Paralimpinis Paryžius lietuviams dosnus išbandymų ir emocijų

„Kėliau sau tikslą pagerinti asmeninį rekordą ir padariau tai. Žaidynės nenuėjo veltui“, – sakė trečioje per savo karjerą paralimpiadoje dalyvavęs plaukikas Edgaras Matakas.

Ruošiasi vestuvėms

Paryžiaus „La Defense“ arenoje Ramūno Leono treniruojamas E. Matakas (SB11 negalios grupė) 100 m krūtine nuplaukė per 1 min. 14,93 sek. ir užėmė ketvirtą vietą.

Greičiausias finale buvo olandas Rogier Dorsmanas (1 min. 11,07 sek.), antras liko kinas Bozunas Yangas (1 min. 12,26 sek.), trečias buvo ukrainietis Danylo Čufarovas (1 min. 12,72 sek.).

„Tikėjausi asmeninio rekordo, o būti tarp prizininkų pasiekus tokį rezultatą – kažin, nors ši rungtis susiklostė neblogai. Vis dėlto ne laikas į tai gilintis. Dabar reikia švęsti, atšokti vestuves, o tuomet pagalvosiu ir apie savo sportinę ateitį”, – sakė E. Matakas.

Pagrindinės savo rungties – 50 m laisvu stiliumi – varžybose kaunietis užėmė šeštą vietą.

Tokijo paralimpinėse žaidynėse E. Matakas iškovojo bronzos medalį.

Karjera: O. Dobrovolskajos startas Paryžiuje buvo sėkmingesnis nei Tokijo paralimpiadoje. / V. Dranginio / LPAK nuotr.

Metikė planą įvykdė

Savo pasirodymu „Stade de France“ stadione nenusivylė lengvaatletė Oksana Dobrovolskaja (F11).

Teresės Nekrošaitės treniruojama sportininkė numetė diską 34,49 m. Šis rezultatas lėmė šeštą vietą.

Medalius išsidalijo kinė Liangmin Zhang (39,08 m), italė Assunta Legnante (38,01 m) ir kita Kinijos atstovė Enhui Xue (37,67 m).

Tokijo paralimpiadoje Oksana buvo aštunta.

Varžovai: O. Bareikis ketvirtfinalyje įveikė korėjietį, tačiau pusfinalyje pripažino pasaulio reitingo lyderio japono (baltas kimono) pranašumą. / V. Dranginio / LPAK nuotr.

„Esu labai laiminga, kad buvau čia ir galėjau varžytis su geriausiomis pasaulyje. Buvau ryžtinga, užtikrinta, minimalų planą – pasirodyti geriau nei 2020-ųjų žaidynėse – įvykdžiau: ir vieta aukštesnė, ir rezultatas geresnis“, – kalbėjo O. Dobrovolskaja.

Donatas Dundzys (F37) numetė diską 44,45 m ir užfiksavo geriausią asmeninį rezultatą šį sezoną. Trenerio Jono Baltrušaičio auklėtinis, beveik 13 m pralaimėjęs čempionui uzbekui Tolibojui Juldaševui (57,28 m), užėmė dešimtą vietą.

Reikia atšokti vestuves, o tuomet pagalvosiu ir apie savo sportinę ateitį.

Kovojo dėl bronzos

Vakar jėgas išmėgino dziudo imtynininkas Osvaldas Bareikis (J2, svorio kategorija iki 73 kg).

Burtai lėmė, kad lietuvio varžovu ketvirtfinalyje tapo korėjietis Donghoonas Kimas, aštuntfinalyje įveikęs ispaną Sergio Ibanezą Banoną. Osvaldas nugalėjo priešininką wazaari įvertinimu (kova truko net 6 min. 12 sek.) ir žengė į pusfinalį.

Triumfas: Latvijos paralimpiniai čempionai – D. Krūminia ir R. Snikus. / A. Cīrulniecės nuotr.

Deja, kitas oponentas japonas Yujiro Seto buvo gerokai stipresnis – O. Bareikis jam pralaimėjo ippon įvertinimu.

Vakare lietuvis su prancūzu Nathanu Petitu kovėsi dėl bronzos medalio.

„Osvaldas su korėjiečiu susitiko gal jau penktą kartą, su juo visada kankindavosi. Žiūrint į visą dvikovos laiką, išeitų tikriausiai dviguba kova. Daug fizinių ir psichologinių jėgų atiduota. Japonas – pasaulio reitingo lyderis, tiesiog aukštesnio lygio sportininkas. Prancūzas – neparankus varžovas, nes 10–20 cm aukštesnis, o Osvaldui visada sunku kautis su aukštaūgiais. Reikia rinktis gynybinę stovėseną, nes aukštesnis priešininkas pirmiausia čiumpa, kaip sakome, už pakarpos. Kita vertus, abiejų vyrų svoris – vienodas, abu turi po vieną galvą, po dvi rankas ir kojas. Laimės stipresnis. Tikiuosi, tai bus Osvaldas“, – mintimis apie varžybas pasidalijo treneris Algis Mečkovskis.

O. Bareikis – Tokijo paralimpiados prizininkas (užėmė trečią vietą).

Kaupia medalius

Latvijos paralimpiečiai džiaugiasi jau trimis medaliais, dviem iš jų – aukso.

Čempione tapo ieties metikė Diana Krūminia (F56). Jos rezultatas finale – 24,99 m. Antrą vietą užėmė brazilė Raissa Machado Rocha (23,51 m), trečia buvo kinė Sitong Lin (22,35 m).

Pergalę šventė ir žirginio sporto atstovas Rihardas Snikus.

Sirgalius: žinomas futbolo strategas J. Kloppas (dešinėje) atvyko į paralimpiadą palaikyti savo bičiulio badmintonininko W. Czyzo. / gettyimages.com nuotr.

Sidabro medalį iškovojo lengvaatletis Aigaras Apinis (F52), numetęs diską 20,62 m ir pralaimėjęs tik Italijos atstovui Rigivanui Ganeshamoorthy (27,06 m).

Net po penkis aukso medalius laimėjo plaukikai – kinė Yuan Jiang ir neutralus atletas Igoris Bokis, keturis – Šveicarijos lengvaatletė Catherine Debrunner.

JAV plaukikė 32-ejų metų Jessica Long šešioliktą kartą tapo paralimpine čempione. Jos trofėjų kolekcijoje yra ir 2004 m. Atėnų, 2008 m. Pekino, 2012 m. Londono, 2016 m. Rio de Žaneiro, 2020 m. Tokijo žaidynių aukso medaliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių