Nauja tvarka kelia nerimą: atsiras trintis tarp šeimos gydytojų ir slaugytojų?

  • Teksto dydis:

Slaugytojas ne tik galės įvertinti paciento būklę ar paskirti tyrimus, bet ir suteikti daugybę kitų paslaugų. LNK reportaže apie naująją tvarką papasakojo slaugos specialistų organizacijos Vilniaus skyriaus direktorė Žana Andrejeva.

– Kaip vertinate tokius pokyčius?

– Labai džiaugiuosi, kad Lietuva, kaip ir dauguma Europos šalių, supranta, kad slaugytojas yra atskira specialybė. Ar visuomenė pasiruošusi, kad ateis pas slaugytojus, neaišku. Apie darbo krūvį galime kalbėti visą dieną. Tai labai opi problema visų medikų bendruomenėje. Peržiūrėjus įsakymą yra keli punktai, į kuriuos norėtume atkreipti dėmesį. Pirma, tai yra finansavimas – kaip konsultacijos bus apmokamos. Kaip bus su pacientų skundais dėl slaugytojų, čia irgi yra didelis klausimas. Sveikatos apsaugos ministerijos įsakyme yra pabrėžta, kad konsultacijas galės teikti ir bendrosios praktikos slaugytojos ir išplėstinės praktikos slaugytojos. Čia yra visiškai skirtingos specialybės ir jų kompetencijos visiškai kitokios.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Taip pat noriu atkreipti dėmesį, kad įsakyme parašyta, kad darbo aplinka turėtų būti sutvarkyta. Bet čia irgi yra didelis klaustukas. Vieno etato krūviu dirbančio slaugytojo darbo laikas yra 7 val. 48 min. Jis praleidžia 6 val. priėmime ir lieka 1 val. 48 min. Ar tos konsultacijos bus šiomis valandomis, galimai taip. Kadangi šeimos gydytojo komandoje dirbantis slaugytojas priėmimo metu negalės atskirai konsultuoti. Jis turės dirbti savo darbą. Ar gydymo įstaigos pasiruošusios suteikti darbo kabinetų slaugytojams su tinkama aparatūra?

– Jau dabar slaugytojų diena užimta, slaugytojai atlieka daug funkcijų. Ar pacientai pasitiki slaugytojų konsultacijomis?

Inovacijos visada yra gerai, bet tam reikia ir noro, ir pastangų.

– Slaugytojai visada buvo ir bus arčiau pacientų. Žmonės labiau nori gauti paguodos, patarimų iš mūsų, bet ar jie mus vertins kaip ir gydytojus, labai tikiuosi, bet yra daug abejonių. Reikia visuomenę ruošti, kad jie galės kreiptis į slaugytoją ir ji išspręs visus klausimus. Didelis akcentas gali būti keliamas ir pačioje šeimos gydytojų komandoje, pacientai juk yra bendri.

Ar tik nebus tam tikra trintis tarp šeimos gydytojų ir slaugytojų? Pacientai juk yra prirašomi prie gydytojos. Mes ir Lietuvoje turime, kur slaugytojai konsultuoja patys. Ten yra atskiras kabinetas, tai pacientai supranta, kad jie ateina pas slaugytoją, ten nėra gydytojo. Turi būti griežtai apibrėžtos visos funkcijos, ką atlieka gydytojai ir ką – slaugytojai. Jie juk tarpusavyje turės bendrauti. Inovacijos visada yra gerai, bet tam reikia ir noro, ir pastangų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Buvo seselės ir liks seselėm

Buvo seselės ir liks seselėm portretas
Ne jų darbas konsultuoti ligonius. Tai gydytojų darbas, o ne seselių. Išrašyti siuntimus tyrimams gali, kompensuojamus vaistus, prašau, bet konsultuoti neleisiu joms niekada. To dar betrūko!

kaunietis

kaunietis  portretas
Slaugytojai yra kompetentingi ir savo kompetencijos ribose gali konsultuoti. Greitosiose dirbantys slaugytojai ir gydymą paskiria savarankiškai. Nėra "seselių" jau daug metų, yra SLAUGYTOJAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nu jau ačiū, AŠ TAI SESELĖMIS NEPASITIKIU. Gydytojas yra Gydytojas. Valstybė jau mano sąskaita nbetaupys. Mane gydys gydytojas.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių