NVSC: šiemet Lietuvoje jau registruoti 22 tymų atvejai

  • Teksto dydis:

Šiais metais Lietuvoje jau registruoti 22 susirgimo tymais atvejai, tai yra beveik septynis kartus daugiau nei praėjusiais metais, pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Jo teigimu, 70 proc. visų susirgusiųjų buvo nepaskiepyti arba jų skiepijimo būklė nežinoma.

Be to, 40 proc. susirgusiųjų tymais gydyti ligoninėse.

„Vienintelė prevencinė priemonė, apsauganti nuo tymų kiekvieną žmogų ir visą visuomenę, yra skiepai, kuriais vaikai pasaulyje skiepijami jau daugiau negu 60 metų. Deja, Lietuvoje pastaruosius keletą metų paskiepijama nepakankamai vaikų – skiepų apimtys nesiekia 90 procentų“, – sakė NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Edita Jegelevičienė.

Specialistų teigimu, kad nekiltų tymų protrūkių grėsmė ne tik tarp vaikų, bet ir tarp suaugusiųjų, rekomenduojama, kad būtų paskiepyta 95 proc. visuomenės.

Vakcina nuo tymų, raudonukės ir epideminio parotito pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių vaikai nemokamai skiepijami sulaukus 15–16 mėnesių pirmąja vakcinos doze, o 6–7 metų – antrąja doze.

Tymai yra ūminė, itin užkrečiama, sisteminė odos bėrimą sukelianti virusinė infekcija, plintanti per orą. Prieš 1980 metais pradedant vakcinaciją pasauliniu mastu, kiekvienais metais buvo registruojama 2,6 mln. mirčių nuo tymų.

Tymų virusas plinta aerozoliniu ir oro lašeliniu keliu, taip pat per kvėpavimo takų sekretais suterštas rankas ar kitus aplinkos daiktus. Užsikrėtęs žmogus virusą gali platinti keturias dienas iki ir keturias dienas po bėrimo atsiradimo.

Sąlytis tarp žmonių, trunkantis ilgiau nei 15 min., yra pakankamas, kad užsikrėstų imlus asmuo, o imlūs yra neskiepyti ir nepersirgę tiek vaikai, tiek suaugusieji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fake news

Fake news portretas
Kokia čia dezinformacija?!"skiepai, kuriais vaikai pasaulyje skiepijami jau daugiau negu 60 metų",paskui dainelė pasikeičia į "Prieš 1980 metais pradedant vakcinaciją pasauliniu mastu".Laikas atsipeikėti ir apsispręsti,kada gi prasidėjo ta pasaulinė vakcinacija.

WTF?!

WTF?! portretas
Serga ir skiepinti,tik tuo atveju formina,kaip alergiją ir paleidžia toliau platinti virusą.Paskui iš privačios laboratorijos ateina atsakymas,kad ne jokia alergija.Pasitaiko,dar tokių daktarų,kurie žvynelinės ir vilkligės nuo tymų neskiria,o jų tyrimai yra iš akies,pažiūrėjau ir nustačiau.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių