Į olimpiadą lengvaatlečiai žengė ir netikėtais būdais

Iki vasaros olimpinių žaidynių lieka vis mažiau laiko, o Lietuvos sportininkų gretos gausėja net ir paskutinėmis atrankos dienomis. Viena paskutiniųjų į Paryžiaus traukinį įšoko Diana Zagainova ir dar keli mūsų lengvaatlečiai.

Federacijos malonė

Tarptautinė lengvosios atletikos federacija („World Athletics“) prieš keletą dienų paskutinį kartą atnaujino Paryžiaus olimpinių žaidynių reitingus. Po atnaujinimo kvietimo startuoti žaidynėse sulaukė trišuolininkė D. Zagainova.

27 metų Lietuvos rekordininkei tai bus jau antrosios olimpinės žaidynės. Tokijuje (2021 m.) ji užėmė kuklią 28-ą vietą. Skambiausias karjeros pergales šuolininkė iškovojo prieš keletą metų tapdama Europos jaunimo (iki 23 metų) čempione ir pernai Kinijoje nuskindama pasaulio studentų universiados sidabrą.

D. Zagainova pastaruoju metu demonstruoja gerą sportinę formą. Prieš savaitę Palangoje ji tapo Lietuvos vicečempione ir pasiekė geriausią sezono asmeninį rezultatą (14 m 10 cm). Lengvaatletės absoliutus asmeninis rekordas – 14 m 43 cm. Birželio pradžioje D. Zagainova debiutavo Europos čempionate Romoje (Italija), kur, nušokusi 13 m 64 cm, užėmė 19-ą vietą.

Nestabdo: viena didžiausių mūsų olimpinių vilčių Mykolas Alekna Olandijoje pademonstravo puikų rezultatą. / A. Pliadžio nuotr.

Padėjo varžovės

Prieš tai bilietą į Paryžiaus olimpines žaidynes pačiupo 28 metų sprinterė Modesta Justė Morauskaitė. Bėgikei nesutrukdė praėjusių metų pabaigoje patirti du stresiniai kojos lūžiai, dėl kurių teko praleisti visą žiemos sezoną. Dėl šių ir kitų anksčiau kamavusių sveikatos problemų ji sezoną pradėjo tik gegužės mėnesį.

„Visas viltis buvau palaidojusi, nes į olimpiadą važiuoja 48-ios geriausios bėgikės, o aš pasauliniame reitinge buvau 55-ta. Kad atsisakys net septynios merginos... Toks šansas itin mažas. Buvau susitaikiusi, kad šiemet man nepavyks išvykti į Paryžių, bet įvyko mažas stebuklėlis. Laiku ir vietoje“, – svetainei lengvoji.lt sakė M. Morauskaitė.

„Paskambinau šeimynai, visi džiaugėmės, buvo išlieta ir džiaugsmo ašarų. Klausiau, ar tai yra tikra ir aš nesapnuoju. Pačiose olimpinėse žaidynėse dar nebuvau, bet vien turėti kelialapį yra neapsakomas jausmas“, – apie netikėtai užplūdusias emocijas pasakojo ji.

Lenktynės su laiku

400 m rungties Lietuvos rekordininkė neseniai tapo šalies čempione, o greičiausiai šiemet bėgo birželio 23 d. varžybose Lenkijoje (52,43 sek.). M. Morauskaitės karjeros rekordas – 50,49 sek. Lengvaatletė prieš mėnesį dalyvavo Europos čempionate Romoje (Italija), kur užėmė 23-iąją vietą.

Paskutiniu M. Morauskaitės kontroliniu startu prieš olimpiadą tapo savaitgalį Valmieroje vykęs Baltijos šalių komandinis čempionatas. Latvijoje ji 400 m distanciją įveikė per 52,95 sek.

„Planavau pagerinti sezono rezultatą (52,43 sek. – aut. past.), bet nepavyko. Šį sezoną esu nuolatinėse optimalios formos paieškose. Atsižvelgiant į pasiruošimą ir sezono eigą, trūksta įdirbio“, – dėstė būsimoji olimpietė.

Visas viltis buvau palaidojusi, nes į olimpiadą važiuoja 48-ios geriausios bėgikės, o aš pasauliniame reitinge buvau 55-ta.

„Iki žaidynių turiu dar beveik mėnesį. Laiko pagerinti savo formą, patobulinti silpnąsias vietas pakanka. Tikiuosi iš to išspausti viską“, – liepos mėnesio planais pasidalino sprinterė.

Stebinantis universalumas

Valmieroje startavo ir kita būsima olimpietė Ieva Gumbs. 29-erių atletė susižėrė du aukso medalius. Ji iš pradžių toliausiai stūmė rutulį (15 m 30 cm), o kitą dieną neturėjo lygių disko metimo rungtyje (59 m 24 cm).

Tiesa, tai buvo vienintelis įskaitinis sportininkės metimas. Jai nepavyko pagerinti prieš savaitę Lietuvos čempionate pademonstruoto rezultato (62 m 87 cm).

„Norėjau patestuoti metimo techniką, pasižiūrėti, ar Lietuvos čempionate naudota technika veiks ir čia. Šiek tiek klaidų buvo, toks ir rezultatas. Pergalėmis visada džiaugiuosi, bet norėtųsi konkurencijos tiek rutulio stūmime, tiek disko metime“, – kalbėjo daugkartinė Lietuvos ir Baltijos čempionė.

Daugiau nei dešimtyje disko metimo varžybų šiemet spėjusi startuoti I. Gumbs teigė, kad toks intensyvus tvarkaraštis jai yra įprastas. Šį sezoną galima vadinti sėkmingiausiu lengvaatletės karjeroje. Balandžio mėnesį jai pavyko ne tik beveik trimis metrais pagerinti asmeninį rekordą (64 m 98 cm), bet ir įvykdyti olimpinį normatyvą (64 m 50 cm). Paryžiaus olimpinės žaidynės bus pirmosios sportinėje karjeroje, o jose ji startuos disko metimo rungtyje.

„Norėjau pajausti varžybų stresiuką. Dažniausiai per sezoną startuoju daugiau nei penkiolika kartų, šiemet startų buvo mažiau ir jaučiau, kad varžybų trūksta. Anksti įvykdžiau normatyvą ir tai išblaškė, atpalaidavo. Esu pripratusi kovoti reitingų sistemoje, draskytis iki paskutinės dienos. Dabar nežinojau, kaip dėliotis pasiruošimo grafikus ir krūvius. Bandėme įvairius treniruočių planus“, – aiškino I. Gumbs.

Dabar sportininkės lauks treniruočių stovykla Palangoje, kur ji ruošis olimpinėms žaidynėms.

Reitingas: paskutinį kelialapį į olimpiadą pačiupo D. Zagainova. / LSSA nuotr.

Lyderių forma

Nesnaudžia ir kiti būsimieji olimpiečiai. Didžiausia lengvaatlečių komandos viltis – pasaulio čempionas Mykolas Alekna – startavo Olandijoje vykusiose WA kontinentinio turo varžybose.

21-erių lietuvis diską numetė 69 m 07 cm ir tapo varžybų nugalėtoju. Ten pat jėgas išbandė ir Mykolo brolis Martynas Alekna. Olimpinį bilietą jau turintis vilnietis pasirodė nesėkmingai. Jo trys pirmieji bandymai buvo neįskaityti, tad jis liko be rezultato.

Dar viena olimpietė Gabija Galvydytė Olandijoje 800 m bėgime finišavo šešta – 2 min. 00.29 sek. Greičiau ji yra bėgusi tik du kartus.

Be minėtų lengvaatlečių Paryžiaus olimpiadai rengiasi ir Andrius Gudžius. 33 metų disko metikas yra vienas labiausiai patyrusių sporto karalienės atstovų Lietuvos rinktinėje. Buvusiam pasaulio čempionui ir prizininkui tai bus trečiosios olimpinės žaidynės. Olimpiadoje Tokijuje 2021 m. jis užėmė 12-ąją vietą. Didelį patirties bagažą į Paryžių vešis ir ieties metikai Edis Matusevičius bei Liveta Jasiūnaitė, trišuolininkė Dovilė Kilty ir šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė.

Lengvosios atletikos varžybos olimpinių žaidynių programoje vyks rugpjūčio 1–11 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių