Pentagonas: JAV atšaukė susitarimą su Rugsėjo 11-osios atakų sumanytoju

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) penktadienį atšaukė susitarimą dėl kaltės pripažinimo su Rugsėjo 11-osios atakų sumanytoju Khalidu Sheikhu Mohammedu (Chalidu Šeichu Mohamedu)

Jis, kaip pranešama, buvo pripažinęs kaltę mainais už tai, kad išvengs mirties bausmės.

Trečiadienį paskelbti susitarimai su Kh. Sh. Mohammedu ir dviem įtariamais bendrininkais, regis, būtų padėję išspręsti ilgai besitęsiančias bylas, tačiau sukėlė kai kurių 2001 metų rugsėjo 11 dieną žuvusiųjų giminaičių pasipiktinimą.

„Nusprendžiau, kad, atsižvelgiant į sprendimo sudaryti ikiteisminius susitarimus su kaltinamaisiais svarbą (...), atsakomybė už tokį sprendimą turėtų tekti man“, – sakė L. Austinas memorandume, adresuotame bylą prižiūrinčiai Susan Escallier (Siuzan Eskaljė).

„Atsisakau trijų ikiteisminių susitarimų, kuriuos pasirašėte 2024 metų liepos 31 dieną aukščiau nurodytoje byloje“, – teigiama memorandume.

Rugsėjo 11-osios įvykių kaltinamųjų bylos daugelį metų buvo įstrigusios ikiteisminiuose manevruose, kol kaltinamieji buvo laikomi Gvantanamo įlankos karinėje bazėje Kuboje.

„The New York Times“ pranešė, kad Kh. Sh. Mohammedas, Walidas bin Attashas (Validas bin Atašas) ir Mustafa al Hawsawi (Mustafa Hausavis) sutiko pripažinti savo kaltę dėl sąmokslo mainais į bausmę iki gyvos galvos, taip išvengdami teismo, po kurio jiems galėtų būti skirta mirties bausmė.

Dauguma teisinių ginčų dėl šių vyrų bylų sukosi aplink klausimą, ar jie gali sulaukti teisingo teismo po to, kai buvo metodiškai kankinami CŽA per daugybę metų po Rugsėjo 11-osios atakų. Susitarimai dėl kaltės pripažinimo padeda išvengti šios dilemos.


Šiame straipsnyje: Rugsėjo 11 atakaJAVPentagonas

NAUJAUSI KOMENTARAI

??

?? portretas
Nerase kad juos sugavo?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių