Prokuratūra neatskleidžia, ar Lenkijoje sulaikyti sabotažininkai susiję su gaisru Vilniuje

Generalinė prokuratūra neatskleidžia, ar Lenkijoje sulaikyti devyni Rusijos šnipų grupuotės nariai yra susiję su Vilniuje parduotuvės „Ikea“ sandėlyje kilusiu gaisru, tačiau nurodo, kad atlikdami ikiteisminį tyrimą Lietuvos pareigūnai bendradarbiauja su Lenkijos bei kitų valstybių kolegomis.

„(...) nepabaigus gaunamų duomenų tikrinimo nėra galimybės patvirtinti arba paneigti spėjamų sąsajų tarp įvairių įvykių skirtingose valstybėse, – rašoma prokuratūros pranešime. – Siekiant nepakenkti skirtingose valstybėse vykstančių tyrimų sėkmei, dabartiniu metu taip pat neviešinami bei nedetalizuojami ir duomenys apie tarptautinio bendradarbiavimo pobūdį, pareigūnų jau atliktus arba planuojamus veiksmus, turimus rezultatus ir kita panašaus pobūdžio informacija.“

Apie tai, kad Lenkijos pareigūnai suėmė devynis Rusijos šnipų grupuotės narius, susijusius su įtariamais sabotažo sąmokslais, pirmadienį pranešė lenkų premjeras Donaldas Tuskas.

Šiame ikiteisminiame tyrime taip pat aktyviai bendradarbiaujama su Lenkijos bei kitų valstybių teisėsaugos pareigūnais.

Tarp sabotažo pavyzdžių jis paminėjo bandymus padegti dažų gamyklą Vroclave, Vakarų Lenkijoje, ir švediškos baldų bei namų apyvokos prekių mažmenininkės „Ikea“ centrą Vilniuje.

Dėl gaisro „Ikea“ sandėlyje Lietuvos pareigūnai ikiteisminį tyrimą pradėjo gegužės 9 dieną.

„Šiame ikiteisminiame tyrime taip pat aktyviai bendradarbiaujama su Lenkijos bei kitų valstybių teisėsaugos pareigūnais. Apie tyrimo metu nustatytas esmines faktines aplinkybes ir kitus tyrimo rezultatus visuomenei bus pranešta tuomet, kai jų paskelbimas nebekenks tyrimo eigai“, – nurodo prokuratūra.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Lietuvos Kriminalinės policijos biuras.

Policija anksčiau skelbė, kad tiriant gaisrą įtariama padegimo versija.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Artūras Urbelis tvirtino, kad šiuo ikiteisminiu tyrimu siekiama operatyviai nustatyti galimų nusikaltimų organizatorius, o pirminiai duomenys rodo, kad tam buvo rengtasi iš anksto.

„Pagal pirminius duomenis, matyt, kad veikos buvo padarytos, matyt, pasirengus, gerai apgalvojus, tai yra organizuotos (...). Kai tik turėsime informaciją patikimą, patvirtintą, tikrai su žiniasklaida, visuomene pasidalinsime“, – žurnalistams antradienį sakė jis.

Padidėjus incidentų Europos šalyse skaičiui, praėjusią savaitę Lietuvos Nacionalinis krizių valdymo centras paragino verslą ir Ukrainą remiančias organizacijas padidinti budrumo lygį, įspėdamas apie galimas provokacijas, sustiprinti priešgaisrinę saugą.

Pastarosiomis savaitėmis Varšuva paskelbė suėmusi vyrą, įtariamą padėjus Rusijos žvalgybai rengti galimą išpuolį prieš Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį, taip pat kelis asmenis, atsakingus už rusų opozicionieriaus Leonido Volkovo užpuolimą Vilniuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo

Jo portretas
Kodėl tokius nusikaltėlius vis sulaiko Lenkikoje? O Lietuvos pareigūnai tik bendradarbiauja su užsienio pareigūnais?!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių