V. Putinas vėl prabilo apie derybas su Ukraina, bet tik Maskvos sąlygomis

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė esąs pasirengęs deryboms su Ukraina remiantis sustabdytu Maskvos ir Kyjivo derybininkų susitarimu, pasiektu 2022-aisiais Stambule.

„Ar esame pasirengę su jais derėtis? Niekada neatsisakėme, bet remiantis ne kažkokiais efemeriškais reikalavimais, o tais dokumentais, dėl kurių buvo susitarta ir kurie iš tikrųjų buvo parafuoti Stambule“, – teigė V. Putinas Vladivostoke vykstančiame forume.

Maskva anksčiau yra sakiusi, kad dėl Kyjivo pajėgų įsiveržimo į Rusijos Kursko sritį derybos tapo neįmanomos.

V. Putinas forume taip pat kalbėjo apie Donbaso regioną kaip apie pagrindinį Maskvos tikslą Ukrainoje ir sakė, kad Rusijos kariuomenė „palaipsniui“ stumia ukrainiečių pajėgas iš Kursko srities.

„Priešas siekė priversti mus nerimauti (...) ir sustabdyti puolimą svarbiose teritorijose, ypač Donbase, kurio išvadavimas yra pagrindinis mūsų tikslas“, – teigė V. Putinas Vladivostoke.

Jis pridūrė, kad „mūsų ginkluotosios pajėgos stabilizavo situaciją (Kursko srityje) ir pradėjo pamažu išstumti (priešą) iš mūsų teritorijos“.

Ukraina rugpjūtį pradėjo beprecedentį puolimą Rusijos Kursko srityje, pasiųsdama tūkstančius karių, ir užėmė kelis kaimus. Netrukus po to V. Putinas pareiškė, kad apie jokias derybas negali būti nė kalbos.

Kremlius ne kartą tvirtino, kad 2022 metų pavasarį, netrukus po to, kai Maskva pradėjo plataus masto invaziją į kaimyninę šalį, Rusija ir Ukraina buvo beveik pasiekusios susitarimą.

„Mums pavyko pasiekti susitarimą, tai ir svarbiausia. Tai liudija Ukrainos delegacijos vadovo (...) parašas, o tai reiškia, kad Ukrainos pusė iš esmės buvo patenkinta pasiektais susitarimais“, – sakė V. Putinas, atsakinėdamas į klausimus Vladivostoke vykstančiame Rytų ekonomikos forume.

Susitarimo sąlygos niekada nebuvo paviešintos.

„Jis neįsigaliojo tik todėl, kad jiems buvo duotas įsakymas to nedaryti, nes Jungtinių Valstijų, Europos – kai kurių Europos šalių – elitas norėjo pasiekti strateginį Rusijos pralaimėjimą“, – pridūrė V. Putinas.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojederybospaliaubosVladimiras Putinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių