„Hezbollah“ į Izraelį paleido daugiau kaip 50 raketų

  • Teksto dydis:

Libano grupuotė „Hezbollah“ į Izraelio aneksuotas Golano aukštumas ir kitas teritorijas paleido daugiau kaip 50 raketų ir pataikė į eilę privačių namų.

Dieną prieš šį išpuolį JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas buvo susitikęs su kitų tarpininkų Egipto ir Kataro pareigūnais, siekdamas užtikrinti susitarimą dėl paliaubų Gazos Ruože, nors islamistų grupuotė „Hamas“ ir Izraelis davė suprasti, kad vis dar yra nesutarimų.

A. Blinkenas pakartojo savo raginimą „Hamas“ priimti „tarpinį pasiūlymą“ dėl susitarimo, kuriam, pasak jo, Izraelis pritarė. Jis paprašė abiejų šalių stengtis, kad jis būtų patvirtintas.

Naujajame pareiškime „Hamas“ apkaltino JAV nuolaidžiaujant Izraelio iškeltoms sąlygoms. JAV kol kas nereagavo.

Greitosios pagalbos darbuotojai Golano aukštumose sakė, kad jie suteikė pagalbą 30 metų vyrui, kuris per trečiadienio išpuolį patyrė vidutinio sunkumo sužeidimus dėl šrapnelio. Vieną namą apėmė liepsnos, o ugniagesiai sakė, kad sustabdę dujų nuotėkį užkirto kelią didesnei tragedijai.

„Hezbollah“ teigė, kad išpuolis buvo atsakas į antradienio vakarą Libano gilumoje surengtą Izraelio smūgį, per kurį vienas žmogus žuvo ir 19 buvo sužeisti.

Antradienį „Hezbollah“ paleido daugiau kaip 200 sviedinių į Izraelį po to, kai Izraelis atakavo „Hezbollah“ ginklų sandėlį, esantį maždaug už 80 km nuo sienos. Tai žymi kasdien vykstančių tarpusavio susišaudymų intensyvėjimą.

Tuo metu gynybos ministras Yoavas Gallantas (Joavas Galantas) teigė, kad Izraelio kariuomenė perkelia savo dėmesį nuo Gazos Ruožo prie sienos su Libanu.

Antradienį keliaudamas po Šiaurės Izraelį Y. Gallantas sakė, kad žydų valstybė apribojo savo veiksmus Gazos Ruože, kur jau beveik metus kariauja su „Hamas“, ir sutelkė dėmesį į „Hezbollah“ kovotojus Libane.

„Mūsų tvirtovės iš pietų persikelia į šiaurę, mes palaipsniui keičiamės, vis dar turime nemažai misijų pietuose“, – sakė Y. Gallantas kariams.

Izraelis ir „Hezbollah“ jau daugiau kaip 10 mėnesių beveik kasdien apsikeičia smūgiais izraeliečių karo prieš prieš „Hezbollah“ sąjungininkę „Hamas“ Gazos Ruože fone. Per šiuos apsikeitimus ugnimi Libane žuvo daugiau kaip 500 žmonių, daugiausia kovotojų, bet taip pat tarp jų yra mažiausiai 128 civiliai. Izraelyje žuvo 23 kariai ir 26 civiliai.

Izraelis Sirijai priklausiusias Golano aukštumas užėmė per 1967 metų karą, o 1981 metais jas aneksavo.

Jungtinės Valstijos yra vienintelė šalis, pripažinusi Izraelio aneksiją, o likusi tarptautinė bendruomenė Golano aukštumas laiko okupuota Sirijos teritorija.


Šiame straipsnyje: IzraelisLibanasHezbollahkaras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Labai gerai

Labai gerai  portretas
padarė, šaunuoliai, kiek gali žydų teroristai ir okupantai žudyti palestiniečius, jau pražudė taikių žmonių moterų ir vaikų apie 40.000 tūkstančių nekaltų palestiniečių
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių