Jaunieji sportininkai – pakeliui į žaidynes

Kauno rajono Garliavos sportininkų komanda ruošiasi Tarptautinėms vaikų žaidynėms. Pakaunės atstovai varžysis trijų sporto šakų varžybose: berniukų futbolo, lengvosios atletikos ir dziudo.

Dziudistai tikisi medalio

Po aštuonių dienų startuosiančios Tarptautinės vaikų žaidynės (International Children's Games, arba ICG) Kaune suburs 12–15 m. amžiaus jaunųjų sportininkų komandas iš daugiau nei 500 pasaulio miestų. Lietuvai šiose žaidynėse atstovaus Kauno, Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Kauno rajono sportininkai.

"Šiose žaidynėse tikiuosi medalio iš auklėtinių. Bet, žinote, kartais treneris nori labiau, nei sportininkui pavyksta", – šyptelėjo Kauno rajonui atstovausiančius šešis jaunuosius dziudistus treniruojanti Rasa Steponaitytė. Neseniai jos auklėtiniai grįžo iš tarptautinės stovyklos, kurioje dalyvavo Ukrainos, Latvijos, Lenkijos ir Baltarusijos sportininkai. "Jie varžėsi dviejose amžiaus grupėse: iki 18 ir iki 20 metų. Diena prasidėdavo 7.30 val. mankšta, 11 val. – treniruotė po aštuonias kovas ir 17 val. – tokia pati treniruotė. Ruošėmės intensyviai, saugodami save, vengdami saulės, maudynių. Tai buvo ne atsipalaidavimo, o rimto pasiruošimo treniruotė", – užsiminė trenerė.

Mums lankantis jaunųjų dziudistų treniruotėje, ant tatamio vieni kitus pasikeisdami guldė garliaviečiai Nojus Činikas, Vaidilė Šlapkauskaitė ir Ligita Navarauskaitė. Ši penkiolikametė ruošiasi ir artėjantį savaitgalį Kaune vyksiančiam Europos jaunių dziudo čempionatui. Aukščiausi jos pasiekti rezultatai – Lietuvos jaunimo dziudo čempionatuose iki 23 ir iki 21 metų užimta trečioji vieta. "Šiose žaidynėse tikiuosi užlipti ant pakylos. Treniruojuosi penktus metus, dziudo patraukė savo technika ir charakterio išsireiškimu", – prisipažino L.Navarauskaitė.

"Aš labai norėjau sportuoti, ir ši sporto šaka man pasirodė išskirtinė. Norėjau išsiskirti iš kitų. Niekas iš draugų nelankė šios sporto šakos treniruočių", – sakė V.Šlapkauskaitė. Per trejus treniruočių metus ji tvirtino traumų nepatyrusi – atsipirkusi mėlynėmis. "Norėjau išmokti apsiginti ir gerai praleisti laiką, – priežastis, kodėl pasirinko dziudo, įvardijo N.Činikas. – Apsiginti išmokau, tačiau gatvėje to pritaikyti dar neteko."

Prie šios trijulės per ICG prisijungs kiti R.Steponaitytės auklėtiniai: Benas Šorochovas iš Babtų, Paulius Kryžiokas iš Ringaudų ir Laura Kavarskytė iš Užliedžių.

Mėgėjiškas futbolo formatas

A.Mitkaus pagrindinės mokyklos stadione dažniau nei paprastai kamuolį gainiojasi Kauno rajono sporto mokyklos komanda: Evaldas Urmonas, Justas Čekavičius, Kailas Remeika, Rytis Martinaitis, Lukas Karosas, Mantas Sprainaitis, Karolis Gaižaitis.

"Žaidynėse futbolas bus žaidžiamas šeši prieš šešis. Toks mėgėjiškas formatas, bet gerai – vaikams bus smagu. Lietuvos futbolo čempionatuose mes jau žaidžiam vienuolika prieš vienuolika. Reikės prisitaikyt mūsų vyručiams, bet manau, kad viskas bus gerai", – sakė komandos treneris Henrikas Grigas. Prognozuoti, kokią vietą žaidynėse užims jo auklėtiniai, treneris nesiėmė. "Kol kas labai neaišku, koks atvažiuojančių komandų lygis: ar jos profesionaliai paruoštos, ar ne. Mes galime kovoti su visais. Mūsų tikslas – ne kažką laimėti, o gražiai žaisti, garbingai atstovauti savo komandai. Realybė tokia, kad futbolas yra populiariausia sporto šaka Europoje ir kitose šalyse jis yra kur kas stipresnis nei Lietuvoje", – užsiminė H.Grigas.

Garliavos jaunieji futbolininkai ICG savo pogrupyje susigrums su Vengrijos, Slovėnijos ir Airijos komandomis.

Ruošiasi ir lengvaatlečiai

Kauno rajonui žaidynėse taip pat atstovaus lengvaatlečiai Jokūbas Zareckas (100 m bėgimas, šuolis į tolį) ir Klaudija Brazauskaitė (100 m bėgimas) iš Zapyškio, Nedas Talalas (400 m bėgimas) ir Karolina Talalaitė (100 ir 400 m bėgimas) iš Babtų ir Aurelijus Rudžionis (100 metrų bėgimas) iš Vandžiogalos. Treniruojami Alfredo Starkevičiaus, jie varžyboms ruošiasi S.Dariaus ir S.Girėno stadione.

51-osios tarptautinės vaikų žaidynės, Kaune vyksiančios liepos 4–9 d., kiekvienais metais vyksta vis kitame pasaulio mieste. Kaunas – pirmasis miestas Baltijos šalyse, kuriame vyks šis didžiausias vaikų sporto renginys. Šiose žaidynėse dalyvauja vaikai. Žaidynėse, kurios dar yra vadinamos vaikų olimpiada, Kaune dalyvaus apie 1 600 dalyvių iš daugiau nei 90 pasaulio miestų. Vaikai rungsis krepšinio, futbolo, tinklinio, lengvosios atletikos, dziudo, plaukimo, stalo teniso ir buriavimo varžybose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių