Vaistų kainos – neprognozuojamos

Vaistinėse – kainų pasiutpolkė. Toks įspūdis susidarė onkologine liga sergančiai mokytojai, kai per kelias savaites chemoterapijai skirti vaistai pabrango dvigubai.

Šokiravo kainų šuolis

Onkologine liga sergančiai klaipėdietei po radikalios operacijos prireikė chemoterapinių vaistų. Pacientė dėl mažesnio šalutinio poveikio pasirinko receptinius, tačiau valstybės nekompensuojamus vaistus.

Užėjusi į keletą vaistinių pasiteirauti išrašytų medikamentų kainos, ji išsirinko "Camelia". Čia juos pasiūlė įsigyti už mažiausią kainą.

Už vaistus "Carboplatin" su pritaikyta nuolaida moteris sumokėjo 179,95 lito. Po trijų savaičių jai vėl prireikė tų pačių vaistų.

Tačiau šįkart, pritaikius nuolaidą, už tą patį kiekį vaistininkė paprašė sumokėti dvigubai brangiau – 367,08 lito. Moteris net neturėjo pasiėmusi tiek pinigų.

Ji buvo šokiruota taip staiga daugiau nei dvigubai pakilusios kainos. Vaistininkė tik paaiškino, kad ne ji, o valdžia nustato kainas.

"Kodėl per 20 dienų taip stipriai pasikeitė vaistų kaina, kai kalbama apie kainų mažinimą, nors jos didėja šuoliais?" – stebėjosi pašnekovė.

Minėtųjų vaistų jai dar prireiks ne vieną kartą. Tad moteris retoriškai klausė, kokių staigmenų ir kainų pokyčio ji gali tikėtis kitą kartą.

Čekius deda į voką

Iš kuklios mokytojos algos gyvenanti klaipėdietė neslėpė, kad toks didelis kainų šuolis – itin skaudus jos piniginei. Ypač, kad "Carboplatin" nėra vieninteliai vaistai, kurių reikia onkologinei ligonei.

Mažiau nei pusantro tūkstančio uždirbanti mokytoja apgailestavo, kad jei kainos ir toliau taip didės, "nemokamas" gydymas jai taps neįkandamas.

Smalsumo vedama moteris visus čekius, gautus už perkamas priemones, deda į voką.

Daugiau nei 30 metų darbui mokykloje paaukojusi moteris liūdnai juokauja, kad taip ji bandys išsiaiškinti, kiek pinigų išleido "nemokamam" onkologinės ligos gydymui.

Įsivėlė klaida

Sužinoję apie kainų neatitikimus vaistinių tinklo "Camelia" atstovai klaipėdietei iš pradžių pasiūlė grąžinti nusipirktus vaistus. Šiai atsisakius, užsiminė apie galimybę ateityje pasinaudoti įvairiomis išskirtinėmis nuolaidomis.

Vaistinių tinklo "Camelia" rinkodaros projektų vadovė Žaneta Bosaitė paaiškino, kad pirmą kartą pacientė be nuolaidos už vieną "Carboplatin " 15 ml vienetą sumokėjo po 48,90 lito, o antrą kartą – 99,75 lito. Iš viso pirkti keturi vienetai.

"Ši antroji kaina yra teisinga, kadangi gamintojo deklaruota kaina Lietuvoje – 66,47  lito. Pridėjus valstybės nustatytus antkainius ir mokesčius, išeina, kad vieno vieneto kaina – 99,75 lito", - duomenis pateikė tinklo atstovė.

Pasak Ž.Bosaitės, pirmą kartą pacientė vaistus jų vaistinėje nusipirko tiesiog per pigiai, nes sistema suskaičiavo kaip už 5 ml flakono pakuotę.

"5 ml pakuotės pacientė pas mus negalėjo įsigyti, nes nėra sukurtos tokios prekės kortelės. Sistema neleistų parduoti tokios pakuotės. Tad pirmą kartą pacientei perkant vaistą įsivėlė klaida, kadangi buvo nustatyta ne ta kaina", – paaiškino vadovė.


Šiame straipsnyje: vaistų kainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių