Iranas atmeta Libano kaltinimus dėl kišimosi į vidaus reikalus

  • Teksto dydis:

Iranas pirmadienį paneigė libaniečių ministro pirmininko Najibo Mikati kaltinimus, kad Teheranas kišasi į Libano vidaus reikalus.

Ketvirtadienį Prancūzijos laikraštyje „Le Figaro“ paskelbtuose komentaruose Irano parlamento pirmininkas Mohammadas Bagheris Ghalibafas teigė, kad Teheranas yra pasirengęs derėtis dėl Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos 1 701-osios rezoliucijos įgyvendinimo, laikomo paliaubų dabartiniame Izraelio ir „Hezbollah“ kare sąlyga.

Libano ginkluota grupuotė „Hezbollah“ yra Irano sąjungininkė. Iranas remia šią grupuotę.

Minėtoje rezoliucijoje raginama padaryti taip, kad Pietų Libane vienintelės pajėgos būtų Libano kariuomenė ir JT taikdariai. 2006 metais priimta rezoliucija tapo aktualesnė per naujai kilusį Izraelio ir „Hezbollah“ karą.

Išsakydamas retą priekaištą Iranui N. Mikati apkaltino jį „įžūliu kišimusi į Libano reikalus ir bandymu nustatyti nepriimtiną Libano globą“.

„Derybų dėl 1 701-osios tarptautinės rezoliucijos įgyvendinimo klausimu rūpinasi Libano valstybė“, – sakoma jo biuro išplatintame pareiškime.

„Iranas niekada neketino (kištis) ir nesiėmė jokių veiksmų, kuriuos būtų galima įtarti esant kišimusi į Libano vidaus reikalus“, – savaitinėje spaudos konferencijoje sakė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Esmaeilas Baghaei.

„Rengiame diskusijas su bet kokia šalimi, turinčia kokią nors iniciatyvą ir kokį nors pasiūlymą, (kaip) užbaigti nusikaltimus ir agresiją prieš Libaną, ir genocidą Gazos (Ruože)", – sakė E. Baghaei. Jis pridūrė, kad dėl pranešimų apie M. B. Ghalibafo komentarus įvyko nesusipratimas.

Iranas pastarosiomis dienomis intensyvino diplomatines pastangas. Užsienio reikalų ministras Abbasas Araghchi lankėsi keliose regiono šalyse ir spaudė pasiekti ugnies nutraukimą Libane bei Gazos Ruože, taip pat rasti būdų šiems konfliktams suvaldyti.

„Džiaugiamės, jog mes ir visos regiono šalys pasiekėme šį brandumo lygį ir visi manome, kad taikos apsaugojimas regione yra mūsų bendra pareiga“, – komentuodamas šiuos vizitus sakė E. Baghaei.

Iranas rengiasi Izraelio pažadėtai atsakomajai atakai po spalio 1-osios, kai Teheranas į Izraelį paleido maždaug 200 balistinių raketų, savo ruožtu keršydamas už Irano remiamų kovotojų grupuočių lyderių ir iraniečių Revoliucijos gvardijos vado nužudymą.

E. Baghaei teigimu, Irano kaimynės „neleis jų oro erdve naudotis atakai prieš kokią nors islamišką regiono šalį“.


Šiame straipsnyje: LibanasIzraelisIranaskaras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių