Ispanijos premjeras: Argentinos prezidentas J. Milei nėra vertas šalių ryšių

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) pirmadienį apkaltino Argentinos prezidentą Javierą Milei (Chavjerą Milėjų), kad jis nėra vertas šių šalių „broliškų ryšių“ po to, kai argentinietis sukėlė diplomatinį ginčą komentarais apie P. Sanchezo žmoną.

„Puikiai suprantu, kad asmuo, kuris vakar kalbėjo, tai darė ne didžios argentiniečių tautos vardu“, – teigė P. Sanchezas, atsakydamas į tai, kad sekmadienį Madride pasakytoje kalboje J. Milei jo žmoną Begoną Gomez (Begoną Gomes) pavadino korumpuota.

Ispanijos valdžios atstovai pirmadienį pareikalavo, kad Argentinos prezidentas viešai atsiprašytų už savo žodžius, gilėjant Ispanijos sąjungininkių diplomatinei krizei.

Socialistų vyriausybė jau atšaukė savo ambasadorių Buenos Airėse, o užsienio reikalų ministras Jose Manuelis Albaresas (Chosė Manuelis Albaresas) per radiją „Cadena Ser“ sakė, kad pirmadienį iškvies Argentinos ambasadorių.

„Ketinu jam paaiškinti situacijos rimtumą ir dar kartą pareikalauti, kad Javieras Milei viešai atsiprašytų“, – teigė J. M. Albaresas.

Jis sakė neatmetantis galimybės nutraukti diplomatinius santykius su Argentina, jei nebus atsiprašyta.

„Aišku, kad nenorime imtis šių priemonių, bet jei nebus viešo atsiprašymo, mes tai padarysime“, – teigė ministras.

Ispanijos kraštutinių dešiniųjų partijos „Vox“ organizuotoje konferencijoje Madride Argentinos lyderis sukėlė Ispanijos vyriausybės pasipiktinimą.

J. Milei išplūdo socializmą ir užsipuolė P. Sancheso žmoną B. Gomez, jos neįvardydamas.

„Pasaulinis elitas nesuvokia, koks destruktyvus gali būti socializmo idėjų įgyvendinimas, – sakė J. Milei. – Jie nežino, kokią visuomenę ir šalį tai gali sukurti, kokie žmonės laikosi įsikibę valdžios ir kokį piktnaudžiavimo lygį tai sukelia.“

Jis pridūrė: „Kai, tarkime, turi korumpuotą žmoną, tai tampa nešvaru, o tu leidi sau pagalvoti apie tai penkias dienas.“

Argentina atsiprašyti neskuba

Ispanijos ministras pirmininkas neseniai svarstė galimybę atsistatydinti po to, kai Ispanijos prokurorai pradėjo preliminarų tyrimą dėl korupcijos prieš jo žmoną, kuris buvo greitai nutrauktas.

Praėjus kelioms valandoms po J. Milei komentaro Ispanija atšaukė savo ambasadorių, o J. M. Albaresas pasmerkė apsilankiusį prezidentą už įžeidinėjimą. Europos Sąjungos užsienio reikalų vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) taip pat pasmerkė šiuos J. Milei žodžius.

J. Milei vyriausybė kol kas gailėtis dėl žodžių neskuba. „Nėra ko atsiprašyti. Nėra atsiprašymo“, – teigė Argentinos vidaus reikalų ministras Guillermo Francosas (Giljermas Frankosas).

„Manau, kad, priešingai, Ispanijos vyriausybė turi atsiprašyti už tai, kas buvo pasakyta apie Milei“, – teigė jis televizijos kanalui TN.

J. Milei į Ispaniją atvyko penktadienį ir iš karto kilo diplomatinė trintis, kai jo viešnagės metu nebuvo suplanuoti jokie susitikimai su P. Sanchezu ar karaliumi Felipe VI. Pirmąją savo viešnagės Ispanijoje dieną J. Milei pasakė kalbą, kurioje pasmerkė, jo žodžiais tariant, „šėtonišką“ socializmą.

J. Milei, save vadinantis „anarchokapitalistu“, praėjusį lapkritį laimėjo rinkimus ir pradėjo eiti pareigas žadėdamas sumažinti didžiulę Argentinos valstybės skolą iki nulio.

Jis pradėjo vykdyti taupymo programą, pagal kurią vyriausybė ženkliai apkarpė subsidijas transportui, degalams ir energijai.

J. Milei buvo vienas iš daugelio Europos kraštutinių dešiniųjų ir populistais laikomų lyderių, kurie gyvai arba vaizdo ryšiu kalbėjo Madride vykusioje konferencijoje

Renginyje kalbėjo Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen (Marin Le Pen), o Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas ir Italijos premjerė Giorgia Meloni (Džordža Meloni) atsiuntė vaizdo pranešimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manyciau ,kad tas pridurkas psichinis ligonis

manyciau ,kad tas pridurkas psichinis ligonis portretas
zombiakas argentinos prezidentas -pirmiausiai geda visam pasaulyje [ ir labai stipria] daro visai argentinieciu tautai ... BLT -turint toky debila prezidenta -visus argentiniecius pasaulis laiko taip pat tokiais pacoaos idiotais.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių