Plečiantis karui Izraelis ruošiasi spalio 7-osios išpuolio minėjimams

  • Teksto dydis:

Izraelis pirmadienį minės pirmąsias spalio 7-ąją įvykdyto pražūtingo islamistų grupuotės „Hamas“ išpuolio, kuris sukėlė karą Gazos Ruože metines. Konfliktas dabar išsiplėtė ir į kaimyninį Libaną, sukeldamas pavojingą regioninę krizę.

Prieš išpuolio metines Izraelis savaitgalį pranešė apie padidintą parengtį: pajėgos dislokavo daugiau karių pietinėms bendruomenėms ir su Gazos Ruožu besiribojančioms teritorijoms ginti.

Anksčiau sekmadienį kariuomenė pranešė, kad jos pajėgos apsupo Džabalijos rajoną centrinėje Gazos Ruožo dalyje, kur „Hamas“ bando atkurti savo operatyvinius pajėgumus.

Prezidentas Isaacas Herzogas (Isaakas Hercogas) pirmadienį vadovaus atminimo pamaldoms Sderote, viename iš labiausiai nukentėjusių miestų per palestiniečių kovotojų puolimą.

Demonstracija, raginanti nutraukti ugnį Gazos Ruože, bus surengta Beerio kibuco bendruomenėje, kurioje spalio 7-ąją žuvo daugiau kaip 100 žmonių.

Memorialas taip pat planuojamas Reimo kibuce, kur vyko muzikos festivalis „Nova“, per kurį kovotojai nužudė šimtus žmonių.

Tel Avive renginiai pradėti jau sekmadienį, o Gazos Ruože tebelaikomų įkaitų šeimos ten planuoja surengti demonstraciją, reikalaudamos juos paleisti.

Ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pirmadienį per televiziją turėtų kreiptis į tautą, nors oficialių renginių, skirtų metinėms paminėti, detalės lieka neaiškios.

„Mūsų žaizdos“

„Mūsų žaizdos vis dar negali visiškai užgyti, nes jos tęstinės. Nes įkaitai vis dar kankinami, jiems vykdomos egzekucijos ir jie miršta nelaisvėje“, – sakoma šeštadienį paskelbtame I. Herzogo pareiškime, skirtame metinėms paminėti.

„Nes jie ir jų šeimos vis dar išgyvena spalio 7-osios netektis ir siaubą būtent šiomis akimirkomis (...). Daugeliu atžvilgių mes vis dar išgyvename spalio 7-osios pasekmes“, – teigė prezidentas.

Tą dieną „Hamas“ teroristai įsiveržė per sieną iš Gazos Ruožo į Izraelį ir surengė daugiausiai aukų pareikalavusį išpuolį šalies istorijoje. Pasibaigus žydų šventei Sukotui, kovotojai pradėjo puolimą sausuma, oru ir jūra.

Mūsų žaizdos vis dar negali visiškai užgyti, nes jos tęstinės.

Patvirtinta, kad per tą ataką žuvo 1 205 izraeliečiai, dauguma jų – civiliai, rodo naujienų agentūros AFP skaičiavimai, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis, į kuriuos įtraukti ir nelaisvėje nužudyti įkaitai.

Kovotojai pagrobė 251 įkaitą, iš kurių 97 vis dar laikomi nelaisvėje Gazos Ruože, įskaitant 33, Izraelio kariuomenės teigimu, žuvusius.

Anot „Hamas“ valdomos palestiniečių teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, per nesiliaujantį Izraelio puolimą Gazos Ruože iki šiol žuvo mažiausiai 41 870 žmonių, dauguma jų – civiliai.

„Hamas“ teroristai šturmavo kariuomenės bazes, kibucų bendruomenes ir muzikos festivalį. Vien „Nova“ festivalyje žuvo mažiausiai 370 žmonių.

Karo plėtra

Karas greitai išsiplėtė prie Izraelio sienos su Libanu, kai Irano remiama „Hezbollah“, kuri yra palestiniečių grupuotės sąjungininkė, pradėjo apšaudyti Izraelį raketomis.

Dėl beveik kasdien vykstančių susišaudymų per sieną Izraelyje buvo perkelta daugiau kaip 60 tūkst. gyventojų.

Pastarąjį mėnesį „Hezbollah“ ir Izraelio pajėgų kovos suintensyvėjo: Izraelio oro pajėgos bombardavo Libaną, o šią savaitę pradėjo antžemines operacijas.

Nors žuvo šimtai libaniečių, Izraelis taip pat per masinį smūgį Beirute nukovė pagrindinius „Hezbollah“ vadus, įskaitant „Hezbollah“ lyderį Hassaną (Hasaną Nasralą).

Dėl Izraelio bombardavimo Libane neveikia mažiausiai keturios ligoninės.

Karas Libane ir Gazos Ruože gali peraugti į platesnį konfliktą po to, kai spalio 1-ąją Iranas į Izraelį paleido apie 200 raketų. Tai buvo antras kartas, kai Iranas tiesiogiai atakavo Izraelį per mažiau nei šešis mėnesius.

Iranas teigė, kad surengė antskrydį keršydamas už H. Nasrallah ir buvusio „Hamas“ politinio lyderio Ismailo Haniyeh (Ismailo Hanijės), žuvusio liepą Teherane, nužudymą.

Iranas ir „Hamas“ dėl I. Haniyeh žūties kaltina Izraelį, tačiau Izraelis kol kas jokių komentarų nepateikė.

Pasaulyje – demonstracijos ir raginimai susitarti dėl paliaubų

Dešimtys tūkstančių protestuotojų viso pasaulio miestuose savaitgalį žygiavo ragindami nutraukti ugnį Gazos Ruože ir Libane, artėjant karo palestiniečių teritorijoje pirmosioms metinėms.

Vašingtone prie Baltųjų rūmų protestavo daugiau kaip tūkstantis žmonių, reikalaujančių, kad Jungtinės Valstijos, pagrindinė Izraelio karinė tiekėja, nutrauktų ginklų ir pagalbos teikimą Izraeliui.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai matė, kaip vienas vyras bandė pats save padegti – jam pavyko užsidegti kairę ranką, kol praeiviai ir policija užgesino liepsnas.

Tūkstančiai palestiniečių šalininkų taip pat susirinko Europos, Afrikos, Australijos ir Amerikos miestuose reikalauti nutraukti konfliktą.

Izraeliui intensyvinant operacijas Libane ir žadant atsakyti į šią savaitę Irano paleistas raketas, baiminamasi, kad konfliktas gali peraugti į platesnio masto karą Viduriniuose Rytuose.

Visame pasaulyje planuojamos demonstracijos išreikšti paramą Izraeliui ar palestiniečiams, o kai kuriuose miestuose numatomi priešingų stovyklų renginiai vienu metu.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) sekmadienį paragino nutraukti ugnį ir perspėjo dėl didėjančio antisemitizmo visuomenėje.

„Deja, minint pirmąsias „Hamas“ teroro išpuolio prieš Izraelį metines, taika ar net susitaikymas Artimuosiuose Rytuose atrodo dar toliau nei bet kada anksčiau“, – vaizdo pranešime teigė O. Scholzas.

Vokietijos vyriausybė „ir toliau atkakliai pasisako už paliaubas, kurios dabar turi būti galutinai įgyvendintos“, pridūrė jis.

„Kad Gazos Ruožo civiliai gyventojai būtų geriau apsaugoti ir, žinoma, jais būtų geriau rūpinamasi. Ir kad pagaliau būtų galima paleisti Izraelio įkaitus“, pažymėjo kancleris.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) pasmerkė „Hamas“ ir šeštadienį paskelbtame pareiškime paragino nedelsiant nutraukti „šokiruojantį smurtą ir kraujo liejimą“ Gazos Ruože ir Libane.

Izraelio ministras pirmininkas B. Netanyahu šeštadienį papriekaištavo Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui (Emaniueliui Makronui) už raginimą sustabdyti ginklų tiekimą Izraeliui, kritikuojamam dėl veiksmų palestiniečių teritorijoje ir kviestam „grįžti prie politinio sprendimo“.

Transliuotojui „France Inter“ savaitės pradžioje įrašytame interviu E. Macronas pridūrė, kad Prancūzija nesiunčia jokių ginklų Izraeliui.

Savaitgalį prancūzų prezidentas taip pat kritikavo B. Netanyahu sprendimą siųsti karius į antžemines operacijas Libane.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių