Psichologinės krizės – įveikiamos

  • Teksto dydis:

Ilgą laiką Lietuvoje buvo stebima savižudybių skaičiaus mažėjimo tendencija. Beveik per dešimtmetį mirčių nuo savižudybių skaičius sumažėjo kone 40 proc. Tačiau šiais skaičiais vis dar gerokai lenkiame Europos šalių vidurkį. Kur ir kokios nemokamos psichologinės ar psichiatrinės pagalbos galima kreiptis, išgyvenant psichologinę krizę?

Psichikos sveikatos centrai

Kiekvienas privalomuoju sveikatos draudimu apdraustas Lietuvos gyventojas turi teisę būti prirašytas prie pirmines ambulatorines psichikos sveikatos priežiūros paslaugas teikiančio psichikos sveikatos centro. Įprastai tai yra psichikos sveikatos centras gydymo įstaigoje, kurioje žmogus prisirašęs gauti šeimos medicinos paslaugas.

Jeigu šeimos medicinos paslaugas teikianti įstaiga psichikos sveikatos centro neturi, savo pacientams ji turi suteikti galimybę šias paslaugas gauti kitame psichikos sveikatos centre. Tačiau visi pacientai, jei pageidauja, gali pasirinkti bet kurį psichikos sveikatos centrą savo teritorinės Ligonių kasos veiklos zonoje ir jame prisirašyti. Svarbiausia, kad dėl šių paslaugų centras turėtų sutartį su Ligonių kasa. Šiuo metu Lietuvoje yra per 100 tokių psichikos sveikatos centrų.

Psichikos sveikatos centruose pirminio lygio paslaugos juose prisirašiusiems apdraustiesiems yra nemokamos ir norint jas gauti siuntimo nereikia. Tad esant psichologinių problemų ar ištikus emocinei krizei apdraustieji pirmiausia nedelsdami turėtų kreiptis į savo psichikos sveikatos centrą.

Kvalifikuota komanda

Psichikos sveikatos centruose paslaugas teikia specialistų komanda: gydytojas psichiatras, vaikų ir paauglių psichiatras, psichikos sveikatos slaugytojas, socialinis darbuotojas ir medicinos psichologas.

Pacientams teikiama būtinoji medicinos pagalba, atliekama psichikos ir elgesio sutrikimų diagnostika ir gydymas, lėtiniais psichikos ir elgesio sutrikimais sergančių žmonių tęstinė priežiūra, teikiamos pirminio lygio psichologinės-psichoterapinės paslaugos pacientui, grupei ar šeimai, siekiant padėti keisti elgesį, požiūrį ir gerinti psichikos sveikatą.

Psichikos sveikatos centrai atlieka ir savižudybės grėsmę išgyvenančių žmonių psichosocialinį vertinimą, teikia emocinę paramą jų artimiesiems ir kitiems savižudybės grėsmę patiriantį žmogų lydintiems asmenims. Suteikus skubią pagalbą dėl savižudybės iš ligoninės jau išrašytiems pacientams psichikos sveikatos centrai padeda taikydami atvejo vadybą.

Pagalba paciento namuose

Pirminė ambulatorinė psichikos sveikatos priežiūra gali būti teikiama psichikos sveikatos centruose ar mobiliosiose ambulatorijose, socialinės globos įstaigose, laisvės atėmimo vietų įstaigose, taip pat pacientų namuose, jei dėl sveikatos būklės jie negali atvykti į psichikos sveikatos centrą.

Be to, pacientai ar jų atstovai gali gauti nuotolines paslaugas, jei tai įmanoma, atsižvelgus į paciento būklę ir aplinkybes. Pavyzdžiui, nuotoliniu būdu gydytojas psichiatras ar gydytojas vaikų ir paauglių psichiatras, identifikavęs pacientą, gali tęsti anksčiau paskirtų vaistų skyrimą, jei žmogaus būklė stabili, skirti pakartotinių tyrimų, paaiškinti pacientui ar jo atstovui tyrimų rezultatus, pagal juos koreguoti gydymą. Medicinos psichologas nuotoliniu būdu gali teikti psichologines konsultacijas.

Taigi savo psichikos sveikatos centre be šeimos ar kito gydytojo siuntimo pacientai gali gauti kompleksinę psichikos sveikatos priežiūrą ir kreiptis reikėtų nelaukiant, kol būklė taps sunki.

Kada reikia siuntimo

Jeigu reikia tokios specialistų pagalbos, kurios negali suteikti psichikos sveikatos centras, pacientams yra išduodamas siuntimas pas reikalingus antrinio ar tretinio lygio specialistus arba gultis į ligoninę.

Pavyzdžiui, kai vien ambulatorinis gydymas neefektyvus, o gydyti ligoninėje nebūtina arba kai po gydymo ligoninėje pacientui reikalinga tam tikra tęstinė pagalba, žmonės gali būti siunčiami gauti psichoterapijos ar psichiatrijos dienos stacionaro paslaugų. Jomis siekiama pagerinti psichikos ir elgesio sutrikimų gydymo veiksmingumą ir kokybę. Gali būti taikoma individuali ar grupinė psichoterapija, žaidimų, muzikos terapija, ergoterapija ir pan. Į specialistų komandą gali būti įtraukiamas socialinis darbuotojas, užimtumo specialistas, kineziterapeutas, kt.

Gera žinia ta, kad nuo šių metų liepos Lietuvoje diegiama ambulatorinė specializuoto psichologinio konsultavimo paslauga, kurią apmoka ligonių kasos. Ši paslauga, kurios trukmė 45–60 minučių, iki šešių kartų per kalendorinius metus (esant poreikiui skiriama papildomų konsultacijų) gali būti skiriama žmonėms, kurių arba kurių artimųjų sveikata labai pasikeitė, todėl sunkūs emociniai išgyvenimai gali neigiamai paveikti psichiką.

Pavyzdžiui, žmonėms, patiriantiems savižudybės grėsmę, taip pat kitoms pacientų grupėms: sergantiems onkologinėmis ligomis, tėvams, patiriantiems perinatalinio laikotarpio ar vaisingumo problemų, gimus naujagimiui su sunkiais sveikatos sutrikimais, mirus vaisiui, įvykus persileidimui ir pan., žmonėms, patyrusiems nudegimų, kai gresia neįgalumas, sergantiems tam tikromis neurodegeneracinėmis ar retomis ligomis, ir jų artimiesiems.

Gauti specializuoto psichologinio konsultavimo paslaugos gali siųsti gydytojas, kuris pacientą gydo nuo pagrindinės ligos. Specializuoto psichologinio konsultavimo paslaugas teikia medicinos psichologas. Šiuo metu šią paslaugą teikia Nacionalinis vėžio institutas, ruošiasi įdiegti ir kitos įstaigos.


Skubi psichologinė ar psichiatrinė pagalba

• Skubi psichologinė ar psichiatrinė pagalba psichikos sveikatos centruose yra teikiama be eilės jų darbo valandomis. Psichikos sveikatos centrų ne darbo laiku pagalbos galima kreiptis nemokamomis telefono linijomis, internetu ar pasirinktose gydymo įstaigose. Informacija apie tai skelbiama: iniciatyvos „Tu esi“ interneto svetainėje, psichikos sveikatos portale „Pagalba sau“, ligonių kasų interneto svetainėje.

• Skubios pagalbos galima kreiptis į ligoninių priėmimo-skubios pagalbos skyrius, kuriuose teikiama psichologinė pagalba ketinantiems nusižudyti ar aktyvių minčių apie savižudybę turintiems, taip pat bandžiusiems nusižudyti asmenims.

• Jei savižudybės grėsmę patiriantis žmogus yra susižalojęs, apsinuodijęs, sutrikusios sąmonės ar yra akivaizdi grėsmė jo sveikatai ar gyvybei, reikia skambinti bendruoju pagalbos telefono numeriu 112.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Garsenybei išgelbėjus moterį nuo savižudybės – svarbi žinutė: įvardijo didžiausią riziką
    Garsenybei išgelbėjus moterį nuo savižudybės – svarbi žinutė: įvardijo didžiausią riziką

    Amerikiečių muzikantas Jonas Bon Jovi praėjusią savaitę buvo dėmesio centre – jis išgelbėjo moterį, stovėjusią ant tilto atbrailos. Stebėjimo kameros užfiksavo kaip vyras ramiai bendrauja su moterimi, o paskui jis ir jo draugas pa...

  • Penki patarimai, kaip priimti teisingus sprendimus
    Penki patarimai, kaip priimti teisingus sprendimus

    Kiekvienas esame bent kartą priėmę sprendimą, dėl kurio vėliau gailėjomės. Pasak Vilniaus universiteto filosofijos fakulteto docentės dr. Ramunės Dirvanskienės, net protingiausi žmonės gali daryti klaidų ir tai ne visada rodo žinių trūkumą. N...

  • Nežinojau, kad man depresija
    Nežinojau, kad man depresija

    Pogimdyminė depresija yra dažniausiai pasitaikantis psichikos sveikatos sutrikimas po gimdymo. Naujausi tyrimai atskleidžia, kad depresija suserga maždaug 19 proc. pagimdžiusių moterų, tačiau panašus skaičius jų pagalbos nesikreipia. ...

    2
  • Savižudybių skaičius Lietuvoje mažėja: ryškūs pokyčiai matomi tarp jaunimo
    Savižudybių skaičius Lietuvoje mažėja: ryškūs pokyčiai matomi tarp jaunimo

    Minint tarptautinę Pasaulinę savižudybių prevencijos dieną, parlamentaras, vaikų ir paauglių psichologas Linas Slušnys sako, kad savižudybių skaičius Lietuvoje mažėja. Jo teigimu, ryškūs pokyčiai matomi tarp jaunimo, kuris vis reči...

    7
  • Vaikas nenori skaityti? Tam gali būti pateisinamų priežasčių
    Vaikas nenori skaityti? Tam gali būti pateisinamų priežasčių

    Kaip parinkti vaiko ir paauglio amžiui tinkamą literatūrą, kad tema nebūtų per ankstyva ar kaip tik – nebeaktuali, ir ką mokytojai ir tėvai gali padaryti, kad vaikai skaitytų ir vėliau, kai už tai nebegrės neigiamas įvertinimas mokyklos dien...

    1
  • Lytiškumo ugdymo ekspertė: svarbu matyti asmenis
    Lytiškumo ugdymo ekspertė: svarbu matyti asmenis

    Artėjantys mokslo metai, dažnam jaunam žmogui atnešantys ir naujų socialinių situacijų ir iššūkių, – vertinga proga suaugusiesiems sugrįžti prie lytiškumo ugdymo temos ir užmegzti dialogą su vaiku. Ką vis dėlto a...

    29
  • Vartotojų favoritai – žinomi lietuviški prekių ženklai
    Vartotojų favoritai – žinomi lietuviški prekių ženklai

    Pirkėjai Lietuvoje favoritais laiko gerai žinomus lietuviškus prekių ženklus ir yra įsitikinę dėl jų kokybės, rodo maisto produktų vartojimo tendencijų tyrimas. ...

  • Kaip psichologiškai pasiruošti rudeniui?
    Kaip psichologiškai pasiruošti rudeniui?

    Ruduo – puikus metas pradėti naujus darbus, siekti paaukštinimo ir išsikelti naujų tikslų. Ir nors daugumai žmonių rugsėjį nuotaika gerėja, nereikėtų apsikrauti per daug, nes atėjus lapkričiui daugumos nuotaika prastėja. Apie t...

    7
  • Vaikas nenori į mokyklą: galbūt metas pasikalbėti su savimi?
    Vaikas nenori į mokyklą: galbūt metas pasikalbėti su savimi?

    Artėjant rugsėjui, tėveliai tikisi, kad atžalos su džiaugsmu pasitiks naujuosius mokslo metus. Vis dėlto kartais moksleivis ima ir pareiškia visai nenorintis eiti į mokyklą. Kas tai – nekalta vaiko emocija ar rimta problema? Pasak speciali...

    5
  • Kaip neapsunkinti mokslo metų pradžios?
    Kaip neapsunkinti mokslo metų pradžios?

    Paskutinės savaitės prieš pirmą vaiko Rugsėjo 1-ąją – nebetinkamas laikas nei sustiprintoms skaitymo ar rašymo pamokoms, nei jokiam būsimo mokinuko muštravimui. Ir vaikui, ir jo tėvams svarbu nusiraminti, ragina Vilniaus &Sca...

Daugiau straipsnių