G. Sabeckis: rezultatas gerokai pranoko planus

„Jau per du treniruočių skrydžius, kai buvau pirmas ir antras, įsitikinau, kad galiu pasiekti aukštų rezultatų“, – sakė sklandytojas Gvidas Sabeckis, iškovojęs istorinį Europos čempionato bronzos medalį.

Čekijos padangėje

Tabore (Čekija) surengtame 22-ajame Europos sklandymo čempionate Lietuvai atstovavo šeši sportininkai.

G. Sabeckis ir Ringaudas Kikalas dalyvavo klubinės klasės varžybose, Marius Pluščauskas ir Vladas Motūza – 15 m klasės, Joris Vainius ir Andrius Tamulėnas – standartinės klasės.

Sėkmingiausiai pasirodė G. Sabeckis, per 11 pratimų surinkęs 9 458 taškus ir tarp 40-ies sklandytojų užėmęs trečią vietą.

Pergalę šventė lenkas Jacekas Flisas (9 763 tšk.), antras buvo čekas Tomas Suchanekas (9 531 tšk.). R. Kikalas – devintoje pozicijoje (8 825 tšk.).

G. Sabeckiui geriausiai susiklostė pirmas ir šeštas pratimai (buvo antras), taip pat devintas (3-ia vieta) ir aštuntas (5), prasčiausiai – dešimtas (18), penktas (17), antras (15).

Permainingos sąlygos

„Iš pradžių minimalus tikslas buvo patekti į geriausiųjų dešimtuką. Tačiau po treniruočių ir konkurentų startų supratau, kad ir prizinė vieta gali būti pasiekiama. Galiausiai planą viršijau su kaupu“, – kalbėjo G. Sabeckis.

Anot sklandytojo, nusiteikimą sustiprino patirtis: 2022-aisiais Pociūnuose įvykusiame Europos čempionate Gvidas tarp standartinės klasės dalyvių buvo penktas.

„Įsitikinau, kad galime kaip lygūs varžytis su visais favoritais. Juo labiau kad Lietuvos sklandymo sportas – irgi labai aukšto lygio“, – tvirtino G. Sabeckis, šį sezoną iškovojęs du šalies čempionato sidabro medalius (atviros ir klubinės klasių).

Potencialas: Lietuvos sklandytojų komanda Čekijoje aplenkė vienuolikos šalių atstovus. / egc2024.cz nuotr.

Pasak pašnekovo, Čekijoje skrydžiams įtakos darė permainingos oro sąlygos. Ypač išsiskyrė ketvirtas pratimas – jį sėkmingai užbaigė tik dvylika iš 100 visų trijų klasių atstovų.

„Saulėtą dangų vos ne akimirksniu užtraukė tiršti debesys. Bandžiau manevruoti, bet tai negelbėjo. Tik keturiems mano klasės sportininkams besileidžiant pavyko aptikti palankų skrydžiui burbulą, kuris juos kilstelėjo“, – papasakojo G. Sabeckis.

Komanda – septinta

Pastarąjį kartą Europos čempionato medalį Lietuvai buvo iškovoję Viktoras Kukčikaitis ir M. Pluščauskas – jie 2011-aisiais Slovakijoje užėmė trečią vietą, tačiau tai buvo dviviečių sklandytuvų klasės varžybose laimėtas trofėjus.

G. Sabeckis čekų padangėje pilotavo vienvietį.

Šįkart M. Pluščauskas bendroje 15 m klasės varžybų įskaitoje tarp 27 dalyvių užėmė ketvirtą vietą (prizininkų trejete – du lenkai ir čekas), V. Motūza – 18-ąją.

Saulėtą dangų akimirksniu užtraukė debesys. Negelbėjo jokie  manevrai.

Standartinės klasės varžybas J. Vainius užbaigė 14-oje vietoje, A. Tamulėnas – 30-ojoje (medalius išsidalijo Vokietijos ir Čekijos sportininkai).

Lietuvos komanda tarp aštuoniolikos rinktinių – septinta. Aukštesnėse pozicijose – Lenkijos, Čekijos, Vokietijos, Suomijos, Jungtinės Karalystės ir Nyderlandų ekipos.

Be to, Europos čempionate jėgas išmėgino sklandytojai iš Argentinos, Brazilijos, Japonijos.

Kitąmet – vėl į Taborą

2025-aisiais būtent Tabore numatyta surengti ir pasaulio sklandymo čempionatą.

„Vietos jau bus pažįstamos, o tai labai svarbu, nes šįkart tik įpusėjus varžyboms išsiaiškinome, kur ir ko čia galima tikėtis, kurios krypties vengti, kur kilti aukščiau. Patarimais padėjo ir kolegos čekai“, – sakė G. Sabeckis.

2024-ųjų pasaulio čempionatas šiomis dienomis vyksta Uvaldėje (JAV), mūsų šalį 18 m klasės varžybose reprezentuoja Linas Miežlaiškis. Po penkių pratimų lietuvis tarp 32 dalyvių buvo tryliktas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių