Dakaro šturmui kauniečiai ruošiasi dykumose

Nenumaldomai tirpstant laikui iki 2024 metų Dakaro ralio starto, sportininkai naudojasi paskutinėmis pasiruošimo galimybėmis. Kauno rajone įsikūrę lenktynininkai Emilija ir Arūnas Gelažninkai įsitikinę, kad Mirtininkų maratono šturmui geriausia rengtis ten, kur jis ir vyks.

Pagalba bus ribojama

Dakare motobagių klasėje debiutuosianti E. Gelažninkienė kartu su šturmano funkcijas atliekančiu savo sutuoktiniu A. Gelažninku snieguotus Lietuvos orus išmainė į apsilankymą Rub al Halio dykumoje.

Vietovėje, dar žinomoje kaip „Tuščiasis ketvirtis“, „Rentway Dakar team“ ekipažas šlifuoja savo meistriškumą prieš svarbiausią sezono startą. „Tuščiojo ketvirčio“ pavadinimas turėtų būti įsirėžęs dažno Dakaro ralio gerbėjo atmintyje – būtent į šią sudėtingų ir aukštų kopų kupiną dykumą sportininkai sugrįžta trečius metus iš eilės.

Neseniai Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) veiklą pradėję E. ir A. Gelažninkai džiaugėsi, kad projektas leidžia jiems maksimaliai išnaudoti pusiasalio geografiją ir treniruotis vietovėse, į kurias jau po kelių savaičių reikės sugrįžti varžybų tikslais.

„JAE pietvakariuose yra Livos oazė, o iškart už jos prasideda „Tuščiasis ketvirtis“. Čia pasitinka aukštos trečio lygio kopos, skardžiai ir klampus smėlis. Būtent tokiomis sąlygomis Dakaro ralyje per 48 valandas turėsime nuvažiuoti per 600 kilometrų be mechanikų ar kito ralio personalo pagalbos. Tai išbandys ne tik komandų, bet ir technikos tvirtumą. Ją reikės labai tausoti, nes niekas nepadės. Būtent šią patirtį treniruotėse ir bandome atkartoti“, – įspūdžiais dalijosi E. Gelažninkienė.

Vladas Jurkevičius / S. Lisausko / BNS nuotr.

Čempiono patarimai

Prie „Rentway Dakar Team“ treniruotės prisijungė ir kitas Dakaro ralio 2024 metų debiutantas Vladas Jurkevičius. Pasak jo, per kelias dienas kopose jis susuko apie 350–400 kilometrų.

„Jaučiuosi daug geriau pasiruošęs ir žinau, ko tikėtis. Juolab kad itin sudėtingas maratono etapas vyks čia, tad nėra geresnio būdo pasiruošti lenktynėms, nei savo kailiu išbandyti trasą”, – patirtimis džiaugėsi V. Jurkevičius.

Debiutantas dėkojo dukart Dakaro ralio „Original by Motul“ klasės nugalėtojui A. Gelažninkui už vertingas pamokas. Net 21 Lietuvos čempiono titulą per karjerą pelnęs A. Gelažninkas šiemet nutarė pakeisti savo vaidmenį lenktynėse. „Rentway Dakar Team“ komanda planuoja į Rub al Halį iki Dakaro starto sugrįžti dar kartą, tačiau šįkart jau ne tik treniruotei, bet ir trumpoms varžyboms.

Dakaro ralis sausio 6–19 dienomis penktus metus iš eilės sugrįš į Saudo Arabiją. 46-osios istorijoje lenktynės startuos sausio 5-ąją prologu, o jau kitą dieną prasidės pirmasis iš dvylikos etapų. Dviejų savaičių maratono maršrutas prasidės Ulos mieste ir baigsis Yanbu – iš viso trasos ilgis 7 891 kilometrų. Šiemet dykumų varžybose išvysime naujieną – specialų net 48 valandas truksiantį etapą.

Lietuvių desantas

Šiuo metu Dakaro ralio lenktynėms užregistruotos 354 transporto priemonės, iš kurių 137 motociklai. Lenktynėse dalyvaus ne vienas gerai žinomas lietuvis. Viena didžiausių Lietuvos komandos vilčių – Benediktas Vanagas – dalyvaus su visiškai nauju automobiliu, o jo šturmanas bus estas Kuldar Sikk.

Tai pačiai „TGR“ komandai atstovaus ir V. Jurkevičius su šturmanu Aisvydu Paliukėnu. Dakare savo meistriškumą demonstruos ir greitieji Vaidotas Žala, Rokas Baciuška, Laisvydas Kancius, taip pat ir varžybų senbuvis Gintas Petrus.

Praėjusiais metais dalyvauti norėjo Antanas Kanopkinas, tačiau negavo vietos dėl per didelio norinčių važiuoti keturračiu skaičiaus. Šiais metais lietuvis sulaukė teigiamo atsakymo.

Nėra geresnio būdo pasiruošti lenktynėms, nei savo kailiu išbandyti trasą.

Motociklų klasėje debiutuoti ruošiasi Modestas Siliūnas. Taip pat lengvųjų motobagių klasėje turėtume išvysti debiutuojančią Aistę Perminaitę, tačiau, jeigu laiku nepavyks surinkti reikiamo biudžeto, debiutas bus nukeltas į 2025 metus.

Pažvelgus į praėjusius metus, tarp dalyvių nėra lengvuoju motobagiu važiavusio Tomo Jančiaus ir Irmanto Bražiūno.

Iš startavusių praėjusiais metais, finišą pasiekti pavyko keturiems lenktynininkams. L. Kancius keturračių kategorijoje užėmė septintą vietą, G. Petrus automobilių kategorijoje liko 45-as, R. Baciuška motobagiuose finišavo antras, o Vaidotas Paškevičius su šturmanais Gyčiu Gaspariūnu ir Albertu Veliamovičiumi sunkvežimių kategorijoje užėmė 17-ą vietą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių