino, kad antradienį surasta Alpėse sudužusio bendrovės „Germanwings“ lėktuvo juodoji dėžė.

„Juodoji dėžė rasta ir bus pristatyta tyrėjams“, – sakė B.Cazeneuve'as reporteriams.

„Ši juodoji dėžė bus panaudota artimiausiomis valandomis; tai leis paspartinti tyrimą. Kol kas nelaimės zona yra aptverta“, – pažymėjo jis.

Ministras dar pažadėjo, kad vyriausybė padarys viską, jog aukų artimieji galėtų atvykti prie katastrofos vietos, jeigu jie panorėtų.

Žuvo visi

Policija sako neturinti jokios vilties rasti katastrofą patyrusio lainerio išgyvenusių keleivių ar įgulos narių.

„Nėra reikalo pradėti gelbėjimo operaciją, visi žuvo“, – sakė policijos pareigūnas netoli nelaimės vietos esančiame Le Vernės mieste.

Pasak jo, beveik neįmanoma, kad kas nors būtų išgyvenęs iš 144 keleivių ir šešių įgulos narių, buvusių iš Barselonos į Diuseldorfą skridusiame lėktuve.

Nelaimės vieta „užtverta, bus pradėtas tyrimas“, pridūrė jis.

Blanš slėnyje tarp Din le Beno ir Barseloneto esančio Le Vernė miestelio valdžia žuvusiųjų paieškos koordinavimui suformavo operatyvinę grupę.

Vėliau antradienį čia turėtų atvykti vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as (Bernaras Kazenevas).

Į nelaimės vietą išsiųsti septyni policijos ir saugumo pajėgų sraigtasparniai, sakė operacijai artimas šaltinis, pasak kurio, jų skrydžiams reguliuoti įkurtas specialus skrydžių kontrolės centras.

Prie vietos pajėgų paieškos operacijoje prisidės maždaug 300 ugniagesių iš aplinkinių vietovių. Gabenama apšvietimo įranga, kad paieškos būtų tęsiamos ir naktį.

JAV siūlo pagalbą

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ketvirtadienio rytą buvo informuotas apie lėktuvo katastrofą. Apie bendrovės „Germanwings“ lainerio „Airbus 320“ nelaimę B.Obamai pranešė jo patarėja teritorinio saugumo ir kovos su terorizmu srityje Lisa Monaco (Laiza Monako).

„Kol kas nėra požymių, siejančių tai su terorizmu“, – sakė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovė Bernadette Meehan (Bernadet Mihan).

Pasak jos, „JAV pareigūnai palaiko ryšį su Prancūzijos, Vokietijos ir Ispanijos pareigūnais ir pasiūlė savo pagalbą“.

„Mintimis ir maldomis esame su aukomis, jų šeimomis ir mylimaisiais“, – pridūrė ji.

Nelaimės signalo nepasiuntė

Prancūzijos Alpėse antradienį sudužęs bendrovės „Germanwings“ laineris sparčiai prarasdamas aukštį nepasiuntė jokio nelaimės signalo, informavo Prancūzijos civilinės aviacijos valdyba (DGAC).

„Pats lėktuvas nepasiuntė nelaimės signalo, tačiau, nutrūkus radijo ryšiui ir lėktuvui pradėjus leistis, dispečeris paskelbė nelaimės stadiją“, – nurodoma DGAC pranešime.

„Nelaimės stadija“ yra paskutinis iš trijų dispečerių naudojamų perspėjimų apie nelaimę, siekiant padėti koordinuoti pagalbą lėktuvui, kuriam, kaip manoma, gresia didelis pavojus.

Anksčiau DGAC pranešė, kad lėktuvas pasiuntė nelaimės signalą 10 val. 47 min. vietos (11 val. 47 min. Lietuvos) laiku, kai nuo 38 tūkst. pėdų (11,6 tūkst metrų) nusileido iki 5 tūkst. pėdų (1,5 tūkst. metrų) aukščio, nors tokio signalo iš tikrųjų nebuvo.

Skrido daug vaikų?

Pigių skrydžių bendrovės „Germanwings“ reiso GWI18G lėktuvas skrido iš Ispanijos pajūrio miesto Barselonos į Vokietijos miestą Diuseldorfą. Laineris nukrito netoli Barsijoneto miesto pietryčių Prancūzijoje.

Pranešimuose iš pradžių buvo sakoma, jog lėktuvu skrido 142 keleiviai ir šeši įgulos nariai – du pilotai ir keturi stiuardai ir stiuardesės. Bet vėliau bendrovės „Germanwings“  – Vokietijos oro vežėjų flagmanės „Lufthansa“ pigių skrydžių antrinės įmonės - vadovas patikslino, kad Prancūzijos Alpėse sudužusiame jos lėktuve buvo 144 keleiviai ir šeši įgulos nariai.

Vokietijos šiaurės vakarinio Halterno miesto atstovė antradienį pareiškė, kad yra priežasčių manyti, kad katastrofą patyrusiame Vokietijos ekonominių skrydžių bendrovės lėktuve buvo 16 moksleivių ir du mokytojai iš vienos šio miesto mokyklos.

„Yra rimtų įtarimų“, kad mokiniai ir mokytojai skrido šiuo lėktuvu, sakė Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje esančio miesto atstovė. „Kol kas neturime jokio oficialaus patvirtinimo“, – kalbėjo ji.

Anksčiau Vokietijos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad lėktuvu skrido 16 mokinių ir 2 mokytojai iš mieste esančios Josepho Koenigo (Jozefo Kionigo) gimnazijos.

Tuos pačius skaičius patvirtino ir Ispanijos miestelio, kuriame pagal moksleivių mainus buvo apsistoję vokiečiai, meras.

„16 vaikų ir du mokytojai išbuvo ten savaitę. Vaikai buvo apie 15 metų amžiaus“, – sakė Ljinars de Valjės netoli Barselonos meras Marti Pujolis (Martis Pucholis), kuris dar pridūrė, kad jie išvyko į oro uostą antradienio rytą.

Katastrofa sukrėtė

Ispanijos premjeras Mariano Rajoy (Marianas Rachojus) antradienį pareiškė esantis sukrėstas Vokietijos pigių skrydžių bendrovės lėktuvo katastrofos, į kurią pateko iš Barselonos skridę keleiviai.

„Lėktuvo katastrofa Alpėse sukrėtė. Tragedija. Tyrime bendradarbiaujame su Prancūzijos ir Vokietijos pareigūnais“, – paskelbė jis žinutę tinkle „Twitter“, prancūzų pareigūnams pranešus, jos per katastrofą niekas iš keleivių ar įgulos narių neišgyveno.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel irgi pranešė buvusi „sukrėsta“ tragedijos.

A.Merkel kalbėjosi telefonu su Prancūzijos prezidentu ir Ispanijos premjeru bei „atšaukė visus susitikimus, kad galėtų sekti įvykius“ po Vokietijos pigių skrydžių bendrovės „Germanwings“ katastrofos.

Savo ruožtu Ispanijos karalius Felipe VI (Felipė VI), viešintis Prancūzijoje su valstybiniu vizitu, nurodė, kad nutraukia savo viešnagę.

„Mes nusprendėme atšaukti šią kelionę“ po diskusijų su Prancūzijos lyderiu ir Ispanijos premjeru, sakė karalius stovėdamas ant Eliziejaus rūmų laiptų su savo žmona Letizia (Letisija) ir F.Hollande'u.

Sudėtinga gelbėjimo operacija

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as (Bernaras Kazenevas), kuris sakė, kad lainerio nuolaužos jau surastos, išvyko į nelaimės vietą.

„Keleivinio lėktuvo nuolaužos rastos Barsijoneto apylinkėse“, – nurodė Vidaus reikalų ministerijos atstovas Pierre'as-Henry Brandet (Pjeras Anri Brandė).

Duodamas interviu televizijai BFM jis pridūrė, kad paieškų ir gelbėjimo operacija tikriausiai bus „nepaprastai ilga ir sudėtinga“, nes ta vietovė yra atoki ir sunkiai pasiekiama.

Žuvusiųjų kūnų paieškos dėl nelygaus vietovės reljefo gali užimti ne vieną dieną, pranešė Prancūzijos pareigūnai.

„Gali prireikti dienų aukų kūnams, o paskui (lėktuvo) nuolaužoms surasti“, – sakė aukšto rango policijos pareigūnas Jean-Paulis Bloy (Žanas Polis Blua).

Taip pat pranešama, kad lėktuvo nuolaužos yra išsibarsčiusios. „Gavome pranešimų, kad #Germanwings #4U9525 lėktuvas subyrėjo ir kad didžiausia nuolauža yra automobilio dydžio“, – nurodoma tinklalapyje airlive.net.

Didžiausia tragedija

Daugiausiai žmonių gyvybių nusinešusia civilinės aviacijos katastrofa išlieka 1977 metų kovo 27 dieną įvykusi tragedija, kai Tenerifėje ant kilimo ir tūpimo tako susidūrė du superlaineriai „Boeing 747“ – tąsyk žuvo 583 žmonės. Tuo tarpu 1985 metų rugpjūčio 12 dieną bendrovės „Japan Airlines“ lėktuvui įsirėžus į kalno šlaitą žuvo 520 žmonių.

Prancūzijos pagrindinė oro dispečerių profsąjunga SNCTA dėl naujausios tragedijos atšaukė streiką, planuotą nuo trečiadienio iki penktadienio.

„Įšaldome savo planuotą streiką dėl emocijų, sukeltų šios katastrofos skrydžių valdymo centruose, ypač Provanso Ekse“, – AFP sakė profsąjungos atstovas Roger Rousseau (Rožė Ruso).

 

 

 

 

 

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nepilnavertis Lietuvis

Nepilnavertis Lietuvis portretas
Rusai kalti ,jie visuomet ir viskuom bus kalti!

.jhf

.jhf portretas
Siaubas... Lufthansa niekada nespindejo patikimumu... O dar tokiems seniems trantams leidziama skraidyti! Uzuojauta zuvusiu artimiems.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių