Motorlaivių čempionatas Klaipėdoje: naują patirtį kaups ne vien lenktynininkai

Pirmą kartą Klaipėdoje vyksiančiame motorlaivių „Formulės 2“ (F2) pasaulio čempionato etape startuos ne vien šios sporto šakos žvaigždės, bet ir ambicingi debiutantai.

Startuos ir moterys

Šiandien ir rytoj Kuršių mariose tarp Senosios perkėlos ir Smiltynės jachtklubo lenktyniaus devyniolika sportininkų iš Lietuvos, Švedijos, Didžiosios Britanijos, Australijos, Latvijos, Slovakijos, Suomijos, Estijos, Jungtinių Arabų Emyratų (JAE), Portugalijos, Monako, Norvegijos.

Lietuvą reprezentuos 2020 m. pasaulio F2 vicečempionas, 2018 ir 2021 m. bronzos medalių laimėtojas, dukart Europos čempionas Edgaras Riabko ir debiutantas Egidijus Dagilis.

Tarp svečių – triskart F2 pasaulio čempionai Rashedas Al Qemzi (JAE) ir Colinas Jelfas (Didžioji Britanija), dukart planetos čempionas portugalas Duarte Benevente, 2022 m. pasaulio čempionato bronzos medalio laimėtojas Mansooras Al Mansooris (JAE).

Jėgas išmėgins moterys – švedė Mathilda Wiber ir Didžiajai Britanijai atstovausianti norvegė Mette Brandt Bjerknes.

Labiausiai patyrę – britai: 57-erių Owenas Jelfas ir 53-ejų C. Jelfas, o iš Estijos atvykusiam daugkartiniui GT-15 klasės pasaulio ir Europos čempionui Stafanui Arandui – 21 metai, suomiui Totti Kemppainenui – 22-eji.

Visų keturių pasaulio čempionato etapų sunkiausia trasa sportininkų laukia būtent Klaipėdoje.

Prognozės – palankios

Šiandien 12 val. Kuršių mariose numatyta treniruotė, 17 val. – trys kvalifikaciniai plaukimai ir paaiškės starto pozicijos pagrindinėms varžyboms, kurios vyks sekmadienį 17 val.

Treniruotes ir lemiamas lenktynes geriausiai bus galima matyti nuo Kruizinių laivų terminalo ir Smiltynės krantinių.

Žiūrovams patariama planuoti laiką, o ketinantiems stebėti lenktynes iš Smiltynės į ją keltu išplaukti anksčiau, nes, likus valandai iki renginio pradžios, keltai nebeplukdys. Apsaugos darbuotojai stebės žmonių srautus, neleis prieiti per arti bortelių, kad niekas neįkristų į vandenį. Be to, krantinėse bus pakabinta 40 gelbėjimo ratų.

Dėl orų sąlygų organizatoriai bendrauja su hidrometeorologais, prognozes tikrina bent kelis kartus per dieną.

„Mūsų informacija nuo praeitos savaitės vidurio nesikeičia: šį savaitgalį stipraus vėjo nesulauksime“, – teigė Lietuvos techninio sporto federacijų asociacijos prezidentas Karolis Ramoška.

Karjera: E. Riabko sportinių trofėjų kolekcijoje trūksta tik F2 pasaulio čempionato aukso medalio. Evaldo Šemioto nuotr.

Neįprasti iššūkiai

Paprastai Klaipėdos uoste laivai gali judėti iki 8 mazgų greičiu, kuris prilygsta beveik 15 km/val. greičiui, o F2 motorlaiviai vandeniu skries beveik 200 km/val.

„Pasaulyje sukaupta kol kas mažai varžybų organizavimo komerciniuose uostuose, tarp jų ir Klaipėdos, patirties, todėl Laivų eismo valdymo tarnybos darbuotojams teks ne mažesnis krūvis nei lenktynių dalyviams. Tikiu, kad mūsų specialistai padarys viską, kad akvatorijoje vyksiančios varžybos būtų sklandžios ir saugios, kad sportininkai pasiektų puikių rezultatų, o žiūrovai pasisemtų nepamirštamų įspūdžių“, – sakė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.

„Jeigu palygintume visus keturis šių metų pasaulio čempionato etapus, kurie vyks Lietuvoje, Italijoje ir du kartus Portugalijoje, Klaipėdos trasa sportininkams bus pati sunkiausia, bet žiūrovams įdomiausios varžybos bus būtent čia“, – reziumavo Lietuvos motorlaivių federacijos prezidentas ir lenktynininkas E. Riabko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

svinius

svinius portretas
riabko uz motorlaivio dazyma nesugeba susimoketi,apgaudineja dazytojus,kaip ubagas kazkoks
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių