Ekspertas: JAV galėtų perduoti Ukrainai galingų „Reaper“ dronų

  • Teksto dydis:

JAV galėtų suteikti Ukrainai dronų MQ-9 „Reaper“, nereikalaujančių tiek daug mokymų, kiek reikia išmokyti lakūnus valdyti naikintuvus F-16, ir raketų AMRAAM. Šie ginklai padėtų „atstumti“ Rusijos bombonešius, mėtančius mirtinas sklendžiančias bombas.

Tokią nuomonę išsakė Kyjivo Amerikos universiteto prezidentas ir buvęs ankstesnio Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vado Valerijaus Zalužno specialusis patarėjas Danas Rice'as, Kyjive kalbėjęs su žiniasklaida, pranešė „Ukrinform“.

Jis paaiškino, kad šiuo metu didžiausią grėsmę Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms kelia Rusijos strateginiai bombonešiai ir naikintuvai, numetantys sklendžiančias bombas ant Ukrainos kariuomenės priešakinių pozicijų. Ginkluotosios pajėgos turi nustumti šiuos bombonešius per 50 kilometrų, tačiau yra dvi problemos: reikia pakankamo skaičiaus raketų ir ginklų platformų joms paleisti – lėktuvų arba dronų. „Taigi reikia raketų, ilgesnio nuotolio nei „oras-oras“ tipo raketos. Raketos AMRAAM smogia labai toli ir gali būti paleistos iš naikintuvų F-16 arba dronų MQ9 „Reaper“. Turime šimtą MQ9 „Reaper“, gulinčių dėžėse ir nieko nedarančių. Ne kartą apie tai pasisakiau, rašiau, kalbėjausi su Kongresu, Senato ginkluotųjų tarnybų komitetu. Tai galėtų būti F-16 papildymas ir pastiprinimas“, – sakė D. Rice‘as.

Ekspertas pabrėžė, kad Ukraina galėtų greitai gauti dronų MQ9 ir „atstumti“ bombonešius, o naikintuvų F-16 skaičius ribotas, ginkluotosioms pajėgoms reikia daug laiko išmokyti savo pilotus, jų irgi trūksta.

Anksčiau Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad Rusija kasdien paleidžia į Ukrainą apie 100 valdomų bombų ir jokia priešlėktuvinė sistema negali susidoroti su tokiu kiekiu.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeJAV paramareaper dronai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių