Plungės gydymo įstaigose apsilankęs A. Dulkys pristatė planuojamas priemones, kurios mažins eiles ir krūvį gydytojams

Pirmadienį, kovo 20 d., sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys lankėsi Plungės gydymo įstaigose: greitosios medicinos pagalbos stotyje, dviejose pirminės sveikatos priežiūros klinikose ir vietos ligoninėje. Kaip praneša Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) , su medicinos personalu darbo vietose bendravęs ministras jiems pristatė planuojamas naujoves, kurios prisidės prie eilių pas gydytojus mažinimo bei krūvio tarp personalo persiskirstymo, 

Greitosios medicinos pagalbos (GMP) stotyje, kuri aptarnauja Plungės ir Rietavo savivaldybes, ministras apžiūrėjo paramedikų darbo ir poilsio vietas. Čia dirba trys brigados. Susipažinęs su darbo aplinka ir darbuotojais, A. Dulkys akcentavo, kad kuriama nacionalinė Greitosios medicinos pagalbos tarnyba itin prisidės prie darbuotojų darbo sąlygų pagerinimo.

 Labiausiai krenta į akis skirtingos darbo ir atlygio sąlygos.

„Teko aplankyti ne vieną greitosios medicinos pagalbos stotį. Labiausiai krenta į akis skirtingos darbo ir atlygio sąlygos. Savivaldybių valdomos GMP kelis dešimtmečius judėjo skirtingomis kryptimis. Todėl vienur išgirstu apie neveikiančius automobilius, kitur apie menkus atlyginimus, trečiur apie didelį krūvį. Valstybei perėmus stotis į savo rankas ir galutinai sukūrus vieną tarnybą, bus sudarytos vienodos galimybės ir darbuotojams, ir pagalbą kviečiantiems gyventojams, nepriklausomai nuo vietos, – ar Vilniuje, ar Plungėje“, –  greitosios medicinos pagalbos darbuotojams sakė ministras.

SAM nuotr. 

Skirtingai nei daugumoje kitų šalies rajonų, Plungėje nėra viešosios pirminės sveikatos priežiūros įstaigos. Čia veikia tik privačios šeimos klinikos. Ministras apsilankė daugiausiai prisirašiusių pacientų turinčiose klinikose – „Plungės sveikatos centre“ ir „Inesoje“. Bendrai apie 92 proc. rajono gyventojų pirminėje sveikatos priežiūros grandinėje yra pasirinkę rajono gydymo įstaigas. Apie 85 proc. visų konsultacijų suteikiama rajono gydymo įstaigose.

Apžiūrėjęs šeimos gydytojų darbo vietas, susipažinęs su darbo organizavimo tvarka, A. Dulkys pasidalino artimiausiu metu planuojamomis iniciatyvomis, kuriomis bus sumažintas darbo krūvis šeimos gydytojams, o taip pat pagerintas sveikatos paslaugų prieinamumą gyventojams.

Šiuo metu baigiami paskutiniai štrichai siūlymams, kurie atvers kelią perskirstyti darbo krūvį šeimos gydytojo komandoje.

„Šiuo metu baigiami paskutiniai štrichai siūlymams, kurie atvers kelią perskirstyti darbo krūvį šeimos gydytojo komandoje. Norime suteikti slaugytojams teisę tam tikrais atvejais išrašinėti siuntimus, o taip pat receptus bei laikino nedarbingumo pažymas. Skaičiuojant per visą Lietuvą, kalbame apie šimtatūkstantinio formų srauto, tenkančio šeimos gydytojams, sumažinimą. O tai geros žinios pacientams, nes gydytojai galės daugiau dėmesio skirti jiems, o ne dokumentams“, – nurodo ministras.

SAM nuotr. 

Plungės ligoninėje ministras apžiūrėjo skubaus priėmimo, reabilitacijos, dienos chirurgijos ir kitus skyrius. Plungės ligoninė yra viena didžiausių rajono darbdavių, čia dirba kiek daugiau nei 350 darbuotojų, iš jų keliolika dešimčių gydytojų. Ligoninė turi apie 180 lovų. Ligoninė visiškai atstatė paslaugų teikimą po kovido pandemijos, daugelio paslaugų apimtys juos gerokai viršija buvusias 2019 m. Prieš keliolika metų ligoninė buvo sulaukusi investicijų, už kurias atnaujino ir rekonstravo pastatus, įrengė saulės kolektorius, padarė kitus atnaujinimus, kuriant patrauklią aplinką personalui ir pacientams. Šiuo metu vykdoma kelių skyrių rekonstrukcija. Ligoninės administracija su ministru aptarė skubios pagalbos skyriaus remonto poreikį, taip pat įrangos įsigijimo klausimus.

SAM nuotr. 

Ministras vizitacijos metu atkreipė dėmesį, kad kas antras Plungės rajono gyventojas stacionaro paslaugas gauna už rajono ribų ir akcentavo, kad būtina susigrąžinti pacientų pasitikėjimą vietos gydymo įstaigomis ir gydytojais. „Savivaldybė imasi iniciatyvos steigti funkcinį sveikatos centrą keturių didžiųjų rajono gydymo įstaigų pagrindu, prisijungiant prie jų per paslaugas ir visuomenės sveikatos biurą. Atsiras galimybė geriau pažinti pacientus ir išplėsti paslaugų apimtys, taip suteikiant pacientams didžiąją dalį sveikatos paslaugų gauti šalia namų. Šie pokyčiai turėtų prisidėti prie pacientų susigrąžinimo“, – teigia A. Dulkys.

Ministras A. Dulkys šiemet gydymo įstaigas aplankė jau aštuoniuose rajonuose: Kėdainių, Kaišiadorių, Tauragės, Vilkaviškio, Pakruojo, Rokiškio, Švenčionių ir Plungės. Ministras planuoja ir toliau tęsti vizitus po šalies gydymo įstaigas, susipažindamas su jų darbo organizavimo tvarka bei išklausydamas gydytojų siūlymų, kaip pagerinti gydymo kokybę ir paslaugų prieinamumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

G

G portretas
Trumpinti eiles mažinant krūvį - burtai, ne kitaip.

dr. Pipetė

dr. Pipetė portretas
a tai tik dabar susirūpino mažinti eiles ir darbo krūvį ? na , ką gi - skaitome apie mūsų ,, rūpintojėlį''... ,Vilniaus universitete apgynė daktaro disertaciją tema „Euro zonos plėtros politinė ekonomija: asimetrijos ir holistinis požiūris“.'' kaip tai susiję su medicinos problemomis ir medikų darbo specifika ???

Anonimas

Anonimas portretas
ČIA TASPATS DULKYS ,KURIS KONKURSE Į PARAEIGAS Į VISUS KLAUSIMUS ATSAKĖ : NEŽINAU , NESUPRANTU IR PANAŠIAI.....???????????????/ PRIMINIMAS
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių